Po bolečem porazu proti Hrvaški, so Slovenke strnile svoje vrste in tekmo proti domačinkam dobile s 5:2. Če so se jim te dostojno upirale v prvi tretjini, pa so v naslednjih dveh risinje  s suvereno igro prišle do prve zmage na prvenstvu.

Do vodstva so sicer prišle prav gostiteljice prvenstva, v 3. minuti so namreč povedle z zadetkom Linde Sveinsdottir. Tudi zadetek v mreži Ines Confidenti naših deklet ni preveč zmotil, saj so dve minuti kasneje ob številčni prednosti izid poravnale. Po podaji Pie Pren, je za 1:1 zadela Nadja Vakaričič. V nadaljevanju so imele še dvakrat priložnost z igralko več, a si do konca prve tretjine niso priigrale rezultatske prednosti. Drugih dvajset minut je prineslo le en zadetek, na veselje naših deklet v islandski mreži. Svoj prvi zadetek na svetovnih prvenstvih je v 33. minuti dosegla Sara Confidenti. Kljub dvema izključitvama so Slovenke uspele zadržati prednost do konca in v zadnjo tretjino so krenile z vodstvom 2:1. V njej pa so zadele še trikrat in dokončno pokopale upe Islandk. Po slabi minuti in pol igre je zadela Prenova, v 51. minuti je svoj drugi zadetek na tekmi dosegla Sara Confidenti, zadnjega v mrežo islandske vratarke Karitas Halldorsdottir pa je ob prednosti igralke več v 60. minuti zabila Tamara Lepir. Na drugi strani, je le osem sekund pred iztekom igralnega časa, končni izid tekme 5:2, postavila Hrun Einarsdottir – Thorlacius. Jutri čaka Slovenke prost dan, v četrtek pa bodo ob 14. uri po našem času, palice prekrižale z Belgijkami.

Slovenija clanice

Veselje Slovenk ob doseženem zadetku (Foto: IIHF)

Nadja Vakaričič, branilka Slovenije:

“V današnjo tekmo smo krenile precej bolj sproščeno kot včeraj proti Hrvaški. Rezultat tega je bila borbena igra od prve do zadnje minute in temu primeren je bil na koncu tudi rezultat. Prvi gol smo dosegle z nekaj sreče, a ni pomembno kako zadaneš, pomembno je, da smo hitro uspele izenačiti. Skozi celotno srečanje smo bile boljše, držale smo se navodil trenerja in skoncentrirano odigrale vseh šestdeset minut. Ustvarile smo si veliko priložnosti in z nekaj več športne sreče bi bil rezultat lahko še višji.”

Sara Confidenti, napadalka Slovenije:

“Danes je bilo med nami veliko več komunikacje kot včeraj. Žal nam je lahko, da nas je včerajšnja trema stala ugodnejšega izida. Vedele smo, da se moramo kljub porazu zbrati in dati vse od sebe. Zelo sem vesela, da mi je tudi sami uspelo ujeti strelski ritem in doseči dva zadetka. Seveda mi brez soigralk to ne bi uspelo in za to zmago smo zaslužne vse. Nagarada za najboljšo igralko tekme me je samo še dodatno razveselila in mi vlila energije za dobro nadaljevanje prvenstva.”

Slovenija – Islandija 5:2 (1:1, 1:0, 3:1)

Laugardalur Arena. Gledalcev 249. Sodniki: Cuglietta, Hetherington, Vestheim Krogh.

Strelke: 0:1 Sveinsdottir (Shantz-Smiley, 3.), 1:1 Vakaričič (Pren, 5., PP1), 2:1 S. Confidenti (Pren, Duh, 33.), 3:1 Pren (S. Confidenti, 42.), 4:1 S. Confidenti (Duh, Pren, 51.), 5:1 Lepir (Duh, Pren, 60., PP1), 5:2 Einarsdottir – Thorlacius (60.).

Kazenske minute: Slovenija (2, 4, 6), Islandija (6, 0, 2)

Streli na gol: Slovenija 32, Islandija 16.