Slovenska ženska hokejska reprezentanca, je nastope na svetovnem prvenstvu v Jaci, pričela nadvse uspešno. Od Belgije je bila boljša s 13:2, kar šest zadetkov je dosegla kapetanka Pia Pren.

Risinje so v tekmo krenile izjemno motivirano in se vodstva veselile po manj kot minuti igre, ko je prvega izmed svojih šestih zadetkov dosegla Pia Pren. Kot se je izkazalo v nadaljevanju je zgodnje vodstvo kar nekoliko ohromilo Belgijke, ki so v na začetku 9. minute po golu Irene Kraner, zaostajale že s 4:0. Napadalna igra je še naprej prinašala zadetke in v 14. minuti sta Prenova in Tamara Lepir, udarili še dvakrat in to v manj kot pol minute. Ob koncu prve tretjine so do zadetka prišle tudi Belgijke, Katarina Huyghe je z nekoliko sreče spravila plošček za hrbet Ines Confidenti. Tudi na drugi strani pa je Kirsten Schonwetter, do izteka dvajsete minute še dvakrat pobrala plošček iz svojega gola.

Tamara Lepir

V drugih dvajsetih minutah, so bili gledalci priča le enemu zadetku, ob številčni prednosti je v 32. minuti zadela Prenova, ta je vajo ponovila na enak način tudi v zadnji tretjini, natančneje v 47. minuti. Do konca srečanja so varovanke Acija Ferjaniča še naprej polnile svojo statistiko, za 12:1 je zadela Eva Dukarič, svoj četrti zadetek na tekmi, je v 54. minuti dosegla Lepirjeva. Končni rezultat tekme je ob prednosti igralke več, v zadnji minuti srečanja postavila Femke Bosmans. Belgijka je s strelom od daleč presenetila Špelo Globočnik, ki je na polovici srečanja v vratih Slovenije zamenjala Ines Confidenti.

IZJAVE PO TEKMI:

Pia Pren, kapetanka Slovenije:

“Uvod v prvenstvo je več kot odličen. Visoka zmaga je dobra motivacija za prihajajoče tekme. Že jutri se bomo pomerile z nedvomno kvalitetnejšo reprezentanco in eno izmed pravih konkurentk v boju za prvo mesto, s Španijo. Odigrati moramo disciplinirano v obrambi, kakor tudi v napadu. Izkoristiti moramo priložnosti, ki se nam bodo ponudile kajti vemo da je lahko vsaka, ki jo bomo zapravile že usodna. Danes smo bile strelsko zelo učinkovite, želimo si ponoviti to tudi na naslednjih tekmah.”

Mojca Duh, branilka Slovenije:

“Ključnega pomena ob današnji zmagi je bila vsekakor prva tretjina, v kateri smo na hitro prišle do visoke prednosti. S to zmago smo prebile led, za seboj pustile tremo in zdaj je na nas, da dobro igro prenesemo tudi na ostale tekme. Že jutri nas čaka srečanje proti domačinkam, ki bodo izjemno motivirane, zato moramo odigrati še bolj zbrano od prve do zadnje minute. Imamo še nekaj rezerv v obrambi in sposobne smo pokazati še več.”

Tamara Lepir, napadalka Slovenije:

“Ustrezalo nam je, da smo prvo tekmo na prvenstvu igrale proti nekoliko lažjim nasprotnicam. Zraven vsega, pa je Belgija pred prvenstvom ostala brez prve vratarke. A verjamemo, da bi nam tudi, če bi bila danes v golu njihova najboljša vratarka, uspelo zmagati.”

Slovenija – Belgija 13:2 (8:1, 1:0, 4:1)

Pabellon de Hielo. Gledalcev 250. Sodnice: Ivanova (RUS), Shestakova (KAZ), Steinberg (RUS).

Strelke: 1:0 Pren (Duh, 1.), 2:0 Pren (Lepir, S. Confidenti, 3.), Pren (Zimšek, 8.), 4:0 Kraner (9.), 5:0 Lepir (S. Confidenti, 14.), 6:0 Pren (S. Confidenti, Lepir, 14.), 6:1 Huyghe (Bosmans, Liesens, 18.), 7:1 Dukarič (Beribak, Biščak, 19.), 8:1 Lepir (S. Confidenti, Duh, 20.), 9:1 Pren (Zimšek, 32., PP1), 10:1 Pren (Lepir, 47., PP1), 11:1 Lepir (Pren, Zimšek, 49.), 12:1 Dukarič (Pazlar, Kraner, 52.), 13:1 Lepir (Pren, 54.), 13:2 Bosmans (Huyghe, Liesens, 59., PP1).

Kazenske minute: Slovenija (4, 6, 4), Belgija (2, 2, 6)

Streli na gol: Slovenija 65, Belgija 10.