19. april 2017, Bled– Po treh tekmovalnih dneh  svetovnega prvenstva Divizije I-B so bile vse karte za napredovanje v višji kakovostni razred v starostni kategoriji do 18 let še odprte. Slovenska izbrana vrsta je tako pred današnjo tekmo proti Italiji zasedala prvo mesto na lestvici in po šestdesetih minutah igre se to ni spremenilo. Naši mladi risi so v težki tekmi na koncu le strli odpor italijanske izbrane vrste vknjižili še tretjo zmago, ki jih ohranja med resnimi kandidati za končno zlato odličje ter uvrstitev v Divizijo I-A.

IIHF-SLO-ITA-U18-GP-50

Veliko drsanja in prenosov igre z ene na drugo stran ledene ploskve v prvih minutah igre, a brez pravih priložnosti za zadetek. V 5. minuti je zaradi spotikanja na kazenski klopi obsedel eden izmed italijanskih hokejistov. Slovenci so takoj postavili napad pred golom gostov, vendar so se italijanski branilci precej uspešno otresli začetnega pritiska, naši hokejisti pa nato do izteka kazni niso več prišli do prave priložnosti za strel. Precej podobno so se v 11. minuti, ko je bil izključen Tine Klofutar, italijanski hokejisti razporedili pred slovenskim golom. Nekajkrat so poskušali s strelom od daleč. Naš čuvaj mreže Žiga Kogovšek je njihove poskuse sicer uspešno odbijal, obramba pa paka ni uspela spraviti iz svoje tretjine. Enega izmed takšnih odbitkov je na svojo palico dobil italijanski napadalec ter ga brez težav pospravil v slovensko mrežo za vodstvo z 1:0. V nadaljevanju igre je še v isti minuti priložnost z igralcem več imela Slovenija, nekoliko kasneje pa spet Italija. V obeh primerih se je končalo brez spremembe rezultata. Manj kot dve minuti pred koncem je zaradi spotikanja na hlajenje odšel italijanski napadalec. Neuspešno so mladi risi oblegali nasprotnikov gol in že se je zdelo, da bodo na prvi odmor odšli z zaostankom enega zadetka. Pet sekund pred koncem prvega dela pa si je v buliju pak priboril Gašper Seršen, ga podal Roku Kapelu, ki ga je sekundo pred iztekom tretjine s hitrim in natančnim strelom poslal za hrbet italijanskega čuvaja mreže ter poravnal rezultat na 1:1.

IIHF-SLO-ITA-U18-GP-28

Drugi del tekme sta obe ekipi začeli z željo po novem vodstvu. V uvodnih minutah je bilo težišče igre pretežno na slovenskem delu ledne ploskve, saj so se naši hokejisti občasno spopadali s težavami kako spraviti pak iz svoje tretjine. Nekajkrat jim je to s hitrimi akcijami tudi uspelo. Ena lepših je bila v 28. minuti, ko je Jan Drozg pridrsal okoli italijanskega gola in poskusil pak ob vratnici spraviti v mrežo gostov. V tej svoji nameri je bil malce prepozen, saj je bil italijanski golman odločno na mestu. Akcija je povzročila nekaj hude krvi in prerivanja na obeh straneh, ki pa se je končalo brez izključitev. V nadaljevanju je Slovenija dobila ponovno priložnost z igralcem več na ledu. Postavitev napada v italijanski tretjini ni stekla tako kot bi morala in pravih priložnosti za zadetek ni bilo. Zahodnim sosedom sta uspela celo dva prodora v slovensko tretjino in minuti številčne prednosti sta se hitro iztekli. Ob ponovno poravnanih močeh na ledu so se naši mladi risi nekoliko bolj zbrali in okrepili pritisk na italijansko obrambo. Nekajkrat so prišli tudi do priložnosti za vodstvo, vendar je bil razpoloženi italijanski čuvaj mreže vselej na mestu. Ekipi sta na drugi odmor odšli z rezultatom iz prve tretjine.

IIHF-SLO-ITA-U18-GP-84

Dinamičen zaključek srečanja z veliko prenosi igre iz ene v drugo obrambno tretjino, pri kateri so nekoliko bolj izstopali slovenski reprezentanti. Disciplinirana igra v obrambi na obeh straneh pa ni dopuščala veliko strelov na gol in zadetek, ki bi ene ali druge popeljal v vodstvo. Spremembe ni prinesla niti izključitev na italijanski strani, saj je italijanski čuvaj mreže še naprej potrjeval svojo odlično dnevno formo. V 49. minuti je po dolgem pritisku na italijansko obrambo tretjino in požrtvovalnem boju za pak ob ogradi za golom gostov Jan Drozg pred golom na levi strani našel prostega Nejca Stojana, ki je neovirano ustreli proti golu Italije in zatresel mrežo gostov za vodstvo Slovenije 2:1. Italijanska izbrana vrsta je v nadaljevanju pritisnila na vso moč na slovenski gol in poskušala izkoristiti sleherno napako mladih risov. Ti pa so požrtvovalno odvračali vse napade. Italijanski trener je ob izteku tekme šele dobre pol minute pred koncem odločil za šestega napadalca v polju. To pa je bila iztočnica za slovenskega napadalca Jako Štruma, ki je ob prejemu paka, tega iz slovenske obrambne tretjine z natančnim strelom poslal v prazen gol in postavil končni rezultat srečanja 3:1.

Jutri je na prvenstvu prost dan, zadnjo tekmo pa bodo mladi risi odigrali v petek ob 16.30 proti Ukrajini.

Slovenija – Italija 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

0.1 – 10:24 Spornberger (Leitner) PP1
1:1 – 19:59 Kapel (Seršen) PP1
2:1 – 48:56 Stojan (Drozg)
3:1 – 59:32 Šturm EN

Streli: SLO 24 (9, 11. 4); ITA 23 (8, 6, 9)
Kazni: SLO 4 (4, 0. 0); ITA 10 (6, 2, 2)

Slovenija: Kogovšek/Plavc, Pavc, Jugovic, Kujavec, Drozg, Sodja, Stojan, Urukalo, Kapel, Seršen, Šturm, Klofutar, Brun Rauh, Bohinc, Tišlar, Svetina, Brus, Tavčar, Ivančevič, Brglez; Trener: Mitja Kern

Zapisnik tekme
Posnetek tekme