15. december 2017, Bled – Zadnji dan IIHF Svetovnega prvenstva do 20 let v Diviziji I – Skupina B je prinesel odločilne obračune šestih reprezentanc Italije, Litve, Norveške, Poljske, Slovenije in Ukrajine, ki so od minule sobote merile svoje moči na Bledu. Medtem ko je bilo v sredini lestvice še pred današnjim dnem bolj ali manj že vse odločeno, pa sta tekmi med Litvo in Ukrajino ter Poljsko in Norveško odločali o nazadovanju ter napredovanju v drugo kakovostno skupino svetovnega hokeja v tej starostni kategoriji. Mladi slovenski hokejski reprezentanci je tekmovalni razpored za nasprotnike prinesel reprezentanco Italije, ki je na turnirju iztržila tri poraze ter eno zmago po podaljšku. Kljub temu je bil slovenski selektor Gorazd Rekelj v pripravi svojih varovancev na drevišnje srečanje odločen, saj se je zavedal, da so italijanski hokejisti sposobni neprijetno presenetiti nasprotnika. Slovenci so na ledeno ploskev prišli odločeni, da vzamejo zamgo in tako potrdijo tretje mesto na prvenstvu.

Foto: Sara Ros/HZS

Foto: Sara Ros/HZS

Uvodne minute srečanja so bile namenjene predvsem tipanju drug drugega. Obe ekipi sta nekajkrat pridrsali pred nasprotnikov gol in tudi streljali nanj, vendar brez resne grožnje za spremembo rezultata. V 7. minuti je na dveminutno hlajenje odšel Anej Kujavec. Slovenska obramba je italijanske pritiske brez posebnih težav odbila, sta pa ekipi v nadaljevanju svojo igro “pretaknili v višjo prestavo”. Nepravilna menjava v 10. minuti je Slovenijo stala nove izključitve. Tokrat nekoliko več dela za slovenske “penalty-killerje”, ki so ponovno odlično opravili svoje delo. Prva resnejša priložnost za Slovenijo je bila ob izključitvi najprej enega italijanskega napadalca v 13. in nato še enkrat v 15. minuti. Težišče igre se je preselilo pred gol Robina Quagliata in kar nekajkrat so ga mladi risi poskušali premagati. Obramba naših zahodnih sosedov je zdržala obe kazni. Ob izenačenih močeh na ledu so slovenski hokejisti plošček še naprej zadržali v obrambni tretjini gostov. Tako je Nik Brglez plošček podal do Maja Tavčarja, ki ga je iz neposredne bližine večrkrat poskušal spraviti za hrbet Quagliata, na koncu pa se je ta odbil desno do Patrika Tišlarja, ki je imel prosto pot do prvega slovenskega zadetka na tekmi. Sledila je nova izključitev na strani Italije. Tokrat so bili slovenski hokejisti uspešnejši, saj so že v prvi minuti kazni premagali čuvaja italijanske mreže. Matevž Ban je rahlo preusmeril strel Jana Drozga z modre črte in naši fantje so z relativno udobno prednostjo odšli na prvi odmor.

Foto: Sara Ros/HZS

Foto: Sara Ros/HZS

Igro v drugi tretjini so mladi risi nadaljevali tam, kjer so končali v prvi. Pritisk na gol Italije je nekoliko ustavila dveminutna kazen v 24. minuti. Nekaj dela za slovenskega vratarja Žigo Kogovška in domače branilce, ki pa so uspešno opravili svojo nalogo. Minute, ki so sledile, so bile v znamenju slovenskih hokejistov v italijanski obrambni tretjini. Videli smo nekaj polpriložnosti za tretji zadetek, ki pa niso končale v italijanski mreži. O tem, da srečanje še zdaleč ni odločeno je pričalo nadaljevanje, ko so pobudo v svoje roke prevzeli Italijani. Veliko dela za slovensko obrambo, še zlasti ob izključitvi Patrika Rajsarja, a so bili varovanci Gorazda Reklja še enkrat nocoj brez napak. Italijani niso odnehali in še naprej poskušali priti do zadetka, ki bi jih približal našim hokejistom. Ob tako odprti igri je tudi možnost za napake večja in eno izmed njih so domači hokejisti izkoristili. V 39. minuti so v protinapadu so prišli pred italijanskega čuvaja mreže ter ga še v tretjo premagali. Zadel je Erik Svetina, podaji pa sta vknjižila Jaka Sodja in Rok Kapel.

Foto: Sara Ros/HZS

Foto: Sara Ros/HZS

Naši zahodni sosedje niso vrgli puške v koruzo in nadaljevali s poskusi proti golu Žige Kogovška. V 45. minuti jim je tako uspelo streti slovensko obrambo in znižati zaostanek na 3:1. Na slovenski odgovor ni bilo potrebno čakati dolgo. V 47. minuti je sta v hitri akciji Lan Brun Rauh in Jaka Šturm pripeljala plošček v italijansko tretjino, kjer je bil na pravem mestu Jan Drozg in zadel še v četrto za Slovenijo. S tem zadetkom pa mladi risi še niso rekli zadnje besede nocoj. V 58. minuti je Jan Drozg, po podaji Nejca Brusa in Aneja Kujavca, še enkrat preluknjal italijansko mrežo. Srečanje je bilo praktično že odločeno, piko na “i” pa je sedem sekund pred koncem s šestim golom za Slovenijo postavil še Rok Kapel.

Foto: Sara Ros/HZS

Foto: Sara Ros/HZS

Slovenski mladi risi so s tremi zmagami in dvema porazoma zasedli treje mesto in domov odnesli bronasto medaljo.

Slovenija – Italija 6:1 (2:0,1:0,3:1)

1:0 – 16:09 Tišlar (Tavčar, Brglez)
2:0 – 18:14 Ban (Drozg, Šturm) PP1
3:0 – 38:17 Svetina (Sodja, Kapel)
3:1 – 44:57 Kasslatter (Gasser, Deluca)
4:1 – 46:08 Drozg (Šturm, Brun Rauh)
5:1 – 57:23 Drozg (Brus, Kujavec)
6:1 – 59:53 Kapel (Kujavec, Svetina)

Streli: Slovenija 33 (17,6,10); Italija 32 (15,9,8)
Kazni: Slovenija 18 (4,14,0); Italija 8 (6,2,0)

Slovenija: Kogovšek, Plavc, Brun Rauh, Brus, Jugovic, Klofutar, Pavc, Stojan, Urukalo, Ban, Brglez, Drozg, Kapel, Kujavec, Pretnar, Rajsar, Sever, Sodja, Svetina, Štrurm, Tavčar, Tišlar; Selektor: Gorazd Rekelj