23. april 2017, Egna/Neumarkt – Slovenska moška hokejska reprezentanca je četrto pripravljalno tekmo pred svetovnim prvenstvom ter zadnjo pred zaključnim delom pripav, ki bodo potekale v ruskem Sankt Peterburgu, odigrala proti reprezentanci Italije. Slednja bo, tako kot Slovenija, čez slaba dva tedna nastopila med svetovno hokejsko elito. V tekmi, ki so jo na slovenski strani zaznamovale številne izključitve, je v zaključnem delu srečanja slovenska četa selektorja Nika Zupančiča le zlomila gostitelje in na koncu tudi slavila.

Slovenska izbrana vrsta se je morala že v samem uvodu v srečanja braniti z igralcem manj na ledu, saj je glavni sodnik zaradi oviranja na kazensko klop poslal Jana Urbasa. Slovenska obramba je nadaljnji dve minuti uspešno pošiljala pak iz svoje tretjine, tako da so domačini v tem času zmogli le en nenatančen strel v smeri slovenskega gola, ki ga je v prvem delu tekme branil Gašper Krošelj. Tudi v minutah, ki so sledile, slovenski risi niso puščali veliko priložnosti italijanskim hokejistom. Na polovici prvega dela tekme je italijanska obramba nekoliko popustila, poleg tega pa so si še domačini prislužili eno malo kazen. Slovenska izbrana vrsta je to poskušala s streli od daleč izkoristiti, a so bili vsi premalo natančni za prvi zadetek na srečanju. V 15. minuti si je Žiga Jeglič prislužil dvakrat po dve minuti kazni in ponovno je bila na delu slovenska obramba. Italijani so vztrajno pletli mrežo okrog slovenskega gola, medtem pa so jo na drugi strani risi enako vztajno podirali in prvih dvajset minut se je izteklo brez zadetka.

V uvodnih minutah druge tretjine je že kazalo na italijansko vodstvo, saj so domačini po hitri akciji premagali slovensko obrambo in pak spravili za hrbet slovenskega čuvaja mreže. Veselje domačinov je trajalo le nekaj trenutkov, saj je glavni sodnik zadetek, ki je bil dosežen z nogo, razveljavil. Sledila je nova izključitev na slovenski strani. Domačini so večkrat nevarno streljali proti slovenskemu golu, rezultat pa je ostal nespremenjen. V 26. minuti je Nik Pem poskušal s samostojnim prodorom, vendar ponovno brez zadetka. Veselje za slovenske hokejiste je sledilo v 28. minuti, ko je po podaji Roberta Saboliča z modre črte streljal Sabahudin Kovačevič. Italijanski čuvaj mreže je strel sicer ubranil, vendar pa je odbitek na palico dobil Miha Verlič, ki z neposredne bližine ni imel težav zatresti mrežo domačinov. Vroče pred slovenskim golom je bilo v 32. minuti, ko se je eden izmed italijanskih hokejistov sam znašel pred slovenskim čuvajem mreže in kar trikrat poskušal pak spraviti mimo njega, a je bil Gašper Krošelj vselej na mestu. Tako kot na vseh dosedanjih pripravljanih tekmah je v drugem delu tekme prišlo do menjave v slovenskem golu. Gašperja Krošlja je zamenjal Matija Pintarič. V 35. minuti ponovno dve izključitvi na slovenski strani in risi so se kar dve minuti morali branili le s tremi igralci na ledu. Ob izteku kazni se je Alešu Mušiču zlomila še palica, kar pa ni ustavilo požrtvovalnosti slovenske obrambe, ki je kazen prestala brez zadetka. Dobro minuto pred iztekom druge tretjine sta priložnost pred italijanskim golom imela že Žiga Pance, ki je na drugi strani našel Boštjana Goličiča in le nekaj natančnosti je Slovenijo ločilo od drugega zadetka na srečanju.

V 43. minuti je napaka slovenske obrambe in golmana Matije Pintariča, ki je preveč zapustil svoj gol, botrovala izenačujočemu zadetku Italije. Zdelo se je, da želi slovenski čuvaj mreže pomagati soigralcem, ki so se borili za pak ob ogradi, ta pa je v naslednjem trenutku prišel do prostega italijanskega hokejista pred praznim golom risov in nič ni moglo preprečiti zadetka domačinov. Risi se ob tako prejetem golu niso pustili zmesti, nadaljevali so svojo igro in v 49. minuti vrnili udarec. Po podaji Luke Vidmarja in Mihe Verliča je domačega golmana za drugo slovensko vodstvo na tekmi premagal Jan Urbas. Italijanski hokejisti so okrepili pritisk na slovenski gol in ga kar nekajkrat resno ogrozili. Risi so še naprej igrali svojo igro, ki se je ponovno obrestovala v 54. minuti, ko je v gneči pred italijanskim golom pak v mrežo spravil David Rodman. V izteku srečanja so domači hokejisti še nekajkrat poskušali organizirati napad in znižati rezultat, kar bi jih morda še lahko vrnilo v igro, vendar pa brez uspeha. Namesto tega je v zadnjih sekundah Miha Verlič zadel še četrtič za Slovenijo in postavil končni rezultat 4:1.

Slovenija – Italija 4:1 (0:0, 1:0, 3:1)

1:0 – 27:44 Verlič (Kovačevič, Sabolič)
1:1 – 42:54 Gander (Kostner S.)
2:1 – 48:41 Urbas (Verlič, Vidmar)
3:1 – 53:16 Rodman D. (Pance Ž, Goličič)
4:1 – 59:50 Verlič (Vidmar, Muršak)

Streli: SLO 24 (6, 4, 14); ITA 26 (7, 11, 8)
Kazni: SLO 38 (6, 28, 4); ITA 4 (2, 2, 0)

Slovenija: Krošelj/Pintarič, Tavželj, Štebih, Pretnar, Jeglič, Rodman D., Gregorc, Mušič, Ograjenšek, Pance Ž., Vidmar, Tičar, Urbas, Muršak, Robar, Sabolič, Repe, Goličič, Pem, Kovačevič, Verlič, Kuralt; Selektor: Nik Zupančič

Zapisnik tekme