28. april 2018, Budimpešta – Na svojem zadnjem obračunu na svetovnem prvenstvu Divizije I-A v Budimpešti je slovenska moška članska hokejska reprezentanca palice prekrižala z izbrano vrsto Italije. Ob dokaj izenačenem boju skozi celotnih šesdeset minut tekme so risi ob koncu stavili na vse ali nič, a jim je malo zmanjkalo za uspešen zaključek prvenstva in vrnitev med svetovno elito.

Slovenska reprezentanca, ki si je obstanek v Diviziji I-A zagotovila že z zmago proti Kazahstanu, je za ponovno uvrstitev med svetovno elito potrebovala zmago proti Italiji v rednem delu srečanja. Na seznamu igralcev za današnjo tekmo so bili tako vsi risi, tudi poškodovana Luka Vidimar in Andrej Hebar.

Foto: IIHF

Foto: IIHF

Uvodni del tekme so bolj podjetno začeli Italijani in že v drugi minuti izkoristili številčno premoč na ledu, kateri je pred tem botrovala izključitev Boštjana Goličiča, ter tako povedli z 1:0. Izbranci Karija Savolainena so kar nekaj časa iskali pravi odgovor na nevarne zahodne sosede, ki so medtem nekajkrat ogrozili gol Gašperja Krošlja. Težave so jim povzročale nenatančne podaje in izgubljeni ploščki, vse do 18. minute, ko je Matic Podlipnik ustrelil z leve strani in plošček poslal za hrbet Marca de Filippa Roia. V slovenskem taboru se je nekoliko lažje zadihalo.

Foto: IIHF

Foto: IIHF

Na krilih zadetka ob koncu prvega dela so Slovenci začeli tudi nadaljevanje današnjega obračuna. Ob igralcu več na ledu sta Jan Urbas in Miha Verlič podala do Roka Tičarja, ta pa je s strelom pod prečko matiral italijanskega čuvaja mreže za vodstvo Slovenije z 2:1. Nasprotniki niso vrgli puške v koruzo in odgovorili s pritiskom na slovensko obrambno tretjino. Ta je obrodil sadove na prelomu rednega igralnega časa, ko so Slovenci z igralcem manj na ledu morali še v drugo priznati premoč italijanski ofenzivi. Slednja se je nadaljevala tudi po izenačenju in v 34. minuti je Gašper Krošelj sicer ubranil italijanski strel, a so do odbitka prišli Italijani in plošček potisnili v slovenski gol. Za povračilni udarec Slovencev je v 39. minuti poskrbel Sabahudin Kovačevič z neubranljivim strelom mimo italijanske obrambe in za hrbet italijanskega čuvaja mreže.

Foto: IIHF

Foto: IIHF

Neodločen rezultat ob začetku zaključnega dejanja nocojšnjega obračuna je obetal hud boj, saj remi ni ustrezal nobeni izmed ekip. Obe izbrani vrsti sta imeli nekaj lepih priložnosti, za Slovenijo je še najlepšo uprizoril ponovno Sabahudin Kovačevič, ko je po silovitem strelu plošček zadel okvir gola. Risom tudi ni uspelo izkoristiti številčne prednosti v zadnjih minutah srečanja. V igri na vse ali nič je selektor Kari Savolainen prvi poskusil brez vratarja in z dodatnim napadalcem na ledu. Slovenci so poskušali organizirati napad pred italijanskim golom, a prave priložnosti za zadetek ni bilo. Italijani so ukradli plošček in v prvem poskusu zadeli vratnico, v drugem pa so, dve sekundi pred koncem rednega dela, zadeli prazen slovenski gol ter tako postavili končni rezultat 3:4, kar je pomenilo tudi konec slovenskih možnosti za vrnitev med elito.

Slovenija – Italija 3:4 (1:1, 2:2, 0:1)

0:1 – 01:39 Gander (Kostner, Mc Monagale) PP1
1:1 – 17:11 Podlipnik (Mušič, Kovačevič)
2:1 – 23:55 Tičar (Urbas, Verlič) PP1
2:2 – 29:26 Sullivan (Kostner, DeLuca) PP1
2:3 – 33:43 Trivellato (DeLuca, Lambacher)
3:3 – 38:52 Kovačevič (Tičar, Magovac)
3:4 – 59:58 Kostner (Sullivan, Scandella) EN

Streli: SLO 34 (9,13,12); ITA 33 (11,9,13)
Kazni: SLO 12 (8,2,2); ITA 10 (4,4,2)

Slovenija: Gašper Krošelj, Rok Stojanovič, Rok Tičar, Jan Drozg, Robert Sabolič, Blaž Gregorc, Aleksandar Magovac, Miha Verlič, Jan Urbas, Boštjan Goličič, Sabahudin Kovačevič, Matic Podlipnik, Anže Kuralt, Aleš Mušič, Ken Ograjenšek, Aleš Kranjc, Žiga Pavlin, Andrej Hebar, Anže Ropret, Žiga Pance, Luka Bašič, Luka Vidmar; Selektor: Kari Savolainen