27. april 2018, Budimpešta – Slovenska moška članska hokejska reprezentanca je na četrti tekmi svetovnega prvenstva Divizije I-A v Budimpešti svoje moči merila z reprezentanco Kazahstana. Kljub zmagi v sredo proti gostiteljem tokratnega prvenstva, so v slovenskem taboru pred današnim obračunom vedeli, da jim zgolj zmaga po šestdesetih minutah tekme omogoča nadaljnji boj za prvi dve mesti v skupini in možnost vrnitve med svetovno hokejsko elito. Risi so zaradi težav s prepono današnje srečanje začeli brez Luke Vidmarja.

Foto: IIHF

Foto: IIHF

Slovenci so v tekmo vstopili odločno in osredotočeno na svojo igro. V uvodnih minutah jim je sicer nekaj zaleta vzela dveminutna izključitev, ki pa jo je slovenska obramba z Gašperjem Krošljem na čelu uspešno ubranila. V 6. minuti tekme je Jan Urbas plošček popeljal za kazahstanski gol – nato podal nazaj, kjer ga je prevzel Miha Verlič ter ga brez oklevanja poslal za hrbet kazahstansega čuvaja mreže za slovensko vodstvo 1:0. Nasprotniki iz daljne Azije so kaj kmalu odgovorili na zadetek in dobro minuto kasneje rezultat izenačili. V naslednjih minutah so naši risi organizirali nekaj poskusov za novo vodstvo, še najlepšega je prikazal Jan Drozg, a plošček ni našel poti v nasprotnikovo mrežo. Tudi Kazahstanci so bili še naprej nevarni – v 11. minuti so ponovno zadeli ter povedli z 2:1. Nekaj trenutkov so potrebovali slovenski hokejisti, da so se po drugem prejetem zadetku spet zbrali, nato pa so nadaljevali v svojem slogu. Dobre štiri minute pred koncem, ko je bil na ledu ponovno drugi slovenski napad, je Miha Verlič podal do kapetana Jana Urbasa, ta pa je z neubranljivim strelom na kazahstanski gol izenačil na 2:2.

Foto: IIHF

Foto: IIHF

Tudi drugi del srečanja so varovanci Karija Savolainena začeli dobro. Tekla je 28. minuta četrte slovenske tekme na prvenstvu, ko je našim hokejistom prvič vendarle uspelo vnovčiti številčno prednost na ledu. Po podaji Roberta Saboliča je bil pred kazahstanskim vratarjem spet Miha Verlič, ki je, s hrbtom obrnjen proti nasprotnikovemu golu, spremenil smer ploščku ter poskrbel za novo slovensko vodstvo. Groba igra kazahstanske izbrane vrste je botrovala lažji poškodbi Roberta Saboliča, ter zlomu palca pri Andreju Hebarju, ki tako najverjetneje ne bo v postavi za jutrišnjo zadnjo tekmo proti Italiji. Ob drugi prednosti risov z igralcem več je, v 38. minuti z natančnim udarcem od daleč, plošček za hrbet kazahstanskega vratarja poslal Sabahudin Kovačević in podvojil slovensko prednost. Slednja pa je kmalu skopnela, saj so že v nasednji minuti v tretje zadeli tudi Kazahstanci in razliko ponovno spravili na zgolj gol zaostanka.

Foto: IIHF

Foto: IIHF

V zaključku srečanja pričakovan pritisk Kazahstana, vendar je bila slovenska obramba vselej dobro postavljena. V trdem boju za vsak plošček sta obe ekipi imeli kar nekaj dobrih priložnosti, ki pa se niso zaključile  v mreži nasprotnika. Zaključni udarec nasprotnikom je 54. minuti zadal Miha Verlič, ki je hiter protinapad zaključil s strelom za hrbet kazahstenskega čuvaja mreže. S svojim tretjim zadetkom na današnji tekmi je povišal slovensko prednost na 5:3 in omogočil risom, da so v nadaljevanju v celoti nadzirali potek tekme. Kazahstanci so v minutah, ki so še preostale do konca srečanja, poskušali ujeti priključek, a jim zbrana slovenska obramba tega ni dopustila. Slovenija je tako osvojila še drugo zmago na prvenstvu in tako ostaja v boju za napredovanje v elitno divizijo.

Slovenske hokejiste jutri, zadnji dan prvenstva, čaka še obračun z Italijo.

Kazahstan – Slovenija 3:5 (2:2, 1:2, 0:1)

0:1 – 05:17 Verlič (Urbas, Goličič)
1:1 – 06:37 Petukhov (Asetov)
2:1 – 10:48 Grents (Metalnikov, Yevdokimov)
2:2 – 15:47 Urbas (Verlič, Goličič)
2:3 – 27:28 Verlič (Magovac, Sabolič) PP1
2:4 – 37:50 Kovačevič (Ograjenšek, Podlipnik) PP1
3:4 – 38:04 Asetov (Petukhov, Polokhov)
3:5 – 53:56 Verlič

Streli: KAZ 23 (10,3,10); SLO 36 (10,16,10)
Kazni: KAZ 8 (0,6,2); SLO 18 (2,14,2)

Slovenija: Gašper Krošelj, Rok Stojanovič, Rok Tičar, Jan Drozg, Robert Sabolič, Blaž Gregorc, Aleksandar Magovac, Miha Verlič, Jan Urbas, Boštjan Goličič, Sabahudin Kovačevič, Matic Podlipnik, Anže Kuralt, Aleš Mušič, Ken Ograjenšek, Aleš Kranjc, Žiga Pavlin, Andrej Hebar, Anže Ropret, Žiga Pance, Luka Bašič; Selektor: Kari Savolainen