19. april 2018, Dunaj – Slovensko izbrano hokejsko vrsto je drevi čakal še zadnji prijateljski preizkus moči pred bližajočim se svetovnim prvenstvom Divizije I-A, ki se v nedeljo pričenja v Budimpešti. Našim risom so nasproti stali njihovi večni rivali – reprezentanca Avstrije, katera v letošnji sezoni nastopa v elitni diviziji svetovnega hokeja. Podpora domačega občinstva, nekaj manj kot dva tisoč si jih je ogledalo tekmo, in visok poraz proti Kazahstanu minuli večer so za avstrijske hokejiste predstavljali dobro motivacijo, zato so varovanci selektorja Karija Savolainena še pred prvem sodniškim metom ploščka vedeli, da je pred njimi zahtevna tekma.

Foto: Sara Ros/HZS

Foto: Sara Ros/HZS

Uvodnih nekaj minut nocojšnjega srečanja smo z obeh strani lahko videli predvsem “tipanje terena”, brez pravih priložnosti za strel na gol. Prva se je ponudila domačinom, ko je bil v 5. minuti najprej za dve minuti izključen Jan Drozg, nato pa pol minute kasneje še Aleš Mušič. Slovenskim hokejistom, z zgolj tremi igralci v polju, je prvi napad severnih sosedov še uspelo odbiti, v drugem poskusu pa je bil uspešen Lebler in domačini so povedli z 1:0. V nadaljevanju so se risi borili še z igralcem manj, a so tokrat vse napade uspešno odbili. V 8. minuti si je plošček priboril kapetan Jan Urbas, ki je v samostojni akciji izenačil rezultat. Sledil je slovenski “power play”, vendar pa naši izbrani vrsti ni uspelo postaviti napada pred avstrijskim golom in priložnost je minila neizkoriščena. V 11. minuti nova priložnost za Slovenijo z igralcem več na ledu. Tokrat so bili Slovenci uspešnejši v postavitvi pred golom domačinov in kar nekajkrat so sprožili proti avstrijskemu čuvaju mreže, a brez srečnega konca. V 13. minuti smo najprej videli izključitev na obeh straneh, nato pa je novo prednost z igralcem več v 15. minuti risom priboril Žiga Pance, potem ko ga je, ob poskusu prodora pred domači gol, spotaknil eden izmed avstrijskih hokejistov. Trije lepi poskusi prvega slovenskega napada so zaznamovali minuti, ki sta sledili; v zadnjem je Mihi Verliču zmanjkalo le malo natančnosti in sreče, da bi Slovenijo popeljal v vodstvo. V zaključku tekme so Avstrijci pritisnili na slovensko obrambno tretjino, kar sem jim je obrestovalo v 19. minuti, ko je odbit strel od Gašperja Krošlja za njegov hrbet pospravil Ban. Vodstvo Avstrije 2:1 ob koncu prvih dvajsetih minut.

Foto: Sara Ros/HZS

Foto: Sara Ros/HZS

Drugi del so bolj podjetno začeli Avstrijci, ki so nadaljevali pritisk na slovensko obrambno tretjino še iz zaključka prvega dela. Nekajkrat je bilo vroče pred slovenskim golom, dodatno pa je k temu pripomogla še nova izključitev v slovenskih vrstah. Severni sosedi so grozili, slovenska obramba pa je odgovarjala in plošček vztrajno pošiljala iz svoje tretjine. Tudi po izteku kazni domačini niso pustili oddiha; igra se je pred avstrijski gol preselila šele na polovici igralnega časa, ko so Slovenci dvakrat zapored imeli prednost igralca več na ledu. V obeh primerih so naši oklepniki pletli mrežo pred golom Davida Madlenerja, na drugi strani pa je domača obramba uspešno zapirala morebitne vrzeli. Tudi tretji slovenski “power play” v tej tretjini je minil brez ploščka v avstrijski mreži, nasprotnikom je uspel celo samostojen prodor pred gol Gašperja Krošlja, ki pa je bil vtem dvoboju uspešnejši. Ekipi sta na drugi odmor odšli z rezultatom iz prvega dela.

Foto: Sara Ros/HZS

Foto: Sara Ros/HZS

V uvodnih minutah zaključka ponovno “dvojna” kazen za Slovenijo. izključena sta bila, najprej Boštjan Goličič, nato pa še Robert Sabolič. Slabo minuto z dvema igralcema na kazenski klopi so naši risi zdržali in nato še preostanek kazni z enim igralcem manj. Obranjeni kazni sta Slovencem dala nekaj zaleta in pritisnili so na avstrijski gol, kjer pa niso našli pravega zaključnega strela. Zdelo se je že, da jim je nova kazen, izključen je bil Jan Drozg, vzela nekaj vetra iz jader, ampak kljub temu je v samostojni akciji svojo srečo pokušal Boštjan Goličič, ki pa ploščku ni našel poti mimo širokega Davida Madlenerja. Na drugi strani tudi domačini do konca kazni niso več našli prave kombinacije za slovensko obrambo. Dober pritisk naših risov v zaključku srečanja, ki je v 55. minuti v režiji prvega slovenskega napada že koraj obrodil sadove, požrtvovalni avstrijski čuvaj mreže pa je še enkrat nocoj preprečil veselje slovenskih navijačev, ki so si prišli spodbujati slovenske hokejiste. V 59. minuti še lepa kombinacija, na ledu je bil ponovno prvi napad, ki jo je poskušal zaključiti Robert Sabolič. David Madlener pa je bil ponovno neizprosen. Slovenski strateg Kari Savolainen je minuto in pol pred koncem zahteval “time-out”, nato pa poskušal s šestimi napadalci na ledu. Pol minute pred koncem nova izključitev na avstrijski strani, met ploščka pred avstrijskim golom. Slovenci so poskušali organizirati napad, a je domača obramba izdržala pritisk in na koncu slavila z rezultatom iz prvega dela.

Avstrija – Slovenija 2:1 (2:1, 0:0, 0:0)

1:0 – 05:51 Lebler (Kirchschläger, Hofer) PP2
1:1 – 07:34 Urbas
2:1 – 18:09 Ban (Schumnig, Zwerger)

Kazni: AUT 16 (8,6,2); SLO 14 (6,2,6)
Streli: AUT 16 (6,9,1); SLO 17 (5,6,6)

Slovenija: Gašper Krošelj, Matija Pintarič, Rok Tičar “A”, Robert Sabolič, Anže Kuralt, Žiga Pavlin, Blaž Gregorc, Miha Verlič, Jan Urbas “C”, Ken Ograjenšek, Aleš Kranjc. “A”, Luka Vidmar, Boštjan Goličič, Jan Drozg, Luka Bašič, Miha Štebih, Aleksandar Magovac, Aleš Mušič, Andrej Hebar, Žiga Pance, Miha Logar, Anže Ropret, Miha Zajc; Selektor: Kari Savolainen.

Zapisnik tekme