29. avgust 2016, Bled – Slovenska moška članska reprezentanca je drevi v sklopu priprav na olimpijski kvalifikacijski turnir, ki jih od četrtka do nedelje čaka v beloruski prestolnici, prekrižala palice z zahodnimi sosedi, Italijani. Spomin na zadnje medsebojno srečanje v Spodek areni v poljskih Katovicah na letošnjem svetovnem prvenstvu, kjer so po trdi in naporni tekmi slavili slovenski hokejisti s 3:1, je bil pred tekmo še precej živ. Naši fantje so na tekmo odšli z načrtom, da ponovijo spomladanski uspeh, a se na koncu ni izšlo po načrtih.

Risi so na vrata gostov pritisnili že v uvodnih minutah srečanja, ko so imeli tudi najlepšo priložnost prve tretjine.  V četrti minuti se je gneči pred italijanskim golom se je z desne strani priložnost odprla Janu Urbasu, ki pak že potisnil proti mreži, vendar ga je čuvaj mreže zahodnih sosedov tik pred črto ustavil in preprečil slovensko slavje ob prvem zadetku. Minuto kasneje je pred italijanski gol pridrsal kapetan Jan Muršak in v sredini našel prostega Kena Ograjenška, ki je sprožil močan strel proti golu, a je bila obramba gostov močnejša. V nadaljevanju tretjine so slovenski hokejisti imeli dvakrat priložnost z igralcem več na ledu, a je, kljub nekajkratnim poskusom, mreža gostov ostala nedotaknjena.

IMG_7897

Slovenija je tempo iz prve tretjine nadaljevala tudi v drugem delu srečanja. Tako je v 25. minuti že malo zadišalo po vodstvu risov, saj sta se pred italijanskim golom znašla dva slovenska hokejista, a pak ni našel poti za hrbet gostujočega vratarja. Dve minuti kasneje so slovenski hokejisti ponovno dobili priložnost igralca več na ledu. Ko je že kazalo, da bo italijanska obramba ponovno zdržala, je v 27. minuti, po podaji Sabahudina Kovačeviča, mrežo zatresel Anže Kopitar in rise popeljal v vodstvo. V nadaljevanju je lepo priložnost v štiri minute pred koncem imel ponovno Jan Urbas, a je bil njegov strel premalo natančen, da bi slovensko vodstvo še povišal. Do konca trejine je Slovenija imela ponovno številčno premoč, ob izteku pa tudi Italija, vendar pa je rezultat do odhoda na odmor ostal nespremenjen.

IMG_7894a

V tretji tretjini je slovenska izbrana vrsta imela nekaj pol-priložnosti, vendar nobene ni kronala z zadetkom. Dvanajst minut pred koncem je bil zaradi nabijanja na ogrado za dve minuti izključen Robert Sabolič in igra se je za nekaj časa preselila na slovenski del ledene ploskve. Risi so kazen zdržali brez prejetega zadetka, kmalu po vrnitvi vseh petih igralcev na led pa so v 50. minuti imeli lepo priložnost za zadetek, a se je vratar gostov Andreas Bernard ponovno izkazal. V 52. minuti so si slovenski hokejisti prislužili najstrožjo kazen, kazenski strel je za Italijo uspešno izvedel Diego Kostner in izenačil rezultat na 1:1. Slabe tri minute pred koncem so na ledu zapele tudi pesti; slovenske barve ob ogradi je branil Žiga Pance in si, enako kot italijanski hokejist, prislužil hlajenje na klopi za kaznovane.

Petminutni podaljšek se je končal že po desetih sekundah, ko so italijanski hokejisti z akcijo okoli slovenskega gola in strelom Simona Kostnerja premagali Roberta Kristana.

Slovenija : Italija 1:2
(0:0, 1:0, 0:1, 0:1)

Bled, Ledena dvorana,
Sodniki: Trilar, Zrnič, Rakovič, Bergant

Strelci: 27′ Kopitar (Kovačevič, PPG), 52′ Kostner D. (PS), 61′ Kostner S.

Kazenske minute: Slovenija 8 (0, 2, 6, 0), Italija 18 (4, 4, 10, 0)
Streli na gol: Slovenija 34 (10, 15, 9, 0), Italija 9 (2, 3, 4, 1)

Slovenija: Krošelj, Kristan, Kovačevič, Kranjc, Vidmar, Repe, Robar, Gregorc, Pavlin, Štebih, Sabolič, Kopitar, Urbas, Verlič, Muršak, Ograjenšek, Pance, Mušič, Kuralt, Pešut, Pem, Rodman.

Selektor: Nik Zupančič.

Zapisnik tekme