11. december 2018, Tychy – Slovenska moška reprezentanca do 20 let je tretji tekmovalni dan svetovnega prvenstva Divizije I-B v poljskem Tychyu moči merila z domačo reprezentanco Poljske in vknjžila še tretjo zmago. Tekmo, ki je bila napeta od samega začetka, so varovanci selektorja Aleša Burnika odločili v svojo prid v zadnjih sekundah podaljška.

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Tekmo so bolje začeli Poljaki, ki so bili pred začetkom srečanja pod dodatnim pritiskom, da se domačemu občinstvu odkupijo za nekoliko nepričakovan nedeljski poraz proti Italiji, V prvih dvajsetih minutah so tako pobudo imeli precej v svojih rokah in dodobra izkoriščali slovenske izključitve, na katere je trener Aleš Burnik opozarjal že pred tekmo. Omenjeno je potrdila tudi statistika, saj je v smeri slovenskega čuvaja mreže Žige Kogovška plošček poletel dvakrat pogosteje, kot pa so na drugi strani podobno poskušali slovenski hokejisti. Izplen ni izostal – plošček v slovenski mreži v 9. minuti srečanja in vodstvo Poljske po prvi tretjini.

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

V drugem delu so Slovenci pretaknili v višjo prestavo in okrepili svoje poskuse premagati poljskega vratarja. V enem izmed hitrih protinapadov je v 28. minuti plošček v obrambno tretjino domače reprezentance pripeljal Anej Kujavec, a se je v nadaljevanju zapletel z enim izmed poljskih hokejistov in padel ob ogradi. Plošček je hitro prevzel Aljaž Predan, ki pa ga ni uspel najti prazen prostor med vratnico in poljskim vratarjem, a je na našo srečo odbitek na palico dobil Jan Drozg in bliskovito premagal domačega čuvaja mreže za slovensko izenačenje. Žal pa je prav Jan Drozg v nadaljevanju tekme zagrešil napako, ki ga je stala dve minuti in dodatnih deset minut kazni. Poljaki so njegovo odsotnost z ledu hitro izkoristili in ponovno povedli.

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

V tretjem delu smo bili priče vrtiljaku čustev. Naši fantje so zadnjih dvajset minut rednega dela tekme začeli dobro. V 44. minuti so z mojstrskim zadetkom Nejca Stojana, ki je pridrsal okoli poljskega gola ter plošček spravil skozi prazen prostor za vratarjev hrbet, znova izenačili rezultat. Sledili sta lepi priložnosti za nov zadetek – najprej za Slovenijo in nato še za Poljsko, vendar pa sta bila oba vratarja na pravem mestu. Domači hokejisti se na pritisk niso odzvali najbolje in so si s prekrškom prislužili novi dve minuti z igralcem manj. Sprva so dokaj uspešno odbijali slovenske napade in pošiljali plošček ven iz svoje tretjine. Ob enem izmed ponovnih vstopov v obrambno tretjino gostiteljiev prvenstva je z modre črte Erik Svetina podal v prostor pred poljskim vratarjem, kamor je pridrsal Roka Kapel. Ta pa se ni odločil za strel, temveč je plošček spravil na desno stran, kjer je bil pripravljen kapetan Jaka Sodja in plošček je bil v mreži še tretjič. Veselje v slovenskem taboru so domačini hitro pokvarili in slabo minuto kasneje rezultat še tretjič danes izenačili. Sledila je dinamična igra obeh ekip z veliko poskusi presenetiti nasprotnikovo obrambo, a se je redni igralni čas prej iztekel.

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

V petminutnem podaljšku so naši mladi risi prevzeli pobudo, dodatno pa jim je na roko šla še nova izključitev v poljskih vrstah. Dolgo so naši fantje vrteli domačo obrambo in igralni čas se je neusmiljeno bližal h koncu, ko je današnji mož odločitve – Jan Drozg – z natančno odmerjenim strelom zatresel poljsko mrežo za končno zmago Slovenije.

Slovenijo jutri čaka še ena v nizu pomembnih tekem, nasprotnik pa bo izbrana vrsta Madžarske,

Poljska – Slovenija 3:4 (1:0,1:1,1:2,0:1)

1:0 – 08:48 Soltys (Smal, Walega)
1:1 – 27:10 Drozg
2:1 – 36:54 Soltys
2:2 – 43:33 Stojan (Drozg)
2:3 – 46:49 Sodja (Kapel, Svetina) PP1
3:3 – 47:28 Brynkus (Walega, Khoperia)
3:4 – 64:50 Drozg (Urukalo, Stojan)

Streli: POL 26 (11,8,7,0); SLO 36 (5,16,11,4)
Kazni: POL 24 (0,8,4,12); SLO 26 (6,18,2,0)