8. december 2018, Tychy –  Slovenska moška hokejska reprezentanca do 20 let je uspešno opravila s prvim preizkusom moči na svetovnem prvenstvu Divizije I-B, ki se je danes pričelo na Poljskem. Na večernem obračunu so slovenski hokejisti nadigrali izbrano vrsto Italije in na koncu zasluženo slavili s 3:0.

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Uvodni del srečanja je minil v znamenju slovenske strelske premoči, a obenem tudi neizkoriščenih priložnosti. Medtem ko italijanski hokejisti v slovenski obrambni tretjini praktično niso prišli do strela, s katerim bi resneje ogrozili mrežo Žige Kogovška, pa je našim mladim risom na drugi strani ledene ploskve težave povzročala realizacija. Kar tri slovenske prednosti z igralcem več na ledu so naši zahodni sosedje uspeli obraniti, preden je v 17. minuti ob novi izključitvi v vrstah Italije preboj uspel Nejcu Stojanu, ki je Slovenijo popeljal v vodstvo.

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Nadaljevanje tekme je bilo nekoliko bolj izenačeno. Italijanski hokejisti so večkrat poskušali presenetiti slovensko obrambo in poravnati rezultat. Dodatno nevšečnost so slovenskemu štabu povzročale izključitve, ki so botrovale kar nekaj napetim trenutkom pred slovenskim golom, a so naši “penalty-killerji” vselej uspešno opravili svojo nalogo. V izteku druge tretjine smo videli še po par priložnosti na obeh straneh, ki pa niso prinesle spremebe rezultata.

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Zadnjo tretjino sta ekipi začeli z mislijo, da ni še nič odločenega in bo potrebno napeti vse moči za prve tri točke na prvenstvu. Slovenski mladi risi so izkoristili že prvo priložnost, ki se je ponudila ob novi italijanski izključitvi v prvi minuti zadnjega dela tekme. Hitro so naši fantje postavili napad pred nasprotnikovim golom in po nekaj podajah plošček spravili do Žige Urukala, ki je z višine bulija z natančno odmerjenim strelom le tega poslal za hrbet italijanskega čuvaja mreže. Drugi zadetek je mladim risom dal dodaten veter v jadra in ob ponovno poravnanih močeh na ledu so še naprej pritiskali v smeri nasprotnikovega gola. V enem izmed takšnih naletov je poskušal Nik Brglez, italijanski vratar je bil na pravem mestu, a ploščka ni uspel pokriti. Odbitek je prišel v doseg palice Marka Stražišarja, ki ga je potisnil v nasprotnikovo mrežo za vodstvo 3:0. Preostanek tekme minil v znamenju slovenske premoči, saj so naši mladi risi, kljub pritiskom Italijanov, brez posebnih težav uspeli odbiti vse njihove poskuse in zadržati prednost treh zadetkov vse do zadnjega piska sirene.

Slovensko izbrano vrsto jutri čaka obračun z Japonsko

Italija – Slovenija 0:3 (0:1,0:0,0:2)

0:1 -16:53 Stojan (Svetina, Brus) PP1
0:2 – 41:09 Urukalo (Drozg, Predan) PP1
0:3 – 43:29 Stražišar (Brglez)

Streli: ITA 22 (1,14,7); SLO 42 (16,13,13)
Kazni: ITA 18 (10,2,6); SLO 22 (2,6,14)