18. april 2017, Budimpešta – Slovenska hokejska reprezentanca je v sklopu priprav na svetovno prvenstvo nocoj še drugič prekrižala palice z izbrano vrsto Madžarske. Če smo prejšnji teden v Celju na prvi zadetek morali čakati več kot štirideset minut in sta se ekipi na koncu razšli z nogometnim rezultatom, pa drevi zadetkov že od prvih minut srečanja ni manjkalo. Strelsko rezpoloženi risi so pokazali svojo premoč in na koncu tudi zasluženo slavili.

Podobno kot pred enim tednom, sta obe ekipi začeli na polno že od začetnega sodnikovega piska. Prvo pravo priložnost za zadetek so imeli madžarski hokejisti, ki so poskušali izkoristiti nepazljivost slovenske obrambe, vendar pa je bil Gašper Krošelj v pravem trenutku na pravem mestu. Že v naslednjih sekundah igre so do paka prišli naši hokejisti. Anže Kuralt je z njim po sredini ušel madžarski obrambi, prišel neovirano do madžarskega čuvaja mreže, ga zlahka ukanil ter popeljal Slovenijo v prvo vodstvo na tekmi. V nadaljevanju je bilo precej hitrih akcij. Tako eni kot drugi so poskušali presenetiti, rezultat pa se ni spremenil. Tudi na polovici tretjine, ko je moal dvominutno kazen odsedeti Anže Kuralt, je slovenska obramba zdržala, z njo pa tudi rezultat vse do odhoda obeh ekip na prvi odmor.

2017apr18_HUN-SLO (7)

Drugi del srečanja so bolj energično začeli domačini. Uspešni so bili že v 22. minuti, ko je madžarski napad izkoristil gnečo pred slovenskim golom in pak poslal za hrbet Gašperja Krošlja. Izenačujoči zadetek je madžarskim hokejistom dal krila, ki pa ga je že dve minuti kasneje spodrezal Jan Urbas na podajo Miha Verliča, ki je zadel za novo slovensko vodstvo. Hitre akcije na obeh straneh, ki so sledile, niso prinesle spremembe rezultata. Na polovici tekme sta se oba trenerja odločila za menjavo v golu, pri Sloveniji je Gašperja Krošlja zamenjal Luka Gračnar. Rezultatski zaostanek pred domačim občinstvom je na madžarske hokejiste očitno ustvaril določen pritisk saj so ob eni izmed ponovnih uspešnih slovenskih obramb nekaterim izmed njih popustili živci. Videli smo veliko prerivanja in nekaj obračunavanja s pestmi, ki so se končala z izključitvijo na madžarski strani. Slovenski napad je ponujeno priložnost izkoristil in v 33. minuti z golom Aleša Kranjca povišal prednost na 3:1. Madžarski hokejisti se še niso dobro zbrali, ko je minuto kasneje Anže Kuralt zadel nocoj še v drugo in Slovenijo popeljal v vodstvo s 4:1. V nadaljevnju si je Žiga Pance prislužil 2+10 minut kazni, ki pa jo je slovenska izbrana vrsta brez posebnosti obranila. V zaključku drugih dvajsetih minut je priložnost za hat-trick imel Anže Kuralt, ki je ušel madžarskim branilcem in sam pridrsal pred nasprotnikov gol, a mu je na koncu zmanjkalo nekaj natančnosti za uspešen zaključek.

Zadnji del so madžarski hokejisti poskušali stopnjevati pritisk na slovenski gol. Nekajkraj je moral posredovati Luka Gračnar, da je obranil slovensko mrežo. V 45. minuti so madžarski hokejisti v situaciji treh napadalcev proti dvema slovenskima branilcema vendarle bili uspešnejši in znižali zaostanek na 4:2. Madžarski napad ni popuščal. V 49. minuti je bilo ponovno vroče pred slovenskim golom, saj je Luka Gračnar obranil kar tri zaporedne strele, preden je slovenska obramba uspela “počistiti” pak.  V kolikor so madžarski hokejisti po drugem zadetku še gojili upanje na vrnitev v tekmo, so jim ga v 55. minuti nekoliko zatrli Žiga Pance in Blaž Gregorc, ki sta pak spravila do Roka Tičarja, ta pa je še petič zatresel madžarsko mrežo. V zaključku bi slovenska izbrana vrsta skoraj ogrozila suvereno zmago, saj so se zadnji dve minuti morali braniti le s tremi hokejisti na ledu. Izjemna požrtvovalnost naših branilcev in golmana Luke Gračnarja je uspešno odbijala vse madžarske napade in klonila šele pet sekund pred koncem tekme, ko so domačini postavili končni izid 5:3 za Slovenijo.

Madžarska – Slovenija 3:5 (0:1, 1:3, 2:1)

0:1 – 01:45 Kuralt
1:1 – 21:26 Erdély (Kóger)
1:2 – 23:51 Verlič (Urbas)
1:3 – 32:34 Kranjc
1:4 – 33:35 Kuralt
2:4 – 45:32 Göz (Bodo)
2:5 – 54:31 Tičar (Gregorc, Pance Ž.)
3:5 – 59:55 Erdély (Magosi)

Streli: HUN 31 (9, 15, 7); SLO 34 (10, 12, 12)
Kazni: HUN 6 (0, 6, 0); SLO 24 (2, 18, 4)

Slovenija: Krošelj/Gračnar, Kranjc, Podlipnik, Vidmar, Pretnar, Repe, Štebih, Robar, Hebar, Gregorc, Tičar, Jeglič, Pance Ž., Verlič, Urbas, Muršak, Mušič, Kuralt, Pem, Ograjenšek, Koblar; Selektor: Nik Zupančič

Zapisnik tekme