11. april 2017, Celje – Slovenska moška reprezentanca je drevi v knežjem mestu odigrala prvo prijateljsko tekmo v sklopu priprav na svetovno prvenstvo elitne divizije. Nasprotnik je bila reprezentanca Madžarske, ki je prišla na tekmo precej nabrušena, saj ima svetovno prvenstvo Divizije I-A pred slovenskimi hokejisti in se zato pripravlja že dlje časa. Pričakovati je bilo trdo tekmo. Slovenski hokejisti so kar nekaj časa lomili nasprotnika in ob izteku srečanja ga tudi zlomili ter zasluženo slavili.

IMG_7565_resize

Obe ekipi sta v tekmo vstopili energično. V prvih šestih minutah smo videli igro v obeh napadalnih tretjinah, vendar brez pravih priložnosti tako na eni kot na drugi strani. V 8. minuti sta si zaradi grobosti obe ekipi prislužili po eno malo kazen. V igri štiri na štiri so pobudo prevzeli slovenski hokejisti. Najprej je z desne proti madžarskemu golu močno ustrelil Štebih. Njegov strel je bil premalo natančen, da bi resno ogrozil rezultat. Manj kot minuto kasneje je proti madžarskemu golu krenil Goličič, a je glavni sodnik zaradi prepovedanega položaja ustavil njegov prodor. Nekoliko vroče je bilo pred slovenskim golom v 13. minuti, saj je po preigravanju v slovenski obrambni tretjini pred slovenskega vratarja prišel eden izmed madžarskih hokejistov. Luka Gračnar je bil na mestu. Slovenija je do nove priložnosti za vodstvo prišla v 14. minuti, ko je imela igralca več na ledu. Nekajkrat so naši risi postavili napad pred madžarskim golom, vendar do pravega strela niso prišli in gostje so ubranili rezultat. Do konca tretjine je igra potekala pretežno v madžarski tretjini, a brez resnih akcij za spremembo začetnega rezultata.

IMG_7795_resize

V uvodnih minutah drugega dela je bila pobuda bolj na madžarski strani, saj je bilo težišče igre pretežno pred slovenskim golom. Želja po prvem zadetku, ki je bila prisotna na obeh straneh, se je občasno prelevila v napetosti med hokejisti in že v 25. minuti smo videli nekaj prerivanja v slovenski obrambni tretjini. Dokončno je kri zavrela minuto kasneje in sledil je niz izključitev. Najprej na obeh straneh, nato pa samo na madžarski strani, tako da smo v določenem trenutku lahko na slovenski klopi za kaznovane videli dva igralca, na madžarski pa kar štiri. Naši hokejisti so nekajkrat poskušali premagati madžarskega vratarja v igri 5 na 3, vendar brez pravega uspeha. Na prelomu tretjine je sledila še slovenska izključitev in naši risi so se morali obraniti z igralcem manj na ledu. Dolgo smo čakali na prekinitev, tako da je drugi slovenski vratar Andrej Hočevar zamenjal Luko Gračnarja šele v 34. minuti. Tik pred tem je slednji uspešno obranil napad dveh madžarskih hokejistov na enega slovenskega branilca. V 36. minuti sta bili ekipi spet vsaka s po igralcem manj na ledu, a je vse minilo brez spremembe rezultata. Ponovno je bilo vroče pred slovenskim golom dve minuti pred koncem tretjine, ko sta proti slednjemu krenila dva madžarska napadalca, a je bil tudi tokrat na mestu slovenski čuvaj mreže Andrej Hočevar.

IMG_8058_resize

V začetku zadnjega dela srečanja so slovenski hokejisti napadali z nezmanjšano močjo. Tako je v 44. minuti najprej srečo poskušal Rok Tičar, takoj v naslednjem napadu pa še kapetan Jan Muršak. V 46. minuti so madžarski hokejisti izkoristili napako slovenske obrambe in povedli z 1:0. Slovenci so v odgovor še bolj pritisnili na gol gostov; ponovno je poskušal Rok Tičar. Sledila je dvominutna kazen za Slovenijo, ki so jo naši risi ne le ubranili, temveč z igralcem manj poskušali priti do izenačenja. Ob ponovno poravnanih močeh na ledeni ploskvi jim je to uspelo v 50. minuti, ko je, po podaji Jana Muršaka, madžarsko mrežo zatresel Miha Verlič. Že v naslednji minuti so risi dobili novo priložnost za zadetek, saj je na klopi za kaznovane ponovno obsedel eden izmed madžarskih hokejistov. Madžarska obramba je zdržala. V 56. minuti je bila ledena dvorana v Celju na nogah, saj je po podajah Nika Pema in Anžeta Kuralta, pak za hrbet madžarskega vratarja spravil Sabahudin Kovačevič in Slovenijo popeljal v vodstvo. V zadnjih minutah srečanja so gostje iz Madžarske stavili na vse ali nič, obupno so poskušali izenačiti, na koncu tudi brez vratarja, a slovenska obramba z Andrejem Hočevarjem na čelu je odbila vse napade in risi so na koncu slavili z 2:1.

Slovenija – Madžarska  2:1 (0:0, 0:0, 2:1)

0:1 – 45:07 Vilmos (Bence)
1:1 – 49:14 Verlič (Muršak)
2:1 – 55:40 Kovačevič (Kuralt, Pem)

Streli: SLO 38 (6, 14, 18); HUN 22 (6, 8, 8)
Kazni: SLO 18 (2, 12, 4) HUN 20 (4, 14, 2)

SLOVENIJA: Gračnar/Hočevar, Kovačevič, Kranjc, Podlipnik, Tavželj, Pretnar, Repe, Štebih, Hebar, Tičar, Jeglič, Verlič, Urbas, Ograjenšek, Rodman D., Kuralt, Muršak, Simšič, Koblar, Goličič, Pem; Selektor: Nik Zupančič.

Zapisnik tekme