6. april 2018, Maribor – Zadnji dan svetovnega prvenstva v hokeju za ženske Divizije II-A, ki od minule sobote poteka v štajerski prestolnici je za slovensko žensko reprezentanco pomenil obračun s še zadnjimi nasprotnicami na tokratnem turnirju – izbrano vrsto Avstralije. S slednjimi so naše risinje doslej odigrale največ medsebojnih tekem; kar osemkrat so se pomerile, trikrat so bile boljše Slovenke, štirikrat hokejistke iz dežele “tam spodaj”, enkrat pa sta se ekipi razšli brez zmagovalca. 

SLO-AUS-WWC_Maribor_2018-3437

Na začetku srečanja je po prvem slovenskem napadu proti avstralskemu golu sledilo nekaj napetih minut pred golom naše Pie Dukarič. V 3. minuti priložnost za nasprotnice, ki so zaradi slovenskega prekrška dve minuti imele igralko več na ledu. Avstralke so bile nevarne, a so Slovenke kazen ubranile in celo poskušale presenetiti avstralsko vratarko. Tudi v nadaljevanju so Slovenke v 8. minuti prek Pie Pren in Eve Dukarič poskušale izpeljati akcijo, ki pa se ni uspešno končala. Sledila je izključitev na strani nasprotnic. V igri z igralko več na ledu so slovenske hokejistke naredile napako pri prevzemu ploščka v svoji obrambni tretjini, ena izmed Avstralk ga je ukradla in potisnila mimo domače vratarke za 1:0. Slovenke je zadetek očitno precej zmedel, medtem ko so gostje prevzele pobudo in preselile igro pred domači gol. Risinje so v svoji obrambi puščale preveč vrzeli, kar so nasprotnice v 12. minuti ponovno izkoristile in povedle z 2:0. Dve minuti kasneje so naša dekleta ponovno dopustila, da so Avstralke prišle s ploščkom tik pred slovensko čuvajko mreže, ki ni več mogla rešiti situacije. Rezultat – 3:0 za Avstralijo, slovenski selektor pa je zahteval trideset sekund odmora. V 16. minuti nov izgubljen plošček pred slovenskim golom in Avstralke so ga ponovno brez večjega odpora pospravile v slovensko mrežo. Ekipi sta na prvi odmor odšli s prednostjo štirih zadetkov za gostje.

SLO-AUS-WWC_Maribor_2018-3684

Uvodne minute nadaljevanja so minile v znamenju avstralskega “power-playa”, ki pa so ga slovenske hokejiste uspešno ubranile. V trenutku, ko so bile moči na ledu ponovno poravnane, so prekršek storile Avstralke in risinje so imele priložnost za zmanjšanje zaostanka. V prvem poskusu ni šlo, zato pa so v drugo Slovenke odigrale lepo kombinacijo, ki jo je z dvignjenim ploščkom v smeri avstralske mreže zaključila Metka Manfreda. Naša dekleta so po doseženem zadetku nekoliko bolj prevzele pobudo, čeprav so Avstralke še vedno ostajale zelo nevarne. V 35. minuti je sledila lepa kombinacija, potem ko je Pia Pren pripeljala plošček pred gol nasprotnic ter na drugi strani našla pot do Eve Dukarič, ta pa ga je lepo pospravila v mrežo nasprotnic. Slovenke so poskušale še v minutah, ki so ostale na voljo do naslednjega odmora, vendar pa je rezultat ob koncu drugega delaostal 4:2 za Avstralijo.

SLO-AUS-WWC_Maribor_2018-3900

Začetek zadnje tretjine tekme so Slovenke začele z igralko več na ledu. Velikokrat so poskušale s kombinacijami in streli od daleč, nasprotnice pa so žal uspešno pokrivale prazne prostore pred svojim golom in preprečevale ploščku, da bi našel pot do mreže. Avstralke so po odsluženi kazni močno pritisnile proti slovenskemu golu; požrtvovalni obrambi ter odličnim refleksom vratarke Pie Dukarič gre zahvala, da je slovenski gol v tem delu tekme ostal nedotaknjen, Na drugi strani ledu so Slovenke sicer poskušale, a nikakor niso prišle do zaključnega strela. Sedem minut pred koncem nova izključitev na slovenski strani, ki so jo risinje ubranile; nato pa še “power-play” za naša dekleta, ki se je prav tako končal brez zadetka v mreži Avstralk. Do izteka igralnega časa še kar nekaj poskusov na obeh straneh, vendar pa se rezultat ni več spremenil, Slovenke so na koncu morale priznati premoč nasprotnicam.

Slovenija – Avstralija 2:4 (0:4, 2:0,0:0)

0:1 – 08:23 Tihema SH
0:2 – 11:18 Thiema (Godfrey)
0:3 – 13:28 Ayris (Matheson)
0:4 – 15:02 Sammons
1:4 – 26:49 ‪Manfreda (Dukarič E., Pren) ‬PP1
2:4 – 34:11 Dukarič E. (Pren)

Streli: SLO 20 (8,5,7); AUS 40 (14,12,14)
Kazni: SLO 6 (2,2,2); AUS 18 (2,2,14)

Slovenija: Pia Dukarič, Tjaša Povšnar, Pia Pren, Sara Confidenti, Eva Dukarič, Nuša Porekar, Mojca Duh, Irena Kraner, Ana Pršina, Urša Pazlar, Nina Lončar, Metka Manfreda, Tamara Svetina, Tamara Breznik, Pia Merc, Maja Bizjak, Patricija Usnik, Pija Strniša, Maša Mole, Jerca Kenig, Ana Stražar; Selektor: Franc “Aci” Ferjanič