3. april 2017, Gangneung – »Borba in drsanje, pa bo!« je bil tik pred začetkom tekme kratek in jasen trener slovenske ženske hokejske izbrane vrste Franc Ferjanič. In točno tako je bilo. Naše risinje so se, kljub občasnim manjšim težavam v obrambi, borile od prve do zadnje minute srečanja. Odlično razpoložena Pia Dukarič je s svojimi izjemnimi obrambami odbila vse poskuse nasprotnic, osvojila svoj prvi reprezentančni »shutout« in bila na koncu več kot zasluženo igralka tekme. Rezultat ni izostal in Avstralija je padla s 3:0.

2017_04_03 - Risinje - SLO-AUS (33)

Risinje so uvodne minute začele nekoliko živčno, saj so imele Avstralke zaradi nepazljivosti slovenske obrambe v prvih petih minutah vsaj tri pol-priložnosti pred slovenskim golom. Le nenatančnosti nasprotnic in dobremu posredovanju naše golmanke Pie Dukarič gre pripisati, da se je na koncu vse srečno končalo. Prva prava priložnost za Slovenke je prišla v 7. minuti, ko je pak pred slovenskim golom prevzela Pia Pren, hitro našla Sergejo Zimšek, ki je le tega preusmerila do Sare Confidenti pred avstralsko obrambno tretjino, ta pa je precej rutinirano opravila z avstralsko čuvajko mreže za vodstvo 1:0. Sledili sta dve težki minuti za Slovenke, ki so se morale braniti z igralko manj na ledu. V 15. minuti se je nova priložnost ponudila našim hokejistkam, saj so tokrat one bile v številčni prednosti. Kljub večim poskusom postaviti napad, je rezultat tudi po izteku slovenskega »powerplaya« ostal nespremenjen. V zaključku prvega dela tekme je ponovno sledila izključitev na slovenski strani. A to ni preprečilo kapetanki risinj Pii Pren, da je v protinapadu prišla pred avstralsko golmanko in jo z lahkoto premagala. Slovenke so z vodstvom 2:0 odšle zadovoljne na prvi odmor.

2017_04_03 - Risinje - SLO-AUS (61)

V drugi tretjini smo, kljub občasnim ponavljajočim se težavam kako spraviti pak iz obrambne tretjine, videli veliko borbenosti naših hokejistk. Prva lepa priložnost za Slovenijo je prišla v 23. minuti, ko je kapetanka Pia Pren v napadalni tretjini preigrala tri avstralske igralke, na koncu ukanila še golmanko in risnije so vodstvo povišale na 3:0. Sledila je izključitev v slovenskih vrstah, a je naša obramba zdržala brez prejetega zadetka. V nadaljevanju smo bili priče kar nekaj poskusom Avstralk pred slovenskim golom, ki jim grobost do slovenskih branilk ni bila prav nič tuja. Ponovno se je izkazala izjemno razpoložena golmanka Pia Dukarič, ki je s svojimi akrobacijami ohranila slovensko mrežo nedotaknjeno. Zadnji minuti drugega dela je bila slovenska izbrana vrsta ponovno brez ene igralke, a so naša dekleta odbila vse avstralske poskuse, da bi znižale rezultat.

2017_04_03 - Risinje - SLO-AUS (43)

V zadnji tretjini so risinje uspešno držale rezultat iz prvih dveh, imele kar nekaj priložnosti za povišanje vodstva, tudi z igralko več na ledu. Težišče igre se je selilo iz enega na drug del ledene ploskve. Slovenska obramba je zdržala do zadnje sekunde in risinje so se na koncu veselile prve zmage na svetovnem prvenstvu. Tako so na najboljši možen način »krstile« olimpijsko dvorano ter poskrbele za »zgodovinsko«, prvo slovensko hokejsko Zdravljico v Pjongčangu.

Slovenija – Avstralija  3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

1:0 – 6:26 Confidenti S. (Zimšek, Pren)
2:0 – 19:48 Pren (Confidenti S.)
3:0 – 22:56 Pren (Dukarič E.)

Streli: SLO 19 (4, 7, 8); AUS 45 (13, 23, 9)
Kazni: SLO 12 (4, 6, 2); AUS 10 (2, 2, 6)

SLOVENIJA: Dukarič P./Confidenti I., Bizjak, Haus, Lončar, Porekar, Zimšek, Beribak, Biščak, Breznik, Confidenti S., Dukarič E., Golob, Kenig, Merc, Pazlar, Pren, Strniša, Svetina, Trener: Franc “Aci” Ferjanič