9. april 2022, Katovice – Drugi tekmovalni dan Svetovnega prvenstva Divizije I-B je slovensko izbrano vrsto čakal obračun z domačinkami. Naše risinje so se s hokejistkami Poljske zadnjikrat srečale leta 2016 na Bledu, kjer so nocojšnje nasprotnice Slovenk osvojile prvo mesto v Diviziji II-A in se uvrstile v višji kakovostni razded ženskega hokeja. 

Slovenska dekleta so v tekmo vstopila z enako odločnostjo, kot prejšnji večer proti italijanskim hokejistkam. Zmaga proti slednjim je bila le še oddaljen spomin, saj se je bilo potrebno osredotočit na nove nasprotnice. Reprezentanca Poljske, ki je imela tudi glasno podporo s tribun, je vse od prve minute srečanja močno pritiskala proti slovenski obrambni tretjini. Kljub temu pa bi lahko dejali, da so jim varovanke selektorja Ferjaniča uspešno parirale celotno prvo tretjino in si ob tem pripravile tudi lep šopek priložnosti. Prednjačil je prvi slovenski napad, kjer so svojo srečo preizkusile vse tri napadalke: Pia Pren, Sara Confidenti in Julija Blazinšek. Na drugi strani pa tudi domačinke niso ostajale dolžne in so s hitrimi akcijami poskušale zatresti slovensko mrežo. Kljub vsem poskusom pa sta ekipi na prvi odmor odšli brez zadetka.

Podobno zgodbo smo lahko spremljali v uvodnih minutah drugega dela. Po odbitem strelu Deje Glavič je lepo priložnost imela Eva Dukarič, v nadaljevanju pa se je tehtnica začela prevešati na poljsko stran. Najprej je vratnica rešila slovensko vratarko, nato pa je ob usodnem naletu z eno izmed poljskih hokejistk na ledu obležala kapetanka Pia Pren. Slednja je tekmo zaključila sprva v garderobi, kasneje pa v eni izmed katoviških zdravstevnih ustanov. Odsotnost kapetanke je v ekipo vnesla nekaj minut nezbranosti, kar je bilo ravno dovolj, da so domačinke dosegle dva hitra zadetka. Risinje so v nadaljevanju sicer imele prednosti igralke več na ledu, vendar pa jim razlike dveh zadetkov ni uspelo znižati.

V zadnjem delu so se naše hokejistke še naprej borile in poskušale ujeti priključek s Poljakinjami, kar pa je na tem nivoju svetovnega ženskega hokeja precej težko. Sledile so napake, ki so jih gostiteljice prvenstva kaznovale še z dvema zadetkoma. Štirje zadetki v slovenski mreži pa je bil tudi končni rezultat tekme.

Jutri je na prvenstvu prost dan, v ponedeljek pa naša dekleta čaka obračun z (olimpijsko) reprezentance Kitajske.

 
Poljska – Slovenija 4:0 (0:0,2:0,2:0)
 
1:0 – 30:26 Sikorska (Lapies, Wieczorek)
2:0 – 30:50 Czarnecka (Zielinska, Pozniewska)
3:0 – 42:44 Talanda (Sikorska)
4:0 – 57:22 Dziwok (Strzelecka)
 
Streli: POL 57 (15,28,14); SLO 20 (9,9,2)
Kazni: POL 6 (2,2,2); SLO 6 (2,0,4)
 
Igralka tekme: Sara Confidenti.
 
Slovenija: Dukarič P., Dovžan, Lončar, Porekar, Confidenti, Pren, Blazinšek, Svetina, Glavič, Pršina, Nylaander, Dukarič E., Biščak, Bizjak, Breznik, Pazlar, Pezdir, Friš Lorber; Selektor: Franc “Aci” Ferjanič