Slovenska hokejska reprezentanca do 20 let je na svojem prvem srečanju doživela prvi poraz. Sicer odlična igra v obrambi ni bila nadgrajena z učinkovito igro v napadu. Risi so se le redko znašli v situaciji, da bi zadeli, saj so šele v zadnji tretjini nastopili odločneje in agresivneje tudi pred golom nasprotnika.

Uvod v srečanje je bil zelo previden. Slovenci so pričakovali ognjevit začetek nasprotnika, vendar so beloruske napade prekinjali že v srednji tretjini in nasprotnika držali daleč proč od vrat Luke Gračnarja. Ob prekršku nasprotnika v napadu se je risom ponudila priložnost za zadetek že v prvih minutah srečanja, kar bi prineslo nekaj sproščenosti. Zgodilo pa se je ravno nasprotno. Po napaki v napadu so Belorusi krenili v hiter protinapad, Artur Gavrus pa je sam pridrsal pred našega vratarja. Žal je bil Belorus uspešnejši in naši nasprotniki so prešli v vodstvo ob igri z igralcem manj. To ni vplivalo dobro na igro Slovenije, ki je ostala v krču. V obrambnih nalogah so bili sicer suvereni. Čeprav so Belorusi veliko poskušali, so bili to streli iz razdalje in pozicij, ki so manj nevarne. Nevarnejše poti proti slovenskemu golu pa so bile dobro branjene in zaprte. V napadu pa so bili slovenski napadalci preveč boječi in neodločni. Priložnosti za zadetek si niso ustvarili, s streli pa so poskušali zelo redko. Tudi ob power playu ni bilo prave želje po zadetku in izid se ni spremenil vse do konca prve tretjine.

Tudi v drugi tretjini so bili Belorusi tisti, ki so narekovali tempo igre. Slovenci so vztrajali v obrambni postavitvi in iskali priložnosti v protinapadih. Vendar so tudi Belorusi pokazali, da so močni v obrambnih nalogah in so našim hokejistom zelo hitro razbili vsak poskus organizacije napada. Luka Gračnar je imel veliko dela, njegov kolega na nasprotni strani pa skoraj nič. Morda je to vodilo Luko Oberstarja do nenadnega strela z razdalje, ko bi skoraj ukanil neogretega Yana Shelepnyova. Slovencem se je spet ponujala priložnost za izenačenje ob igri z igralcem več, nasprotnik pa je bil zelo agresiven in je vse nevarnosti kaj hitro odbil, ob tem pa tudi izsilil prekršek na slovenski strani. To pot je slovenska obrambna vrsta drugič na srečanju popustila. Ob vrnitvi izključenega risa je odbit plošček za hrbet Luke Gračnarja poslal Yevgeni Lisovets. Po prejetem zadetku so Slovenci pokazali več apetitov po igri v napadu, vendar so ostajali še naprej dokaj nenevarni, predvsem pa je bilo pravih poskusov mnogo premalo. Obe ekipi sta se zatekali tudi k prekrškom. Zato se je zadnji del pričel ob igri štirih proti štirim, prej pa se je na led vrnil Belorus.

V drugem delu dobra obrambna igra, a brez napada


V tretji tretjini so se naši risi najprej dvakrat uspešno ubranili z igralcem manj, nato pa krenili odločneje tudi v napad. Apetiti po zadetku so pokazali, da so tudi Belorusi ranljivi. Kar nekaj lepih akcij so uprizorili naši igralci, žal pa ni bilo učinka. Najlepši priložnosti sta zamudila Miha Pesjak in Jurij Repe. Agresivnejši napad pa je puščal tudi večje luknje v obrambi. Tako so tudi Belorusi prihajali do izrednih priložnosti, kar pa je spretno ustavljal Luka Gračnar. Igra je bila v tem delu veliko bolj enakovredna, inciativa pa se je selila od ene k drugi ekipi. V izredni tretji tretjini zadetkov ni bilo. Slovenci so poskušali vse, da bi zadeli in tekmo naredili še bolj odprto, a so delali preveč prekrškov. Tako so se ob zaključku srečanja branili celo z dvema igralcema manj, za resnejši lov za izenačenjem pa je zmanjkalo tako časa, kot tudi energije. Vseeno je zadnjih dvajste minut pokazalo, da ima naša ekipa potencial in rezervo, ki jo bo potrebno izkoristiti v prihodnjih tekmah.

Svetovno prvenstvo U20 divizija I, skupina A, Amiens, prvi krog:

 

Slovenija : Belorusija 0:2
(0:1, 0:1, 0:0)

Amiens, dvorana Coliseum. Gledalcev: 400. Sodniki: Darnell (Velika Britanija), Barbez, Caillot (oba Francija).

Strelca: 0:1 Gavrus (Rak, 4., SH1), 0:2 Lisovets (Gavrus, Dunayev, 32.)

Kazenske minute: Slovenija 16 (2, 8, 6), Belorusija 10 (4, 6, 0)
Streli na gol: Slovenija 16 (4, 2, 10), Belorusija 49 (17, 20, 14)
Igralca tekme: Luka Gračnar (Slovenija), Artur Gavrus (Belorusije)

Slovenija: Gračnar, Trelc, Repe, Humar, Škrjanec, Snoj, Kozar, Logar, Pesjak, Sotlar, Kalan, Uduč, Koblar (C), Podrekar, Stan, Zupan, Oberstar, Truden, Petelin, Pem, Planko, Židan. Trener: Gorazd Drinovec.

>> statistika na povezavi < <