Detroit, MI, ZDA – Prvič v zgodovini slovenskega hokeja sta si v najmočnejši hokejski ligi na svetu stala nasproti dva slovenska reprezentanta in v zgodnjih (slovenskih) jutranjih urah so Kralji iz Los Angelesa morali priznati premoč Muršakovemu Detroitu, ki je bil po preobratu v izdihljajih tekme boljši s 4:3.

Ne zgodi se prav pogosto, da imamo moč spremljati kar dva slovenska hokejska legionarja na isti tekmi, na istem ledu, med najboljšimi igralci sveta. Pravzaprav lahko, če smo malce slikoviti, ta pojav enačimo z dežjem v puščavi. Pa vendar je v današnjem svetu edina stalnica sprememba, posledično pa se dogajajo velike stvari in Slovenija je spet postala neke vrste fenomen, ki zdaj že pregovorno uspešno kljubuje stereotipni majhnosti in z velikimi dejanji vrednost teh stereotipov postavlja pod velik vprašaj.

Oslabljeni Detroit do pomembne zmage

Kljub kar sedmim poškodovanim igralcem (Datsyuk, Lidstrom, Bertuzzi, Kindl, Abdelkader, Ericsson in vratar Howard) in trikratnemu vodstvu Los Angelesa, je Detroitu v zadnjih petih minutah uspel popoln preobrat. Finec Valtteri Filppula je 4:02 pred koncem z golom za izenačenje kronal lepo ekipno akcijo. Junak dneva je tri minute kasneje postal Darren Helm in iz neposredne bližine sploh prvič na tekmi popeljal svojo ekipo v vodstvo. Za Detroit je poleg Helma in Filppule dvakrat zadel še Henrik Zetterberg, za Kralje pa sta bila poleg Carterja uspešna še Justin Williams in Dwight King.

Začetek je sicer pripadel gostom iz Kalifornije, ki so na krilih Anžeta Kopitarja prišli do prvega vodstva. V igri z igralcem več je Kopitar najprej zadel prečko, Jeff Carter pa je odbit plošček pospravil v gol. V 12. minuti prve tretjine je vendarle nastopil tisti edinstven trenutek, ko se je spet pisala naša hokejska zgodovina. Slovenija je imela dva predstavnika istočasno na ledu Joe Louis Arene in čeprav je trajalo le pol minute, se bo ta dogodek za vse večne čase zapisal v anale.

Pred približno letom dni ni prav dosti manjkalo, pa bi letos že ”praznovali” obletnico dogodka, ki ga opisujemo. Detroit se je tudi lani spopadal s številnimi poškodbami in v zadnjem trenutku pred tekmo z Los Angelesom so se v strokovnem štabu Rdečih kril odločili, da Muršaka ne rabijo. Letos je slika malce drugačna in Jan po poškodbi redno igra.

Detroit praktično že v končnici, Kralje čakajo težki tedni

Jan Muršak je na led zadrsal osemkrat in pristal pri 6:24 igralnega časa, kar je približno dve minuti manj od povprečja zadnjih tekem. Na 16 tekmi sezone je ostal brez strela na gol. Detroit si je s to zmago končnico praktično že zagotovil in je na udobnem četrtem mestu zahodne konference z 91 točkami. Le dve točki več ima vodilni St. Louis.

Anže Kopitar je na ledu preživel več kot 20 minut, z edinim strelom na tekmi zatresel okvir vrat in bil na ledu pri štirih golih. Z novo asistenco je podaljšal niz tekem z vsaj točko na šest (3+4), 14 tekem pred koncem rednega dela pa povišal točkovni izkupiček na 58 točk in ostal z naskokom najučinkovitejši igralec Kraljev. Los Angeles ima kljub porazu povsem realne možnosti za nastop v končnici. Trenutno zasedajo deseto mesto s točko manj od San Joseja na osmem. Tudi letos se na zahodu za zadnji dve mesti v končnici obeta prava vojna vihra, saj ekipe od 7. do 11. mesta ločita le dve točki.

Naslednji slovenski obračun se obeta že v torek, 13. marca, v Los Angelesu, ko bo Detroit odpotoval na mini gostujočo turnejo v Kalifornijo.