Slovenska hokejska reprezentanca do 20 let je svetovno prvenstvo končala v stilu in za konec po kazenskih strelih premagala Belorusijo. Risi so na turnirju zasedli četrto mesto.

Olympia Eishalle,
Garmisch-Partenkirchen, Nemčija
Slovenija – Belorusija 2:1 (1:1, 0:0, 0:0; 0:0) – po kazenskih strelih
0:1 – Parfeyevets (Abmyotka, Lopachuk) 6′ PP1
1:1 – Koren (Bizalj, ) 19′ PP1
2:1 – Kopitar GWS

Streli: 22:40 (7:19, 9:7, 2:11; 3:3)
Kazenske minute: 2:10 (2:4, 0:6, 0:0; 0:0)
Buliji: SLO 45/62, BLR 17/62
Powerplay: SLO 1/5, BLR 1/1

Olimpijska dvorana v Garmisch-Partenkirchnu je še zadnjič gostila slovensko reprezentanco, ki je za konec s srčno igro strla borbene Beloruse, ki so bili pred začetkom tekme celo kandidati za prvo mesto, ampak za to bi morali zmagati po rednem delu, Norvežani pa ne bi smeli zmagati za več kot gol proti Nemčiji.

Belorusi so močno pritisniliŽe kmalu po prvem sodniškem metu je bilo jasno, da Belorusi mislijo resno in da želijo zmagati na vsak način. Prvo večjo priložnost so si sicer v drugi minuti priigrali Risi, vendar so večji del nadaljevanja igrali v svoji tretjini, velik pritisk pa so Belorusi kronali v igri z igralcem več na ledu in pospravili odbitek za hrbet sicer izvrstnega Luka Gračnarja. Slovenska igra z igralcem manj je šepala že na prejšnji tekmi, to pot pa so Belorusi v pol minute proti vratom ustrelili kar štirikrat in v podobnem ritmu nadaljevali.
Risi so se zbudili šele proti koncu tretjine, z nevarnimi protinapadi pa so nasprotnika vendarle malce potisnili nazaj. Velika priložnost se je po veliki napaki beloruskega vratarja ponudila v 18. minuti, kmalu zatem pa je Gal Koren podstavil palico in ostro podajo Bizalja preusmeril v mrežo. Tik pred koncem je Kopitar blokiral strel na svoji modri črti, na koncu pa Čimžarju pripravil strel, vendar se izid ni spremenil.

Druga tretjina je bila pravo nasprotje prve in priložnosti za zadetek je bilo res malo. Večina igre se je odvijala na sredini igrišča ali pa ob ogradi, odprtih strelov pa je bilo malo. Nekaj minut pred iztekom tretjine je izjemno kombinacijo odigral napad Kopitar – Pešut – Čimžar, vendar je bil vratar Šelepnyov dovolj hiter in strel odbil v kot. Minuto kasneje je po desni strani podaljšal podajo Luka Kalan in zadrsal pred gol, dobil podajo, a se je beloruski vratar še pravočasno raztegnil. Zadnji dve minuti tretjine so Risi odigrali s kar dvema igralcema več, sprožili kar pet strelov, vendar mreže niso zatresli.

Odločilni trenutekPo zapravljeni veliki številčni premoči je premor prišel kar prav za hlajenje pregretih glav. Vodstvo reprezentance si je kot glavni cilj zadalo obstati v tej skupini in to je fantom tudi uspelo. Drugi cilj pa je bil premagati Avstrijo, Britanijo in Belorusijo, ta cilj pa je bil dosežen danes.
Malo zadetkov, malo priložnosti in precej obrambno naravnana igra je zaznamovala tudi tretjo tretjino. V 54. minuti je Miha Pesjak na sredini igrišča lepo počakal Koblarja, slednji pa je izkoristil nedokončano menjavo in prišel do nevarnega položaja za strel, vendar meril nenatančno. V 57. minuti se je iz ozadja Kopitarju lepo odkril Jurij Repe in z modre črte ploščico poslal tik ob desni vratnici. Belorusi, ki bi z zmago po rednem delu še imeli teoretične možnosti za zmago v skupini, so v izdihljajih tekme poskušali odigrati še brez vratarja in prav v zadnjih sekundah močno pritisnili na gol, venda je Luka Gračnar ploščico zadržal.

V podaljšku je slovenska izbrana vrsta imela nekaj več od igre, drsali so bolje in hitreje od nasprotnika, odločilnega zadetka pa le ni bilo. Odločili so kazenski streli, Luka Gračnar je vnovič zaklenil, Gašper Kopitar pa odločil v četrti seriji.

Kazenski streli

Slovenija
Kopitar – Shelepnyov brani
Zdešar – Shelepnyov brani
Štebih – mimo
Kopitar – GOL

Belorusija
Dadonov – Gračnar brani
Lopachuk – vratnica
Graborenko – Gračnar brani
Lopachuk – mimo

Postavi

Slovenija:

Gračnar, Pavlič;

Bizalj – Leber – Koren;
Čimžar – Pešut – Kopitar;
Pesjak – Kalan – Koblar;
Dovič – Zdešar – Zajšek;
Zupan;

Cerkovnik – Štebih;
Podlipnik – Repe;
M. Logar – L. Logar;
Kuzman;

Belorusija:
Shelepnyov, Stepanov; Graborenko, Leonov, Lopachuk, Abmyotka, Dadonov; Andreichikov, Misyul, Dalidovich, Mokhorev, Khuzeyev; Kravchenko, Kardashyov, Samokhin, Parfeyevets, Skabelka; Lisovets, Levko, Ageyenko, Seryakov, Karabanov;
Selektor: Vladimir Zablotski