Slovenija – Danska  1:2 (0:1,1:0,0:0, 0:0,0:1)
Lyon – Športna dvorana Gerland
gledalcev: 400,
sodniki: Bergamelli, Hauchard – glavna, Furet, Loos – linijska (vsi Fra).

 

Strelci:
0:1 S. Lassen (Hersby 8)
1:1 Goličič (Gregorc, G. Kopitar)
1:2 Nielsen kazenski strel

Kazenske minute: Slovenija 10, Danska 10

 

Slovenija: Pintarič, Krošelj, Tavželj, Jeglič, Berčič, A. Kopitar, Sodja, G. Kopitar, Leber, Gregorc, Pavlin, Magovac, Dolinšek, Bašič, Selan, Kuralt, Milovanovič, Kralj, Goličič, Snoj, Podlipnik, Sušanj.

Selektor: Matjaž Kopitar.

Danska: Galbraith, Bodker, Nielsen, S.Lassen, Storm, L. Lassen, Bjorkstrand, Green, Starkov, R. Nielsen, N. Jensen, K. Jensen, Dresler, Bechchristensen, Madsen, S. Nielsen, Jakobsen, A. Poulsen, M. Paulsen, J.Jensen, Hersby, Degn.

Selektor: Per Bächman

 

Domiselna igra Anžeta Kopitarja

Prvi del tekme z Danci je minil zelo podobo kot uvodno srečanje s Francozi. Slovenci so sicer navidezno igrali v nekoliko podrejenem položaju, ves čas pa so čakali na svoje priložnosti. Danski način igre je tudi tokrat slonel na obilici drsanja in na trdnosti v medsebojnih dvobojih. Zamenjave v posameznih peterkah so prinesle nekaj sprememb, predvsem v prvi navezi z bratoma Kopitar se je dobro znašel Rok Leber, ki je sledil domiselni igri Anžeta Kopitarja. Prav Anže je sprožil prvi strel proti danskim vratom, preveč po sredini in Simon Nielsen je bil na mestu. Sledil je poskus Maksa Selana iz četrtega napada, nato pa je Anže Kopitar na diagonali našel branilca Blaža Gregorca, a je bil Nielsen znova na mestu. Sledil je zadetek danskih hokejistov, ko so slovenski reprezetanti začeli zamujati po levi strani obrambne tretjine. Branilec Hersby je komaj rešil ploščico, ki se je po močnem strelu odbila od enega slovenskih igralcev, nenadejano prišla do Stefana Lassna, ta pa jo je neoviran pospravil za Pintaričev hrbet. Sledilo je povsem izenačeno srečanje, znova pa so v končnicah napadov pri »Risih« svoje opravile izkušnje.

 

Najboljša tretjina

Druga tretjina je bila vsaj za zdaj najboljša slovenska na tem turnirju. Videti je bilo, da so se risi hitro učili brati igro nasprotnika in ga z izjemno disciplino držali v nenehni pripravljenosti. Ni pa zanemarljivo tudi dejstvo, da so Danci so v svojih vrsti imeli vsaj deseterico igralcev, ki jih bomo gotovo videli tudi februarja v Vojensu.

Boštjan Goličič je v drugem napadu igral precej bolj sproščeno kot prvi dan v prvem. Zelo blizu zadetka je bil že v uvodu v drugo tretjino, a je napad prekinila izključitev Žiga Jegliča. Večji del igre z igralcem manj je uspešno branil prvi napad, brez Gašperja Kopitarja. Nase je opozorila tretja napadalna trojka, ki so jo danes sestavljali Jan Berčič, Anžet Kuralt in Matic Kralj, ki je priigrala prvo veliko priložnost za zadetek. Ob prodoru Jana Berčiča je prišlo do izključitve na danski strani, kateri je sledila še ena, risi pa so imeli priložnost 38 sekund igrati s premočjo dveh igralcev v polju. Izbranci Matjaža Kopitarja so bili uspešni. Anže Kopitar je po nekaj sekundah v svojem izjemnem, mirnem slogu zadrsal proti sredini in streljal. Nielsen je njegov strel sicer ubranil, izmenjavi podaj, ki so sledile pa ni več sledil. Vse do drugega odmora je bila igra na obeh straneh podrejena obrambnim nalogam, ki so jih tako eni kot drugi zelo dobro opravili. Ob tem pa sta svoje dodala še oba vratarja.

 

Odločila je loterija

V zadnji tretjini igre so Slovenci vse bolj razmišljali o tem, kako zadržati prigarano, manj jih je zanimal napad. Matija Pintarič je bil vse bolj zanesljiv. Najprej je popravil napako Žiga Pavlina, nato pa še ubranil dva natančna in močna strela z modre črte. Sledila je še kombinacija Dancev ob levi vratnici, a je bil slovenski vratar znova na mestu. Podaljšek se je začel z izključitvijo branilca Pavlina, a so trije Slovenci v polju uspešno branili svoja vrata. Priložnost tekme pa je tik pred koncem zapravil Boštjan Goličič, ki je po podaji Jegliča sam prišel pred danskega vratarja Simona Nielsna, najboljši Danec na tekmi pa je njegovo namero prebral.

Pri izvajanju kazenskih strelov so Anže Kopitar, Luka Bašič in Žiga Jeglič svoje zapravli, Morten Madsen pa je v tretjem poskusu Dancem zagotovil še drugo zmago po izvajanju kazenskih strelov.

 

Jutri bo Slovenija turnir zaključila z Latvijo, kot kaže pa bosta po polovio tekme v vratih dobila Matija Pintarič in Gašper Krošelj.

 

Dare Rupar