2. september 2016, Minsk – Slovenske rise je po včerajšnji zmagi proti poljski izbrani vrsti danes čakal drugi obračun olimpijskih kvalifikacij v Minsku. Tokratni nasprotnik, reprezentanca Danske je stara znanka naših hokejistov še iz Vojensa, kjer si je slovenska reprezentanca prvič v zgodovini priigrala vozovnico na olimpijke igre. V šestindvajsetih dosedanjih obračunih je bila Slovenija boljša devetkrat, Danska štirinajstkrat, trikrat pa sta se ekipi razšli brez zmagovalca. Zadnja medsebojna tekma je bila na svetovnem prvenstvu elitne divizije v češki Ostravi, kjer je z zadetkom Žige Panceta slavila Slovenija. Izbranci selektorja Zupančiča so danes popoldne v Minsk Areno prišli z željo po okrogli, deseti zmagi in to tudi uresničili.

IMG_8377

S prvim strelom na vrata so v srečanje krenili Danci, a Gašper Krošelj je takoj pokazal, da znova ne bo lahek zalogaj za nasprotne igralce. Po nekaj minutah igre so tudi Slovenci izpeljali nekaj dobrih akcij v napadu, najbližje zadetku pa je bil v deseti minuti Žiga Pance, ko je po strelu z desne strani zadel vratnico. Takoj za tem je sledila prva in edina izključitev v prvi tretjini, ki jo je dobil Anže Kopitar. Slovenci so se odlično ubranili, do konca prvih dvajsetih minut pa imeli še nekaj priložnosti, ki pa so ostale neizkoriščene. Podobno je bilo tudi na danski strani, kateri je veselje z nekaj lepimi obrambami preprečil razpoloženi Krošelj.

IMG_8540_resize

V drugo tretjino so Slovenci stopili še odločneje in takoj nekajkrat preizkusili reflekse Frederika Andersena. Po grobi napaki Dancev pri izhodu iz obrambne tretjine v 25. minuti tekme pa veselje na slovenski klopi. Ploščico je na modri črti dobil Sabahudin Kovačevič, ki je s strelom z leve po tleh matiral danskega čuvaja mreže za 1:0. Danci si po prejetem zadetku še niso takoj opomogli, naši pa so zamudili še nekaj lepih priložnosti za povišanje vodstva. V 37. minuti je Mitja Robar ob ogradi ostro zrušil nasprotnika in dobil kazen igre 5 + 20 minut. Kot, da to ni bilo dovolj, je 21 sekund pred iztekom druge tretjine sodnik dosodil še preveč igralcev na ledu in Slovenija je igrala z dvema igralcema manj. Zadnje sekunde druge tretjine so naši na krilih odličnega Krošlja zdržali brez zadetka.

IMG_8535_resize

Borbeni Slovenci so odlično začeli zadnji del srečanja in s požrtvovalnostjo ubranili preostanek igre 5 na 3, takoj po izteku naših kazni pa je na klop pri Dancih odšel Nichlas Hardt. Nevarni poizkusi risov niso obrodili sadov, vse bolj raztrgana igra Dancev pa je že dala slutiti obrise panike pri Dancih. Ta se je znatno povečala v 50. minuti, ko je v pol-protinapad po levi potegnil Anže Kuralt, ki je v sredini našel Aleša Mušiča, ta pa je s polvisokim strelom na bližnjo vratnico drugič premagal Andersena. V 54. minuti so naši znova imeli igralca več na ledu, potem ko so Danci imeli preveč igralcev na ledu, to pa je bila seveda voda na naš mlin. Piko na “i” izjemni predstavi so risi postavili v 58. minuti, ko je Anže Kopitar v svojem slogu pred gol prodrl po desni, podal v sredino, kjer je bil Urbas, ki je matiral Sebastiana Dahma, ki je malce pred tem zamenjal poškodovanega Andersena.

IMG_8618_resize

Dve zmagi po dveh tekmah Slovenijo, pred odločilno tekmo z Belorusijo v nedeljo, postavljata v položaj, ko sama odloča o svoji usodi in poti v Pjongčang leta 2018.

Slovenija : Danska 3:0
(0:0, 1:0, 2:0)

Minsk (Belorusija), Arena Minsk

Strelci: 25′ Kovačevič, 50′ Mušič (Kuralt), 58′ Urbas (Kopitar)

Kazenske minute: Slovenija 9 (2, 27, 0), Danska 4 (0, 0, 4)
Streli na gol: Slovenija 21 (4, 8, 9), Danska 32 (10, 15, 7)

Slovenija: Krošelj, Kristan, Kovačevič, Kranjc, Vidmar, Repe, Robar, Gregorc, Štebih, Sabolič, Jeglič, Tičar, Kopitar, Urbas, Verlič, Muršak, Ograjenšek, Pance, Mušič, Kuralt, Pem, Rodman.

Selektor: Nik Zupančič.

Fotogalerija