Favoriti turnirja na Bledu, norveški prvaki Stavanger, so bili favoriti tudi pred dvobojem z Jesenicami. Skozi srečanje so to tudi dokazali in visoko slavili. Jeseničanom borbenosti ne gre oporekati, manjka pa jim nekaj dni priprav, za bolj dostojen odpor.          

Norveški prvaki so pričeli napadalno, kot se je tudi pričakovalo. Tudi Jeseničani niso začeli slabo, uvod v srečanje je bil mnogo boljši, kot tisti dan pred tem. Več od igre so imeli Norvežani, Železarji so manj napadali in več energije usmerjali v branjenje. Stavanger je imel pobudo, ni pa lahko prihajal v priložnosti. Vratar Jure Pavlič je imel nekaj izrednih obramb, vseeno pa ni uspel preprečiti vodstva nasprotnika. Daoust in Kissel sta v dveh akcijah popeljala norveške prvake na prednost dveh zadetkov. Jeseničani so se usmerili v napad, bili nevarni, nekaj poskusov pa je pokazalo, da ekipa zna odigrati tudi napadalno. Poskusi so se obrestovali, ko je Aleš Remar izkoristil prednost igralca več na ledu. Na odmor sta ekipi šli ob prednosti Stavangerja za gol.

V drugi del so hokejisti Stavangerja vstopili še nekaj agresivneje, kar je Jeseničanom, predvsem tistemu mlajšemu delu, delalo veliko težav. Norvežani so na tak način prihajalo do veliko čistih priložnosti, tako da je moral biti Jure Pavlič ves čast na preži. Jeseničani so vseeno poskušali parirati gostom. Norvežani so vse dvome o zmagovalcu razblinili že v uvodnih minutah druge tretjine, nato pa z agresivnostjo Jeseničanom nasuli štiri zadetke in tako odločili zmagovalca. Kvaliteta je bila pač na strani Stavangerja, o tem ni dvoma.

 

Velika prednost je vplivala na dinamiko tretjega dela. Jeseniških akcij je bilo še nekaj manj, norveški napad pa je poskušal z vseh pozicij. V vratih se je dokazoval Matic Boh, ki je v odmoru zamenjal Jureta Pavliča. Kljub dobrim obrambam je tudi Matic klonil, v 53. Minuti pa je Tommy Kristiansen postavil končni izid in s sedmim zadetkom potrdil visoko zmago norveških prvakov. V izvajanju kazenskih strelov je Železarjem ponovno uspelo dobiti serijo, odločilni zadetek pa je prispeval branilec Damir Ejup.  

Izjava po tekmi – napadalec Jesenic Aleš Remar:      

“V srečanje smo vstopili bolje, kot na včerajšnje srečanje. Zavedali smo se, da bo to za nas še ena težka tekma, še težja, kot tista včeraj. Kot vemo, so Norvežani že cel mesec na ledu, mi pa imamo za seboj šest skupnih treningov in eno tekmo. Seveda to ni izgovor, trudili smo se vsi, v srečanje smo vložili veliko energije, borili smo se, kolikor smo se lahko. Poskušali smo doseči ugoden izid, na koncu pa visoko izgubili. Zanesljivo je v igri marsikaj slabega, nekaj pa tudi dobrega. Smo mešanica mladih in starejših hokejistov. Mladim se pozna, da so preskočili iz mladinskega v člansko konkurenco, vendar pomemben je naš pristop, naše srce, saj smo se borili vso srečanje. Naša šibka točka je obramba, kjer moramo odpraviti največ napak. Hokej izhaja iz obrambe, če to odigraš dobro, je lažje sestaviti učinkovit napad. Jutri nas čaka Olimpija, to je ena posebna tekma. Naša naloga pa je, da pokažemo največ, kar trenutno zmoremo, vložimo znanje in energijo in poskušamo izboriti čim bolj ugoden izid. Po drugi strani je to le še ena priprevljalna tekma.”

 

Team Jesenice : Stavanger Oilers 1:7
(1:2, 0:4, 0:1)

Bled, ledena dvorana. Gledalcev: 400. Sodniki: Trilar, Škofic, Rakovič, Črv.

Strelci: 0:1 Daoust (Kissel, 8.), 0:2 Kissel (Daoust, 14.), 1:2 Remar (Berlisk, Tošič, 18., PP1.), 1:3 Standfeldt (Dahl Andersen, 21.), 1:4 Schaus (Dahl Andersen, Nagel, 24.), 1:5 Schaus (Dahl Andersen, Standfeldt, 29.), 1:6 Kissel (Kristiansen, 43., PP1), 1:7 Kristiansen (Kissel, Daoust, 53.)

Kazenske minute: Jesenice 4 (0, 2, 2), Stavanger 4 (2, 2, 0)
Streli na gol: Jesenice 27 (10, 15, 2), Stavanger 55 (16, 19, 20)

Team Jesenice: Boh, pavlič, Berlisk, Tošič, Remar, Hafner, Jazbec, Svete, Ejup, Brus, Dolinšek, Židan, Zupančič, Rakovič, Rajsar, Tišov, Čamdžič, Jeklič, Jensterle, Sintič, Podrekar, Bizalj.

Stavanger Oilers: Smith, Holm, Hjelm, Davis, Solberg, Bääranheilm, Mostue, Rokseth, Schaus, Trettenes, Dahl Anderesen, Nagel, Standfeldt, Hoygard, Kissel, Hallem, Lorentzen, Boisvert, Daoust, Kristiansen, Olsson.

 
Foto: Drago Cvetanovič