Hokejski navdušenci so, ne glede na zunanje temperature, z nestrpnostjo čakali na prvi veliki hokejski derbi med Jesenicami in Olimpijo. Tega že tradicionalno postreže Poletna hokejska liga. Mnoge je zanimalo razmerje moči, saj je znano, da se jeseniški hokejski velikan utaplja v dolgovih in da ekipa deluje le zaradi dobre volje igralcev in trenerja, na drugi strani pa Olimpija cilja visoko v EBEL in je temu primerno tudi okrepljena.

Še pred tem pa so se na prvem srečanju pomerili hokejisti norveškega prvaka Stavanger Oilers in beljaški orli. V zanimivem in dinamičnem srečanju je vsaki ekipi pripadel del srečanja. Norvežani so si do zaključnih minut druge tretjine priigrali prednost dveh zadetkov, ki pa je bo boljši igri Beljačanov v zadnjem delu, hitro skopnela. Ob prednosti nasprotnika so Norvežani poskušali izid izenačiti, vendar je Marco Pewal zadel prazna vrata in srečanje je bilo odločeno.

Mladi Matic Boh je branil odlično

Veliko več pozornosti pa je požel večerni veliki derbi. Železarji so bili močno motivirani, kar so kazali vse od prve minute. Kljub temu so prvi v vodstvo prišli zmaji, ki so izpeljali natančno akcijo za vodstvo, zadel pa je Scott Freeman. Železarje je to še bolj spodbudilo in okoli vrat Matica Boha je bilo ves čas veliko prometa, mladi vratar pa se ni pustil zmesti in je v prvem delu uspel ohraniti minimalno vodstvo Olimpije.

Železarji so več poskušali in bili nevarnejši

Druga tretjina se je pričela po okusu Jesenic. Nadaljevali so z agresivno igro in si ustvarjali priložnosti eno za drugo. Preobrat je sledil v vsega nekaj minutah. Dve izključitvi na strani Olimpije sta bili dovolj, da sta Sašo Rajsar in Miha Brus tehtnico nagnila na stran Jesenic. Vodstvo Jesenic je dalo novega zagona sami tekmi, saj je tudi Olimpija zaigrala precej agresivneje. V ostrem obračunu so ljubitelji hokeja lahko uživali, saj je ta postregel z vsem, kar je v hokeju lepega. Tudi navijači so dali svoj prispevek lepi kulisi derbija.

Vztrajnost je prinesla uspeh

Zadnjih odločilnih 20. minut je bilo le nadaljevanje igre preteklih dveh tretjin. Akcij in strelov ni manjkalo, ob napadih zmajev pa je trdno v vratih stal njihov nekdanji soigralec Aleš Sila. Preprosto je bil previsoka ovira za igralce Olimpije, ki so na vse načine poskušali izenačenje. Jeseničani se niso posvetili zgolj obrambnim nalogam, ampak so ves čas iskali priložnost za napad. Dobrih sedem minut pred koncem srečanja pa je bila tekma odločena. Po strelu Andreja Židana je odbit plošček pod prečko pospravil Miha Brus in jeseniški del publike je slavil zmago svojih ljubljencev.

Železarji so morda zadnjič pozdravili svoje navijače

Izidi drugega dne:

Stavanger Oilers : EC VSV 2:4
(1:0, 1:1, 0:3)

Strelca za Stavanger: Trettenes, David
Strelci za VSV: Hughes, Pusa, Hotham, Pewal

HK Jesenice : HDD Telemach Olimpija 3:1
(0:1, 2:0, 1:0)

Strelca za Jesenice: Brus 2, Rajsar
Strelec za Olimpijo: Freeman 

Fotogalerija