Z nedeljskimi finalnimi obračuni se je končala jubilejna, že 20 po vrsti, poletna liga na Bledu, ki zadnjih nekaj let nosi ime našega legendarnega hokejista, člana hokejske hiše slavnih Rudija Hitija. Ne Bledu se je odigralo devet srečanj v štirih dneh, nekatera od njih pa so bila prava paša za oči. V času priprav takih iger, kot smo jim bili priča, preprosto ni pričakovati.

Za končno uvrstitev so se najprej pomerili ameriški študenti in norveški prvaki. Do polovice srečanja je bil boj nasprotnikov izenačen. Američani so pokazali, da za zadetek potrebujejo samo malo neprevidnega nasprotnika, medtem ko so Norvežani večji del srečanja napadali. Na polovici srečanja je prišlo do menjave vratarjev pri Američanih, kar je bila praksa v tej ekipi skozi ves turnir. Menjava je močno vplivala na razmerje moči in hokejisti Stavangerja so le v nekaj minutah dosegli neulovljivo razliko. Do konca srečanja so nasprotniku nasuli skupaj deset zadetkov in prepričljivo osvojili peto mesto, kar pa je po napovedih kar malo razočaranje.

Derek Damon je odločil dvoboj za tretje mesto z odlično izvedenim kazenskim strelom

Razočarani pa ne morejo biti gledalci, ki so si ogledali tekmo za tretje mesto. Stara znanca VSV iz Beljaka in ljubljanska Olimpija sta v derbiju Karavank prikazala hokej, ki je navduševal. V reviji lepih akcij, hitrega drsanja, nevarnih strelov in izjemnih obramb, nobena od ekip ni prišla do prednosti. Beljačani so najprej lovili prednost nasprotnika, prešli v vodstvo, Olimpija pa jih je pred koncem srečanja uspela ujeti. Ob koncu boja za tretje mesto bi Ljubljančani lahko srečanje odločili v svojo korist, a je sledila še ena od izjemnih obramb vratarja Beljaka. Ker zmagovalca v rednem delu ni bilo, so o zmagovalcu odločali kazenski streli, kjer pa so bili beljaški orli uspešnejši.

Železarji so bili enakovredni tudi hokejistom Medveščaka

Večerni finale je dodobra napolnil blejsko dvorano. Medveščak je bil favorit, jeseniški železarji pa so želeli srečanje izkoristiti za novo dokazovanje. Spet so v srečanje krenili zelo agresivno in si skozi srečanje ustvarili precej lepih priložnosti. A v vratih Medveščaka je blestel slovenski reprezentančni vratar Robert Kristan, ki pa ni zlahka dovolil veselja igralcem Jesenic. Vseeno so železarji v začetku druge polovice srečanja prešli v vodstvo, obdržali pa so ga le do zadnjih trenutkov drugega dela. V zadnji tretjini je zmagovalca odločila manjša nezbranost vratarja Jesenic Aleša Sile in hokejisti iz Zagreba so se lahko veselili prestižne turnirske zmage. Publika pa je imela svojega zmagovalca. To so bili trmasti Jeseničani, ki so blejski turnir odigrali prostovoljno, se izredno borili in dokazali, da so sposobni tekem tudi na zelo visokem nivoju. 

Pokal je odšel v Zagreb, Poletna liga pa je postregla z zanimivimi boji

Rezultati finalnega dne:

Stavanger Oilers : NAU – 10:2
(0:1, 6:1, 4:0)

Strelci za Stavanger: Kunes 3, Trettenes, Loikas, Strandfeldt, Davis, Aasland, Dahl-Andersen, Maday.
Strelca za NAU: Ouelette, Smith. 

EC VSV : HDD Telemach Olimpija 3:2 – po kazenskih strelih
(0:1, 1:0, 1:1, 1:0) 

Strelci za VSV: Hughes, Taylor, odločilni kazenski strel pa je dosegel Damon.
Strelca za Olimpijo: Thomas, Ž. Pance.

KHL Medveščak Zagreb : HK Jesenice 2:1
(0:0, 1:1, 1:0)

Strelec za Medveščak: Miller 2
Strelec za Jesenice: Kuralt. 

Končni vrstni red 20. Poletne hokejske lige Rudi Hiti 2012:
1. KHL Medveščak Zagreb
2. HK Jesenice
3. EC VSV
4. HDD Telemach Olimpija
5. Stavanger Oilers
6. NAU

Fotogalerija!