5. april 2017, Gangneung – Tretji tekmovalni dan svetovnega prvenstva, ki poteka na prizorišču prihodnjih olimpijskih iger v južnokorejskem Pjongčangu, je slovensko žensko reprezentanco čakal obračun z Nizozemsko. Naša dekleta so vedela, da bodo nasprotnice iz dežele tulipanov trd oreh, saj je bil spomin na novembrski visok poraz v španskem San Sebastianu s 14:1 še precej svež. Visoke ter fizično in drsalno močnejše nasprotnice so na slovenski gol pritiskale skoraj vseh šestdeset minut igre in na koncu bile tudi uspešnejše s 5:1. A kljub temu je bil slovenski selektor Franc Ferjanič po tekmi zadovoljen, saj so slovenska dekleta v minulih petih mesecih naredile velik napredek.

IMG_3563

Slovenska izbrana vrsta je današnjo tekmo začela s skoraj identično postavitvijo napadalnih peterk, ki se je obnesla na tekmi proti Avstraliji, ter prvo golmanko slovenske izbrane vrste Pio Dukarič. Tekma se še dobro ni začela, ko je kapetanka Pia Pren, po podaji Sare Confidenti, izkoristila začetno nepazljivost nizozemskih hokejistk in Slovenke popeljala v vodstvo z 1:0. Nizozemske igralke so nato hitro strnile svoje vrste in pritisnile na slovenski gol. V 5. minuti je, po strelu z modre črte ene izmed nizozemskih igralk, prečka rešila risinje pred izenačenjem. Vroče je bilo tudi minuto kasneje, ko sta po prerivanju pred našim golom padli Pia Dukarič in ena izmed slovenskih hokejistk. Nasprotnice so se že veselile zadetka, a ko so se igralke razmaknile, je glavna sodnica presodila, da pak ni prečkal gol črte. V tretjem poskusu je nizozemskim hokejistkam uspelo. Neposredno po prekinitvi za čiščenje ledu, so nasprotnice hitro pobrale pak, preigrale slovensko obrambo in zadele za izenačenje. Tudi v nadaljevanju hokejistke iz dežele tulipanov niso zmanjšale pritiska na slovenski gol. Naša izbrana vrsta se je kar dvakrat morala braniti z igralko manj na ledu, a je obramba uspešno odbila vse poskuse. Nizozemke so pritiske na slovensko obrambno tretjino samo še stopnjevale in v predzadnji minuti se jim je to tudi obrestovalo, saj so z akcijo okoli slovenskega gola, po večkratnih odbitkih, le uspele premagati slovensko čuvajko mreže in povišati rezultat na 2:1.

IMG_3669

V drugem delu srečanja smo videli veliko enosmernega prometa proti slovenskemu golu. Risinje so ob velikih in močnih nizozemskih igralkah s težavo prihajale čez polovico igrišča. V uvodnih minutah tega dela so si prislužile dve hitri kazni, tako da so v določenem trenutku morale braniti le s tremi igralkami proti petim na nizozemski strani. Kljub temu je slovenska obramba zdržala in tokrat še ohranila rezultat iz prvega dela. Pritiski so se stopnjevali, a slovenska obramba je bila še naprej uspešna. Vse do 32. minute srečanja, ko so nasprotnice s prenosom igre iz desne na levo stran slovenske obrambne tretjine našle prazen prostor za strel in poslale pak za hrbet slovenske golmanke. Tretji zadetek je očitno vnesel nekaj zmede v slovenske vrste, saj so takoj po ponovnem začetku igre nasprotnice prevzele pak, hitro pridrsale pred slovenski gol in zadele četrtič. Redki so bili prodori slovenskih deklet v nizozemsko obrambno tretjino, veliko prerivanja za pak ob ogradi, a rezultat se do drugega odmora ni več spremenil.

IMG_4408

Zadnji del današnjega obračuna je bil sicer precej podoben drugemu, saj je bilo večino časa težišče igre pred slovenskim golom. Vendar pa so naša dekleta precej bolje zapirala prostor pred golom Pie Dukarič in tako nasprotnicam namenile manj priložnosti za strel, kar je na koncu potrdila tudi statistika srečanja. Nasprotnicam je na polovici tretjine uspelo spraviti še en zadetek skozi slovensko obrambo. Naša dekleta so poskušala izkoristit predvsem priložnosti, ko so bile v števlični prednosti na ledu, vendar pa je bil zaostanek iz predhodnih štirideset minut prevelik, da bi lahko resneje izzvale nizozemske hokejistke. Končni rezultat 5:1 v prid nasprotnic, a risinje so bile ob koncu vseeno relativno zadovoljne s svojo igro.

Prvenstvo se nadaljuje že jutri, ko naše risinje čakajo levinje – ekipa Velike Britanije.

Nizozemska – Slovenija 5:1 (2:1, 2:0 1:0)

0:1 – 0:30 Pren (Confidenti S.)
1:1 – 6:26 de Jong (Wielenga)
2:1 – 18:38 Milders (Zwarthoed)
3:1 – 31:45 Zwarthoed (Tjin-a-Ton, Even)
4:1 – 31:56 Haverkorn (Zwarthoed, Milders)
5:1 – 50:37 de Jong (Milders, Wielenga) SH

Streli: NED 72 (27, 27, 18); SLO 8 (1, 2, 5)
Kazni: NED 8 (0, 2, 6); SLO 14 (4, 4, 6)

SLOVENIJA: Dukarič P./Confidenti I., Bizjak, Haus, Lončar, Porekar, Zimšek, Beribak, Biščak, Breznik, Confidenti S., Dukarič E., Golob, Kenig, Merc, Pazlar, Pren, Strniša, Svetina, Trener: Franc “Aci” Ferjanič