Slovenska hokejska reprezentanca do 20 let je na svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu ugnala še drugega tekmeca, Veliko Britanijo z visokih 8:0.

Olympia Eishalle,
Garmisch-Partenkirchen, Nemčija
Slovenija – Velika Britanija 8:0 (6:0, 1:0, 1:0)

1:0 – Pešut (Kopitar, Čimžar) 2′
2:0 – Koren (Repe) 4′
3:0 – Pešut (Kuzman, Čimžar) 5′
4:0 – Štebih (Koblar, Pesjak) 14′
5:0 – Kopitar (Repe, Podlipnik) 17′ PP2
6:0 – Bizalj (Leber, Koren) 20′
7:0 – Pešut (Čimžar, Podlipnik) 34′ PP1
8:0 – Bizalj (Koren, Leber) 45′ PP1

Sodniki: Maksym Urda (UKR), Markku Buese (FIN), Shinichi Takizawa (JPN)

Po včerajšnjem napetem ozračju pred in med tekmo z Avstrijci, je bilo danes čutiti prav nasprotno. Sproščenost, ki je bržkone posledica prostega dopoldneva, je bila vidna že na ogrevanju, odličen začetek pa je potrdil včerajšnje besede reprezentantov, da morajo zaigrati hitreje in več streljati. Britanski vratar je imel že po nekaj sekundah polne roke dela, niti za trenutek pa si ni mogel oddahniti, v prvih štirih minutah in pol pa je moral pobrati kar štiri ploščke iz svojih vrat. Slovenijo je v vodstvo popeljal Žiga Pešut in kronal lepo akcijo, v razmaku minute pa sta zadela še Koren in Čimžar. Po tretjem prejetem golu je britanski selektor Joel Poirier vzel minuto odmora, z malce ostrejšim pristopom pa je otoška obramba zdržala le 14. Minute, ko je Štebih izkoristil podajo Koblarja. V 17. Minuti je povišal Podlipnik z dvema igralcema več, 39 sekund pred koncem pa je šesti slovenski gol zabil Peter Bizalj.

Pavlič je zamenjal GračnarjaV drugi tretjini je prvič na prvenstvu dobil priložnost v vratih Jure Pavlič, vendar prav veliko dela ni imel, saj so Britanci streljali na golvsega šestkrat v celi tretjini, vendar pa nadaljevali z grobo igro na robu prerkška, ki je bila večkrat prekoračena. Slovenija je v prvih dveh tretjinah izkoristila dve številčni prednosti od petih, razlika pa bi po 40 minutah lahko bila še višja. Edini zadetek v tem delu igre je za Slovenijo dosegel Pešut v 34. minuti, ki je bil na koncu tudi izbran za najboljšega slovenskega igralca na tekmi.

Vendar pa je Slovenija plačala visoko ceno za vodstvo, saj je v drugi tretjini izgubila kar dva igralca. V 27. minuti je bil ob ogradi nepravilno zaustavljen Jurij Repe in dobil udarec v čeljust. V 31. minuti pa je napadalni tretjini za igro obležal Miha Pesjak in led zapustil s pomočjo soigralcev. Na led se nista vrnila, vendar naj ne bi šlo za resnejše poškodbe.

Igralec tekme, Žiga Pešut, je zadel dvakratTretjo tretjino je Slovenija začela z igralcem več, v britanska vrata je namesto Ryana vstopil James Hadfield in z brezhibno statistiko zdržal le do 45. minute, ko je prednost v igri z igralcem po lepi akciji povišal Bizalj. Britanci so nadaljevali z grobo igro, redko pa so zaradi odlične slovenske igre v obrambi prihajali do strelov.

Slovenska hokejska reprezentanca je svetovno prvenstvo začela z dvema uspehoma, vendar pravi izziv šele prihaja. V sredo Nemčija, v petek Norveška in v soboto Belorusija. Jutri imajo Risi prost dan.

Slovenija:
Gračnar, Pavlič;
Bizalj – Leber – Koren;
Kopitar – Čimžar – Pešut;
Pesjak – Kalan – Koblar;
Dovič – Zdešar – Zajšek.
Zupan

Repe – Štebih;
Podlipnik – Cerkovnik;
M. Logar – Kuzman;
L. Logar

Selektor: Gorazd Drinovec

Velika Britanija
:
Ryan, Hadfield; Scott, Swindlehurst, Chong, Ward, Musil; Chalmers, Green, Connolly, Ferrara, Lewis; Chilcott, Griffin, Melachrino, Bowley, Watkins; Sullivan, Brittle, Soar, Hirst, Sykes.
Selektor: Joel Poirier