Budimpešta, 12. 12. 2016 – Mlada slovenska hokejska reprezentanca je na svojem prvem dvoboju na svetovnem prvenstvu v Budimpešti osvojila zmago. Do nje je prišla v podaljšku. V sami tekmi so bili Slovenci boljši od Otočanov, veliko več so napadali, si pripravili tudi veliko lepih priložnosti. Z nekaj sreče in kakšno vratnico manj bi si že v drugi tretjini lahko zagotovili prednost več kot le enega zadetka.

A večje prednosti pred tretjim delom tekme ni bilo. Zadetek naskoka ne zagotavlja nobene mirnosti. V prvi polovici zadnje tretjine se je med rise prikradla nedisciplina, dva zaporedna prekrška Slovenije pa so Britanci izkoristili in vodili. Časa je bilo vse manj, varovanci Gorazda Reklja pa so ostali mirni in osredotočeni na cilj. Ob igralcu več je Krištof Potočnik zadel in Sloveniji zagotovil izid, ki je vodil vsaj v podaljšek. Čeprav bi Britanci v zadnji sekundi rednega dela tekme skoraj zadeli, pa v podaljšku niso imeli nobene možnosti. V igri treh proti trem je odločala slovenska hitrost in tehnična dovršenost, ki ob veliko prostora na ledu še kako pride do izraza. Blaž Tomaževič je zadel in risi so se lahko veselili zmage.

Nik Simšič in Renny Marr, najboljša posameznika tekme

Nik Simšič in Renny Marr, najboljša posameznika tekme

V slovenskem taboru upajo, da danes ne bo potrebno odigrati dodatnega podaljška. Zmago si želijo izboriti že prej, v rednem delu tekme. Zavedajo se, da delo ne bo lahko. Poljska je bila na lanskem prvenstvu prepričljivo boljša in je slavila s 3:0. A izid je bil posledica manjših in večjih napak v igri, ki jih danes ne sme biti. Poljska je bil včeraj uspešna, Slovenci pa so odločeni nasprotniku prizadejati prvi poraz na prvenstvu. V kratkih pogovorih z Blažem Tomaževičem, Krištofom Potočnikom in Nikom Petkom smo zbrali vtise po včerajšnji zmagi in pred današnjim dvobojem: