29. april 2019, Nur Sultan – Slovenska moška članska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu Divizije I-A, ki se je danes začelo v kazahstanskem Nur Sultanu, svojo prvo tekmo odigrala proti domači reprezentanci Kazahstana. Naši risi so se, po slabšem začetku v prvi tretjini, v nadaljevanju vrnili v tekmo, žal pa je bilo to nocoj premalo. Domačini so na koncu slavili s 3:2.

(Foto: Marat Akimzhanov)

(Foto: Marat Akimzhanov)

Prvi plošček so si priborili risi, a nadaljevanje tretjine ni šlo po njihovem ritmu. V 3. minuti je na kazenski klopi obsedel Klemen Pretnar, kar so domačini izkoristili in minuto kasneje je za vodstvo zadel Nikita Mikhailis. Risom igra nikakor ni stekla. David Rodman je imel sicer lepo priložnost, a je ni realiziral. So pa bili zato bolj učinkoviti Kazahstanci, ki so vodstvo povišali najprej v 10. minuti z golom Antona Nekryacha, v 16. minuti pa je svoj drugi zadetek, ponovno v igri z igralcem več, dosegel Mikhailis.

(Foto: Marat Akimzhanov)

(Foto: Marat Akimzhanov)

Tudi v nadaljevanju igre so nekaj več priložnosti imeli domačini prvenstva, a se je z obrambami izkazal slovenski vratar Matija Pintarič. Z lepim prodorom Anžeta Kuralta, ki je podal proti Kenu Ograjenšku, ta pa je za las zgrešil plošček pred mrežo vratarja Henrika Karlssona, Šveda v kazahstanskem dresu, so risi nakazali, da jih nikakor še ne gre odpisati. V 38. minuti je bil učinkovit drugi slovenski napad, zadel je Anže Kuralt, minuto in pol kasneje pa še David Rodman.

(Foto: Marat Akimzhanov)

(Foto: Marat Akimzhanov)

V zadnjih dvajsetih minutah so risi napadali, a jim ni uspelo izenačiti. Oba vratarja sta imela nekaj dela, Pintarič je ubranil lepo akcijo Kazahstancev na začetku tretjine. Prav tako Karlsson, ko so v zadnji minuti Slovenci poskusili s šestimi igralci, a rezultat je ostal nespremenjen 3:2 za domačine.

Slovenijo nova tekma čaka že jutri, ko bo nasprotnik naših hokejistov Koreja.

Slovenija – Kazahstan 2:3 (0:3,2:0,0:0)

0:1 – 03:54 Mikhailis (Dietz, Pierre) PP1
0:2 – 09:45 Nekryach
0:3 – 15:09 Mikhailis (Boyd, Dietz) PP1
1:3 – 37:03 Kuralt (Ograjenšek)
2:3 – 38:24 Rodman (Kopitar, Podlipnik) PP1

Streli: SLO 23 (2,8,13); KAZ 34 (11,11,12)
Kazni: SLO 10 (8,2,0); KAZ 4 (2,2,0)

Slovenija: Pintarič/Gračnar, Sabolič, Kopitar, Rodman, Podlipnik, Kovačevič, Kuralt, verlič, Ograjenšek, Gregorc, Magovac, Pance, Goličič, Drozg, Repe, Pretnar, Zajc, Čimžar, Hebar, Štebih, Kalan, Selektor: Ivo Jan