Reprezentanca člani

Risi napolnili litvansko mrežo

5. maj 2019, Nur Sultan – Zadnji dan svetovnega hokejskega prvenstva Divizije I-A, ki ga je minulih sedem dni gostila kazahstanska prestolnica Nur Sultan, je slovenska moška hokejska reprezentanca prekrižala palice z izbrano vrsto Litve in jo premagala s končnim rezultatom 9:0. Luka Gračner je ponovno skril ključe slovenskih vrat. S tem je Slovenija, z dvema zmagama in tremi porazi, osvojila končno četrto mesto na prvenstvu.

(Foto: Marat Akimzhanov)

(Foto: Marat Akimzhanov)

Selektor Ivo Jan, ki je že na tekmi z Madžarsko nekoliko premešal postave, slednjih pred današno tekmo ni spreminjal in ostal pri kombinaciji, ki je delovala odlično. Manj kot dve minuti po začetku tekme so Litvanci že prvič sedli na klop pa kaznovane igralce. Risi premoči na ledu niso izkoristili, je pa takoj po izteku kazni plošček za hrbet litvanskega vratarja Mantasa Armalisa poslal Robert Sabolič. Ko se je prva tretjina prevešala v drugo polovico, je moral večkrat posredovati Luka Gračner. Za povišanje vodstva pa je v 17. minuti poskrbel četrti napad – po podaji Mihe Zajca in Jurija Repeta je v polno zadel Jan Drozg. Proti koncu tretjine so še nekajkrat poskusili Litvanci, a niso bili uspešni. Ekipi sta odšli v garderobo ob vodstvu Slovencev z 2:0.

(Foto: Marat Akimzhanov)

(Foto: Marat Akimzhanov)

Po dobrih štirih minutah nadaljevanja igre je Tadas Kumelianskas grobo zaustavil Sabahudina Kovačeviča in si prislužil 2+2 minuti kazni. In če risi skoraj štiri minute z igralcem več na ledu niso izkoristili, je plošček našel pot v mrežo Armalisa tik pred iztekom kazni. V samostojni akciji, v kateri je preigral dva branilca, je kapetan Anže Kopitar zadel za 3:0 z golom, ki bi ga zlahka opisali kot gol turnirja. Kljub relativno visokemu vodstvu risi niso popuščali. V 29. minuti je ustrelil Matic Podlipnik, plošček pa je v gol preusmeril Tadej Čimžar, ki je tako dosegel svoj prvi gol na tem prvenstvu. V nadaljevanju so bili risi dobro minuto in pol z dvema igralcema manj na ledu, a tudi takrat Litvanci niso načeli slovenske mreže. Ko so bili Slovenci na ledu spet kompletni, je Boštjan Goličič, ob podaji Jana Drozga in  Mihe Zajca, hitro povišal na 5:0; in tik pred koncem druge tretjine na 6:0 še Ken Ograjenšek.

(Foto: Marat Akimzhanov)

(Foto: Marat Akimzhanov)

V zadnji tretjini ni prišlo do sprememb razen v litvanskih vratih, kjer je vratarja Armalisa zamenjal Laurynas Lubys. Risi so napadali naprej, vse litvanske poskuse pa je zaustavil razpoloženi Luka Gračner. Za rise je v 50. minuti najprej ponovno zadel Jan Drozg, v 56. minuti pa Aleksandar Magovac ter za končnih 9:0 v zadnji minuti tekme ponovno Jan Drozg. S prepričljivo zmago so risi tako zaključili letošnje svetovno prvenstvo v Nur Sultanu v Kazahstanu.

Slovenija – Litva 9:0 (2:0,4:0,3:0)

1:0 – 03:54 Sabolič (Kovačevič, Kopitar) PP1
2:0 – 16:16 Drozg (Zajc, Repe)
3:0 – 28:16 Kopitar (Kovačevič, Sabolič) PP1
4:0 – 28:48 Čimžar (Podlipnik, Pance)
5:0 – 34:47 Goličič (Drozg, Zajc)
6:0 – 39:29 Ograjenšek (Kuralt, Verlič)
7:0 – 49:05 Drozg (Zajc, Goličič)
8:0 – 55:23 Magovac (Kalan)
9:0 – 59:01 Drozg (Kalan)<

Streli: SLO 35 (14,10,11); LTU 31 (8,9,14)
Kazni: SLO 18 (2,8,8); LTU 14 (2,4,8

Slovenija: Gračnar/Pintarič, Sabolič, Kopitar, Rodman, Gregorc, Kovačevič, Kuralt, Verlič, Ograjenšek, Repe, Magovac, Pance, Čimžar, Hebar, Podlipnik, Pretnar, Zajc, Goličič, Drozg, Štebih, Kalan, Selektor: Ivo Jan

Komentarji

 • Slovenske železnice

  Slovenske železnice
 • ŠportnaLoterija

  ŠportnaLoterija
 • Riko

  Riko
 • CCM

  CCM
 • Prosports

  Prosports
 • BTC City

  BTC City
 • Unija

  Unija
 • Kompas

  Kompas
 • SinusIKS

  SinusIKS
 • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

  Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
 • Fundacija za šport

  Fundacija za šport
 • Petrol

  Petrol
 • I Feel Slovenia

  I Feel Slovenia
 • Bled

  Bled