3. maj 2019, Nur Sultan – Četrti tekmovalni dan svetovnega hokejskega prvenstva Divizije I-A v kazahstanski prestolnici Nur Sultan je varovancem selektorja Iva Jana za nasprotnike prinesel reprezentanco Madžarske. Risi so po treh porazih pokazali svoje kremplje, povedli prvi ter se z vsakim zadetkom bolj samozavestno postavljali po robu vzhodnim sosedom,  katere so na koncu suvereno pokorili s končnih 6:0.

(Foto: Marat Akimzhanov)

(Foto: Marat Akimzhanov)

Risi so – z nekoliko premešanimi igralskimi peterkami in Luko Gračnarjem v vratih – tokat začeli veliko bolj napadalno in hitro prevzeli pobudo. Igra je večkrat postala napeta tako pred vrati Adama Vaya kot Luke Gračnarja. V 11. minuti je bil zaradi napačnega oviranja nasprotnika izključen Robert Sabolič, a so risi uspešno odvrnili vse napade naših sosedov. Slovence je tri minute kasneje v vodstvo popeljal Miha Štebih z močnim strelom z modre črte, podala sta Jan Drozg in Boštjan Goličič. Tik pred koncem tretjine so imeli risi igralca več na ledu, a prednosti do konca tretjine niso izkoristili.

(Foto: Marat Akimzhanov)

(Foto: Marat Akimzhanov)

So pa zato unovčili prednost takoj v prvi minuti drugega dela igre, ko je vratarja Vaya, po podaji Anžeta Kopitarja in Roberta Saboliča, matiral Jan Drozg. Varovanci selektorja Iva Jana so se razigrali in prevzeli nadzor nad igro. Že v 24. minuti je za vodstvo na 3:0, po podaji Mihe Zajca in Boštjana Goličiča, ponovno zadel Jan Drozg. V 31. minuti je Vaya z močnim strelom od daleč presenetil še Anže Kuralt. Ob vodstvu risov s 4:0 je madžarski selektor Majoross Gergely zamenjal vratarja, v igro je vstopil Bence Balizs.

(Foto: Marat Akimzhanov)

(Foto: Marat Akimzhanov)

V zadnji tretjini so risi suvereno držali rezultat in s tem vse niti v svojih rokah. Za povišanje vodstva in še bolj prepričljivo zmago pa sta zadela v 55. minuti še Anže Kopitar, podal je David Rodman, in v 59. minuti z igralcem manj še Andrej Hebar. Čuvaj slovenske mreže Luka Gračner je danes zaklenil svoj gol in ubranil vseh 25 madžarskih poskusov.

Slovenski hokejisti imajo na prvenstvu dan premora, zadnjo tekmo pa igrajo v nedeljo, 5. maja, ob 12.30 po lokalnem in ob 8.20 po slovenskem času proti reprezentanci Litve.

Madžarska – Slovenija 0:6 (0:1,0:3,0:2)

0:1 – 13:57 Štebih (Drozg, Pance)
0:2 – 20:59 Drozg (Sabolič, Kopitar) PP1
0:3 – 23:16 Drozg (Zajc, Goličič)
0:4 – 30:22 Kuralt (Magovac)
0:5 – 54:11 Kopitar (Rodman)
0:6 – 58:33 Hebar (Pance) SH1

Streli: HUN 25 (7,11,7); SLO 34 (9,15,10)
Kazni: HUN 6 (2,2,2); SLO 6 (2,0,4)

Slovenija: Gračnar/Pintarič, Sabolič, Kopitar, Rodman, Gregorc, Kovačevič, Kuralt, Verlič, Ograjenšek, Repe, Magovac, Pance, Čimžar, Hebar, Podlipnik, Pretnar, Zajc, Goličič, Drozg, Štebih, Kalan, Selektor: Ivo Jan