18. oktober 2016, Ljubljana – Seznanitev s programom reprezentanc za sezono 2016/17 ter potrditev finančnega načrta za leto 2017 sta bili osrednji temi 41. redne skupščine Hokejske zveze Slovenije. Soglasno pa je krovna hokejska organizacija v svoje vrste sprejela tudi Hokejski klub Velenje ter izvolila novega člana predsedstva, Milana Rajtmajerja.

Predsednik HZS Matjaž Rakovec je ob predstavitvi programa reprezentanc dejal, da je moška članska izbrana vrsta, z zmago na olimpijskih kvalifikacijah v Minsku ter uvrstitvijo na prihodnje olimpijske igre v Pjongčangu 2018, del načrta za letošnjo sezono že izpolnila, medtem ko ostale reprezentance to še čaka. Rise v tem tekmovalnem letu sicer čakata še dva mednarodna turnirja, prvi že čez dva tedna na Bledu ter feburarja na Poljskem, nato pa v mesecu maju vrhunec sezone, svetovno prvenstvo Elitne divizije.

Ženska reprezentanca v novembrskem reprezentančnem premoru odhaja na olimpijske kvalifikacije v Španiji, aprila pa na svetovno prvenstvo Dvizije IIA v Koreji, ki bo potekalo že na olimpijskih prizoriščih. “V letošnjem letu smo okrepili tudi aktivnosti na področju podmladka v ženskem hokeju. Upamo, da bi nam morda že v prihodnji sezoni uspelo sestaviti žensko reprezentanco do 18 let,” je dejal predsednik Rakovec. Mlada izbrana vrsta do 20 let je s prvimi pripravami začela že julija, saj se bo na svetovno prvenstvo Divizije IB na Madžarskem odpravila že v decembru, medtem ko se bodo risi do 18 let, do svetovnega prvenstva Divizije IB na domačem Bledu, udeležili mednarodnih turnirjev v Avstriji ter na Madžarskem. Svoj program dela sta zastavili tudi selekciji U16 in U15; kjer se, po besedah predsednika Rakovca, kažejo dobri rezultati sistematičnega pristopa v zadnjih treh letih, katerega namen je priprava mladih hokejistov na izzive, ki jih nato čakajo reprezentančnih vrstah višjih kategorij.

Hokejska zveza Slovenije bo, tako kot vsako leto, natančnejši finančni načrt sprejemala šele naslednjo pomlad, ko bo znana višina sredstev, ki jih bodo namenili država in sponzorji. Že sedaj pa je moč oceniti, da bo v 2017 potrebnih okoli 20 odstotkov več sredstev kot v minulem letu, saj bodo programi dela obsežnejši, predvsem zaradi uvrstitve članske ekipe na olimpijske igre. “Ocenjujem, da bo proračun milijon in pol evrov tisti, ki bo zadosten za leto 2017. Glede sredstev s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja in IIHF so pravila jasno postavljena, z Olimpijskim komitejem Slovenije pa smo imeli uvodni sestanek, vendar za obdobje od zdaj pa do olimpijskih iger z njihove strani zaenkrat ni še nič znanega,” je povedal predsednik Matjaž Rakovec ter pojasnil, da so bili OKS predstavljeni tudi vložki, ki jih je HZS imela z uvrstitvijo risov na olimpijske igre. “Žal so nam povedali, da sredstva, ki jih je zveza na račun tega uspeha dobila od OKS, znašajo le 18.000 evrov, kar je zanemarljivo v primerjavi s stroški, ki smo jih imeli,” je pojasnil ter dodal, da so že v teku pogovori o možnostih sodelovanja in skupnega nastopanja s Smučarsko zvezo Slovenije glede zagotavljanja ustreznih pogojev za nastop športnikov iz obeh panog v korejskem Pjongčangu.

Udeleženci skupščine so pod okrilje HZS soglasno sprejeli tudi HK Velenje. Slednji se trenutno posveča predvsem delu z mladimi. Tako nekaetri izmed njih že doslej trenirajo v okvru celjskega kluba, z zagtovitvijo pogojev za trening tudi v Velenju, pa se v slednjem postavljajo zametki novega hokejskega centra za celotno šaleško regijo.

Skupščina je, na predlog predsednika, za novega člana predsedstva izvolila Milana Rajtmajerja, novega predsednika HK ECE Celje, potem ko je dosedanji član Jure Cekuta, zaradi številnih službenih obveznosti odstopil s te funkcije. V svoji predstavitvi navzočim je Milan Rajtmajer, po poklicu družinski zdravnik, izpostavil zlasti pomen sodelovanja medicine in hokeja.

Ob robu skupščine je predsednik Matjaž Rakovec komentiral tudi nedavni zaplet na tekmi za Superpokal Slovenije 2016, pri čemer je menil, da vsi udeleženci nosijo del krivde. “HZS, ki bi morala pripraviti boljša pravila; Olimpija, ki je naredila jasno napako; ter Jesenice, ki bi lahko prej opozorili, če so vedeli. V vodstvu HZS smo želeli narediti kompromis v dobro hokeja, a ga žal ena izmed strani ni sprejela. Zdaj bo potrebna neka arbitrarna odločitev, ki pa je vedno na škodo nekoga.”

Izjava predsednika HZS Matjaža Rakovca