Slovenska hokejska reprezentanca je v zadnjih letih napisala najlepše zgodbe v slovenskem ekipnem športu, s sedmim mestim na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju je prišla do najboljše uvrstitve med vsemi ekipnimi športi v Sloveniji. A kljub izjemnim rezultatom bo Hokejska zveza Slovenije in posledično celoten hokej v Sloveniji v letu 2015 prejel 25-odstotkov manj finančnih sredstev s strani državnih in paradržavnih inštitucij. To je tudi eden razlogov, da je generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec odstopil kot član strokovnega sveta za tekmovalni šport, ki deluje v okviru Olimpijskega komiteja Slovenije ZŠZ.

Sedmo mesto na olimpijskih igrah, kar ni še uspelo nobeni reprezentanci v Sloveniji v ekipnih športih, vnovična uvrstitev v elitni razred svetovnega hokeja in to kljub dejstvu, da je v Sloveniji le sedem pokritih hokejskih dvoran. Uspehi, ki so ga tuji mediji poimenovali čudež na ledu. A ne glede na cenjenost v tujini, zaradi katere je tudi Slovenija pridobila na prepoznavnosti v svetu, bo Hokejska zveza Slovenije in slovenski hokej v celoti za leto 2015 prejel manj finančnih sredstev kot leto poprej. In to kar za 25-odstotkov manj sredstev.

To je tudi eden razlogov, zaradi katerega je z mesta člana strokovnega sveta za tekmovalni šport, ki deluje v okviru Olimpijskega komiteja Slovenije ZŠZ, odstopil generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec. Nekdanji odlični reprezentančni napadalec je skupaj s predsednikom HZS, gospodom Matjažem Rakovcem, že dalj časa opozarjal na sistemske pomanjkljivosti financiranja v OKS ZŠZ in ostalih državnih kot tudi paradržavnih inštitucijah, ki so zadolžene za razvoj oziroma financiranje športa v Sloveniji. A kljub dokazanim dejstvom, ki so temeljile na realnih številkah, se stanje ni spremenilo. Kljub izjemnim uspehom se hokej v Sloveniji ne obravnava skladno z rezultati, ki so doseženi na mednarodni ravni. In to kljub zagotovilom s strani OKS, kjer je bilo rečeno, da je hokej zdaj v vseh najvišjih možnih razredih glede financiranja. Predsednik OKS, gospod Bogdan Gabrovec, je po izvolitvi v intervuju za nacionalno televizijo dejal: “Absolutno, to pa tako ali tako že nekaj časa velja – tipični primer, kot smo že omenili je hokej, ki bo bistveno sedaj napredoval, kar se tiče tudi pri delitvi in razvrščanje v razrede za 2015”.

A številke govorijo drugače, kar je prikazano v dveh tabelah:

Izvedba programa s strani FŠO za leto 2014:
FŠO je sprejela za izvedbo programa D1 vrednost v višini 2.640.000 evrov. Od tega zneska je HZS prejela po programu D1  67.285 evrov oziroma 2.5-odstotka od celotne vsote namenjen za financiranje programa D1.Vrednost programa D2 je v tem letu znašala  2.504.040 evrov. Od tega zneska je HZS za izvajanje programa D2 prejela  63.264 evrov oziroma 2.5-odstotka.Skupaj je HZS v letu 2014 od FŠO prejela 130.549 evrov sredstev oziroma 2.5-odstotka celotne vsote.
Izvedba programa s strani FŠO za leto 2015 (uspehi – 7. mesto na ZOI 2014, uvrstitev v elitno divizijo SP, slovenskega hokejska reprezentanca je ekipa leta 2013 in 2014):
Za leto 2015 je FŠO namenila za izvajanje program D1 vrednost 2.520.000 evrov. Od tega je HZS za izvajanje programa D1 prejela 53.894 evrov ali 2.1-odstotkaZa leto 2015 je FŠO namenila za izvajanje program D2 vrednost 2.362.000 evrov. Od tega bo HZS za izvajanje programa D1 prejela 44.766 evrov ali 1.9 odstotka.Skupaj  bo tako HZS za izvajanje svojih programov prejela od FŠO 98.660 evrov  ali 2-odstotka celotnega zneska financiranja športa s strani FŠO

Dejstvo je, da bo ta razdelitev sredstev vplivala na rezultate v prihodnosti. Ko je pričakovana nadgradnja uspehov slovenske hokejske reprezentance, bo potrebno zmanjšati število strokovnega kadra, zmanjšati bo potrebno število nekaterih programov, med drugim priprave na svetovno prvenstvo … Brez dvoma bo to vplivalo na rezultate in tudi na razvoj hokeja v Sloveniji. Ne smemo pa pozabiti tudi na ugled naše države Slovenije, saj so uspehi, ki jih je v lanskem letu doživel slovenski hokej odlična promocija Slovenije.

 

OKS ZŠZ
Celovška 125Ljubljana
Strokovni svet za tekmovalni šport

G. Iztok Čop
Predsednik

Zadeva: Odstop

Spoštovani gospod predsednik

Najprej naj se vam zahvalim za zaupanje, ki ste mi ga izkazali ob izvolitvi za člana Strokovnega sveta za tekmovalni šport, ki deluje v okviru Olimpijskega komiteja Slovenije ZŠZ. S tem dopisom vas žeilm obvestiti, da iz tega organa odstopam.
V nadaljevanju podajam razloge za moj odstop:
Predsednik HZS g. Matjaž Rakovec in jaz osebno že od samega nastopa na funkcijah v HZS opozarjava na sistemske pomankljivosti financiranja  (in ne samo financiranja) v OKS ZŠZ in ostalih državnih ter paradržavnih inštitucijah, ki so zadolžene za razvoj (financiranje) športa v Sloveniji, tudi v zvezi z obravnavo Hokejske zveze Slovenije. Večkrat smo to podkrepili z dejstvi in številkami, kar pa stanja do danes ni spremenilo. Še več, kot vam bom prikazal v nadaljevanju, se je posledično, ob največjem uspehu slovenskega hokeja in ekipnega športa v zgodovini Slovenije, položaj hokeja še celo drastično poslabšal. Na prvem sestanku Strokovnega sveta za tekmovalni šport sem opozoril na sistemske pomanjkljivosti OKS ZŠZ, ki je, kar se tiče HZS in dosedanje obravnave HZS, neprimeren. Omenjeni sistem je HZS, ko se, tako kot vsi športi iz leta v leto soočamo z zmanjševanjem sponzorskih sredstev, ter ob (in kljub) zgodovinski uvrstitvi hokejske reprezentance na OI v Sočiju na 7. mesto in najboljši uvrstitvi ekipnega športa v Sloveniji na olimpijskih igrah nasploh, zaradi stroškov le teh, postavil še v težji finančni položaj.
Kot omenjeno, sem na prvem sestanku Strokovnega sveta za tekmovalni šport v novi sestavi OKS ZŠZ, ponovno opozoril na neustrezen sistem obravnave športnih zvez ter opozoril na  dosedanjo prakso pristranske obravnave OKS ZŠZ v zvezi s HZS. Pri tem je direktor športa Oddelka za vrhunski šport pri OKS ZŠZ g. Perko poudaril, da sem lahko pomirjen, saj je hokej sedaj v vseh najvišjih možnih razredih glede financiranja, kar so si sicer, po mojem mnenju, ne glede na to, da prihajam iz HZS – naši igralci s svojimi rezultati v zadnjem času tudi zaslužili.
Še več, sam predsednik OKS ZŠZ gospod Gabrovec je v svojem prvem intervjuju po izvolitvi za predsednika OKS ZŠZ na nacionalni televiziji dejal, citiram: “Absolutno, to pa tako ali tako že nekaj časa velja – tipični primer, kot smo že omenili je hokej, ki bo BISTVENO sedaj napredoval, kar se tiče tudi pri DELITVI in razvrščanje v razrede za 2015”.
In na kaj želim opozoriti? Na nesmisel in sistemske napake organizacije, ki se predstavlja za krovno športno organizacijo v Sloveniji. Naj vam na enostaven način potrdim trditve, ki sem jih navedel v zgornjem besedilu:
Leto 2014:

FŠO je sprejela za izvedbo programa D1 vrednost v višini 2.640.000€. Od tega zneska je HZS prejela po programu D1   67.285€ oziroma 2.5% od celotne vsote namenjen za financiranje programa D1.

Vrednost programa D2 je v tem letu znašala  2.504.040€. Od tega zneska je HZS za izvajanje programa D2 prejela  63.264€ oziroma 2.5%.

Skupaj  je HZS v letu 2014 od FŠO prejela 130.549€ sredstev oziroma 2.5% celotne vsote.
Sedaj pa še prejemki za letošnje leto (2015), po vseh uspehih (7. mesto na ZOI 2014, uvrstitvi v Elitno divizijo svetovnega hokeja, članska hokejska reprezentanca je ekipa leta 2013 in 2014 )
Za leto 2015 je FŠO namenila za izvajanje program D1 vrednost 2.520.000€. Od tega je HZS za izvajanje programa D1 prejela 53.894€ ali 2.1%!!!!

Za leto 2015 je FŠO namenila za izvajanje program D2 vrednost 2.362.000€. Od tega bo HZS za izvajanje programa D1 prejela 44.766€ ali 1.9%!!!!
Skupaj  bo tako HZS za izvajanje svojih programov prejela od FŠO 98.660€ ali 2% celotnega zneska financiranja športa s strani FŠO!!!
Posledično, po zgodovinskem uspehu na ZOI 2014 in zagotovilih predsednika OKS ZŠZ g. Gabrovca ter  direktorja športa Oddelka za vrhunski šport pri OKS ZŠZ g. Perka je HZS v 2015 dobila 25% manj sredstev kot leto poprej. Še celo več, po največjem uspehu ekipnega športa v samostojni Sloveniji smo (bomo) hokejisti prejeli tudi primerjalno (odsotno) nižji znesek v primerjavi z ostalimi športi.
V HZS bomo morali po vseh uspehih, ki so jih v zadnjem času dosegali naši hokejisti, primorani zmanjšati število strokovnega kadra in ukiniti oz. zmanjšati obseg nekaterih programov, začenši s pripravami za Svetovno prvenstvo, ki bo maja na Češkem, kar bo nedvomno vplivalo razultat, na dolgi rok, pa tudi na kvaliteten razvoj hokeja v Sloveniji.
Vem, da boste z izračuni dokazali vašo nezmotljivost, ter krivdo valili tudi na druge organizacije. Dejstvo pa je, da praksa in sistem, ki ga izvajate ne sledita več vrhunskim športnim rezultatom, ki jih dosegajo naši športniki.
Vse svoje življenje sem predan športu, kot igralec in sedaj kot  športni delavec. Ponosen sem bil, da sem in še vedno zastopam slovenski hokej, ki so ga svetovni mediji razglasili za čudež na ledu.Vem kaj je čast in odgovornost in prav zaradi zgoraj navedenih dejstev iz Strokovnega sveta za tekmovalni šport pri Olimpijskem komiteju Slovenije ZŠZ odstopam.
Želim vam uspešno delo in vas lepo pozdravljam,
Dejan KONTREC
Generalni sekretar / General Secretary