9. november 2017, Cergy, FrancijaSlovenska hokejska reprezentanca se je na turnirju v Cergyju znašla v zanimivi družbi močnih reprezentanc Francije, Latvije in Belorusije. Vse tri nasprotnice so članice elitne hokejske družine, kjer naše izbrane vrste trenutno ni. Slovenija pa je edina udeleženka tega turnirja, ki bo februarja prihodnje leto nastopila na olimpijskih igrah v Pjongčangu. Prvi nasprotnik naše reprezentance je bila domača izbrana vrsta. V trdem in izenačenem dvoboju so slavili slovenski hokejisti, do zmage pa so prišli v podaljšku. Rezultatski uspeh pa je tudi lepo darilo reprezentanci za jubilejni nastop. 400 se jih je že nabralo v zgodovini samostojne Slovenije.

Kratkemu slovesnemu uvodu v tekmo je sledila predstavitev obeh nasprotnikov, nato pa se je pričel odprt boj. Že uvodni trenutki tekme so nakazali, da bo tekma potekala v ostrem ritmu. Prvi so zapretili domači, slovenski hokejisti pa so hitro odgovorili. Na Francoze so pritiskali že v njihovi obrambni tretjini in Jan Urbas je na tak način ukradel plošček ter sam krenil proti vratom Ronana Quemenerja. Ob tem je bil nad našim napadalcem storjen prekršek, izid se tudi zato ni spremenil, risi pa so napadali z igralcem več. Bili so nevarni, veliko strelov pa so sprožili branilci. Ostalo je pri začetnem izidu, ob izenačenih močeh pa se je v priložnosti znašel Ken Ograjenšek. Njegov strel je domači vratar odbil, v nadaljevanju akcije pa je Jan Urbas še enkrat izsilil prekršek. Poskusi z razdalje niso prinesli veselja Sloveniji. Tudi Francozi so nato prišli v priložnost zadeti z igralcem več, vendar so bili enako neuspešni, kot njihovi nasprotniki. V 12. minuti je Robert Sabolič lepo podal do Roka Tičarja, ki v samostojni akciji ni uspel zadeti. Uspešnejši so bili domači. Po prodoru z desne strani je Matijo Pintariča ugnal Damien Fluery. V 15. minuti je bil Rok Tičar spet v priložnosti, ko je preusmeril strel Žige Jegliča. V 18. minuti je bil izključen Robert Sabolič, v protinapadu pa je zapretil Žiga Pance. Francozi so si do odmora priigrali nekaj polpriložnosti, na odmor pa so odšli z zadetkom prednosti.

Prva tretjina je bila polna dinamike in lepih akcij

Prva tretjina je bila polna dinamike in lepih akcij

Druga tretjina se je nadaljevala v ritmu iz prvega dela. Spet so domači prvi poskusili, nato pa so risi prevzeli pobudo in to tudi spremenili v izenačenje. Robert Sabolič je bil pred golom natančen, zadel je zgornji desni kot francoskih vrat in izid poravnal na 1:1. Kmalu so se morali naši hokejisti braniti z igralcem manj. Vroče situacije je zbrano reševal Matija Pintarič, seveda tudi ob pomoči soigralcev. Ob izenačenih močeh so domači še nekajkrat resno zapretili, v 30. minuti pa je Matija Pintarič s pravo bravuro preprečil Franciji novo vodstvo. Nato so pobudo spet prevzeli Slovenci. Najprej sta brata Rodman izpeljala akcijo iz učbenikov, Boštjan Goličič pa ni uspel zadeti. Minute Slovenije je z akcijo prekinil Oliver Dame Malka, v 38. minuti pa je hitra slovenska akcije pripeljala do novega zadetka. Strelec je bil Anže Kuralt. Francija je želela do izenačenja. Risi so pritisk vzdržali, vendar so si pri tem pomagali s prekrškom.

Robert Sabolič je poskrbel za izenačenje na 1:1

Robert Sabolič je poskrbel za izenačenje na 1:1

Številčno prednost so domači na začetku tretje tretjine uspeli izkoristiti in izid izenačiti. Odprt boj se je nadaljeval, akcije so se vrstile še naprej. Rok Tičar bi lahko izid spremenil v 46. minuti, njegov močan strel pa ni našel poti v mrežo. Minuto kasneje je iz prerivanja prišlo do kratkega obračunavanja med Marcelom Rodmanom in Stephanom Da Costo. Oba igralca sta končala na klopi za kaznovane. Le nekaj sekund kasneje se je slovenskemu kapetanu na klopi za kaznovane pridružil še Sabahudin Kovačevič. Francija je imela lepo prednost in priložnost preiti v vodstvo. Trije slovenski branilci so svojo nalogo opravili zelo dobro in ostalo je pri 2:2. Obdobje domačega pritiska je prekinil Matic Podlipnik. Z močnim strelom z razdalje pa ni uspel ukaniti Quemenerja. Še v isti minuti je Aleksandar Magovac izsilil prekršek, napad Slovenije z igralcem več pa ni bil uspešen. Strel Marcela Rodmana sta francoski vratar in eden domačih branilcev odbila in lov na zmago se je nadaljeval. V zadnjih minutah so napadali le še risi. Rok Tičar je bil še enkrat v priložnosti, v novem prerivanju pa sta na klop morala Da Costa in David Rodman. Zadnjih 15 sekund so risi močno pritisnili, Matic Podlipnik je dvakrat silovito sprožil, kljub vsemu pa je ostalo pri neodločenem izidu.

Matija Pintarič je imel veliko dela, opravil pa ga je odlično

Matija Pintarič je imel veliko dela, opravil pa ga je odlično

Tekma se je nadaljevala v podaljšku. Po trije hokejisti na vsaki strani so poskušali svoji reprezentanci zagotoviti zmago. Bolj odločni so bili Slovenci in Rok Tičar je v gneči pred golom spravil plošček tja kamor je bilo treba.

Za igralca tekme pri naši reprezentanci je bil izbran Robert Sabolič. Zmaga je bila nagrada za trdo delo skozi vso tekmo, rise pa jutri ob 16.30 čaka nov nasprotnik. To pot bo to Latvija.

Trenutek odločitve

Trenutek odločitve

Francija : Slovenija 2:3* (1:0, 0:2, 1:0, 0:1)
* po podaljšku

Cergy, dvorana Aren’ice. Gledalcev: 1000. Sodniki: Erneco, Dehaen, Barcelo, Constantineon.

Strelci: 1:0 Fluery (Rech, Gallet, 13.), 1:1 Sabolič (Kuralt, Pavlin, 24.), 1:2 Kuralt (Štebih, Pavlin, 38), 2:2 Bertrand (Da Costa, 42., PP1), 2:3 Tičar (61.)

Kazenske minute: Francija 10 (4, 0, 6), Slovenija 14 (4, 4, 6)

Slovenija:* Pintarič, Kristan, Kovačevič, Podlipnik, Jeglič, Tičar, Sabolič, Magovac, Kranjc, Rodman M., Rodman D., Goličič, Gregorc, Repe, Urbas, Verlič, Ograjenšek, Pavlin, Štebih, Kuralt, Pance, Mušič. Trener: Kari Savolainen.

* Petorke so bile sestavljene tako kot so po vrsti zapisani posamezni igralci.