Slovenska reprezentanca se je drugi dan hokejskega turnirja EIHC v Ljubljani pomerila s Francozi. Ti so na prvi tekmi prikazali izredno predstavo, povsem ustavili Avstrijce in zasluženo slavili brez prejetega zadetka. Še nekoliko bolj uspešni so bili slovenski risi, ki so svojo mrežo ravno tako ohranili nedotaknjeno, uspešnejši pa so bili v napadu. Obetala se je zanimiva tekma. 

In prva tretjina je to tudi potrdila. Slovenci so pričeli eksplozivno in zelo agresivno. Takoj so prevzeli pobudo in pokazali, da jih v srečanju zanima le zmaga. Napad za napadom so ogrožali francoskega vratarja, ki pa je bil zbran in je poskuse risov vztrajno odbijal. Slovenske akcije so bile paša za oči ljubiteljev hokeja, odigrane z veliko domišljije in z enim samim ciljem. Doseči zadetek. To jim je uspelo na začetku 11. minute, ko je po strelu Mitje Robarja odbitek v mrežo pospravil Žiga Pance. Prvi eksploziji na tribunah bi kaj hitro lahko sledila še kakšna, vendar plošček ni hotel v mrežo nasprotnika. Na drugi strani so tudi Francozi zapretili, a je Blaž Gregorc izredno posredoval in preprečil izenačenje.   

Slovenci so odločno pričeli tudi drugo tretjino in kaj hitro bi bilo slovensko vodstvo za zadetek višje. Ob prednosti igralca več naši risi niso bili uspešni, nato pa so Francozi vzpostavili ravnotežje in domači reprezentanci povzročali kar nekaj težav v obrambnih nalogah. Robert Kristan je nekajkrat izredno posredoval, v napadu pa Slovencem ni več steklo tako, kot v prvem delu. Galski petelini so bili vse nevarnejši in poletnejši od domačih hokejistov. Nagrada je sledila v 33. minuti, ko je Antonin Manavian zadel zgornji desni kot vrat Roberta Kristana in poskrbel za izenačenje. Ob koncu so se Slovenci branili z igralcem manj, nekaj kazni pa je ostalo še za nadaljevanje srečanja. Po prikazanem se je obetala izredno borbena odločilna tretjina. 

Robert Kristan je v drugem delu imel precej dela (foto: Drago Cvetanovič)

In res. Zadnjih 20 minut je bilo na ledu videti dve odločeni reprezentanci, ki sta želeli zmago. Vnel se je taktičen boj, boj za vsak centimeter ledu, vsako ploščico. Zato tudi ne preseneča, da je bilo pravih priložnosti zelo malo. Napadalci so iskali luknje v obrambi, branilci pa so jih spretno zapirali. Risi so zamudili tri priložnosti v power playu, kar bi lahko bilo odločilno, vendar pa je vztrajnost Slovencev ob tretji izključitvi Francoza pripeljala do zadetka odločitve. Nekoč jeseniška udarna naveza Robert Sabolič, Rok Tičar in Žiga Jeglič so izkoristili tisti trenutek nepazljivosti v obrambi nasprotnika in odigrali hitro akcijo, ki jo je z zadetkom kronal Žiga Jeglič. Dobro minuto pred koncem so risi morali braniti minimalno prednost z igralcem manj na ledu. Ob tem so Galski petelini poskusili tudi brez vratarja, kar je izkoristil Aleš Kranjc in s strelom preko celega igrišča še tretjič zadel francoska vrata. Zmaga je bila zagotovljena in risi so še drugič ponosno zapustili led Tivolija. 

Odločna igra v obrambi je vodila v novo zmago (foto: Drago Cvetanovič)

Nagrade najboljšima posameznikoma je na koncu srečanja podelil legendarni Ivo jan, prijela pa sta jih francoski branilec Yohann Auvitu in slovenski napadalec Žiga Pance.

Izjavi po tekmi:

Andrej Tavželj, branilec slovenske reprezentance: “Pričakovali smo zelo težko tekmo. Francoska reprezentanca nastopa v skoraj enaki postavi, kot je nastopila na lanskem svetovnem prvenstvu. Igrajo zelo organizirano, so zelo potrpežljivi, kar se je danes tudi pokazalo. V prvi tretjini smo igrali zelo solidno, v drugi smo popustili, zadnja tretjina pa je bila morda nekoliko bolj taktična, na koncu pa se je vse izteklo v našo korist. V naši igri se je pojavljalo preveč individualnih napak, zaradi česar je tudi prišlo do padca igre v drugi tretjini, ko smo nasprotniku prepustili ritem igre. Pokazali pa smo, da takrat ko želimo, lahko naredimo dober rezultat.”

Žiga Jeglič napadalec slovenske reprezentance: “Nasprotnik nas ni presenetil, saj smo vedeli, da je Francija kvalitetnejša reprezentanca kot Italija. Niso slučajno člani hokejske elite. Pričakovali smo težko tekmo. Francozi igrajo zelo disciplinirano, ampak videli smo, da kadar veliko drsamo in so naše podaje točne, nam igra lepo teče, ustvarjamo si priložnosti, kar je pomembno tudi za jutrišnjo tekmo. Je pa super, da smo zopet zaigrali skupaj z Rokom Tičarjem in Robertom Saboličem. Potrebovali smo nekaj časa, ampak še vedno smo dobro uigrani, naša igra se vrača tja, kjer je že bila in upam, da bo na naslednji tekmi še bolje.”  

Slovenija : Francija 3:1
(1:0, 0:1, 2:0)

Ljubljana, hala Tivoli. Gledalcev: 3.500. Sodniki: Benvenu, Lešnjak B., Lešnjak A., Turk.

Strelci: 1:0 Pance Ž. (Robar, Tičar, 11.), 1:1 Manavian ( Guttig, 33.), 2:1 Jeglič (Tičar, Sabolič, 58.), 3:1 Kranjc, 59. SH, EN

Kazenske minute: Slovenija 6 (0, 4, 2), Francija 10 (2, 2, 6)

Slovenija: Kristan, Hočevar, Kranjc, Robar, Gregorc, Pretnar, Pavlin, Tavželj, Kovačevič, Cvetek, Kopitar A., Kopitar G., Muršak, Urbas, Pajič, Jeglič, Tičar, Sabolič, Pance E., Ropret, Rodman, Pance Ž.

Francija: Huet, Lhenry, Amar, Auvitu, Bachet, Besch, Manavian, Moisand, Roussel, Claireaux, Da Costa, Desrosiers, Fleury, Guttig, Henderson, Maunier, Raux, Rech, Ritz, Bertrand, Treille, Dusseau.