8. november 2017, Cergy/Francija – Slovenska moška članska reprezentanca, ki se je v začetku tedna zbrala v bližini francoske prestolnice, ima na danes sporedu še zadnja dva treninga pred začetkom mednarodnega turnirja iz niza Euro Ice Hockey Challenge v sklopu katerega se bo pomerila s Francijo, Latvijo in Belorusijo.

Ob tem pa bo slovenska izbrana vrsta obeležila tudi zanimiv jubilej, saj bo jutrišnji obračun s Francijo že štiristoti nastop slovenskih risov v samostojni Sloveniji.

V minulih četrt stoletja so slovenski hokejisti na 399-ih reprezentančnih nastopih palice prekrižali s 37-imi različnimi nasprotniki in vknjižili 194 zmag, 31 neodločenih izidov ter 174 porazov, pri čemer znaša razmerje doseženih in prejetih golov 1344:1120.

Največkrat, kar štiridesetkrat, je bila slovenski nasprotnik Italija, sledijo ji Avstrija (31), Danska (27) in Francija (27); zgolj enkrat doslej pa so nasproti naših risov stali hokejisti Južne Afrike in Španije. Prav tekma z Južno Afriko marca 1993 v Ljubljani je v zgodovino zapisana kot najvišja zmaga slovenske izbrane vrste (29:0), najvišji poraz pa so Sloveniji aprila 2003 na Finskem zadali domačini (12:0).