Slovenski hokejisti, predvsem tisti, ki so se pred slabimi tremi tedni že zbrali na pripravah v Kranju so na Štajerskem le dočakali prvo tekmo, ki je vsaj nekoliko razbila monotonost vsakodnevne vadbe. Za uvod so priložnost dobili tudi nekateri mlajši, še neuveljavljeni igralci, ki pa so na dosedanjih treningih pokazali obilo želje po dokazovanju. Morda celo kdo od fantov, ki prihajajo iz ozadja na koncu priprav celo pride do vozovnice za druženje z najboljšimi reprezentancami, ki bo maja na Švedskem in na Finskem.


Italijani si bodo ekspresni povratek med najboljše želeli priigrati na bližnjem prvenstvu drugokategornikov, ki bo tokrat v Budimpešti. K nam pa so pripotovali nekoliko oslabljeni, saj novi selektor Thomas Pokel v igro »azzurov« še ni vključil igralcev, ki prihajajo iz obeh letošnjih finalistov italijanskga prvenstva. Gostov to ni pretirano motili, saj so bili v uvodnih minutah tekme prece bolj agilni kot »risi«. V domači vrsti so predvsem mlajši imeli nekoliko trde noge, saj so v Taboru nekateri celo dočakali reprezentančni dres v reprezentanci, ki bo februarja naslednje leto celo nastopila na Olimpijskih igrah v Sočiju.

 

Navkljub temu, da so Italijani narekovali ritem na začetku pa je Slovenija povedla, ko je vse in tudi sebe presenetil Gregor Koblar, ki je po levi strani lepo ušel gostom in na koncu tudi v slogu izkušenih igralcev premagal gostujočega vratarja Adama Dennisa. Veselje v domačem taboru in na preveč praznih tribunah pa je bilo kratkotrajno saj so gostje po neodločnem posredovanju v domači vrsti ukanili Kristana, ki je še enkrat znova opravičil vlogo prvega čuvarja slovenske mreže. Novo veselje v domači tabor je prinesla akcija drugega napada, kjer je navkljub poškodbi odlično odigral Robert Sabolič. Na koncu je ploščico v mrežo pospravil Boštjan Goličič. Tudi v nadaljevanju prve tretjine je bilo vse preveč zmede v domači zasedbi, kar je bila posledica neuigranosti in tudi mladosti. Pred prvim odmorom so gostje to še enkrat izkoristili, ko so imeli dva igralca več na ledeni ploskvi.

 

Po vrnitvi na led je bilo čutiti, da je selektor Matjaž kopitar od svojih izbrancev zahteval precej več odgovornosti in predvsem pokrivanja v obrambni tretjini Italijanov. Najbolj zanesljiv pri tem je bil drugi napad, ki je vztrajnost hitro nadgradil na začetku druge tretjine. Ukraden plošček Saboliča za italijanskimi vrati pa je v novo vodstvo spremenil Boštjan Goličič. V tem delu tekme je Slovenija že pokazala precej več od uvodnih igralnih minut v Mariboru.

Zadnja tretjina je v največji meri prinesla obilo igre v srednji tretjini. Slovenci so precej mirno nadzorovali potek tekme in držali svojo minimalno prednost. Ob prednosti je dvakrat močno streljal Sabahudin Kovačevićč ki je bil tokrat v vlogi kapetana. Izid se ni spreminjal. Zaradi bolečin v desni stegenski mišici je predčasno tekmo končal strelec dveh golov Boštjan Goličič. Mladeniči iz preostalih napadov pa so zapolnili vrzel v drugem napadu. Ko je že kazalo, da bo konec v rednem delu pa so Italijani izenačili in izsilili podaljšek. V petminutnem dodatku so varovanci Matjaža Kopitarja imeli nekaj več od igre. O zmagovalcu pa so na koncu le odločali kazenski streli. Maloštevilno občinstvo je videlo tri zares izjemno izvedene »sole«, za domačine pa sta bila uspešna Sabolič in Luka Bašič, ki je zagotovil domačo zmago. 

SLOVENIJA  :  ITALIJA    4:3  (2:2, 1:0, 0:1, 0:0, 1:0)

Maribor – Ledna dvorana Tabor, gledalcev 200, sodniki: Dremelj in Kamšek – glavna, Rojko in Markezeti – linijska (vsi Slo).

Strelci: 1:0 Koblar (4), 1:1 D. Kostner (Bernard 5), 2:1 Goličič (Bašič, Sabolič 7), 2:2 Egger (Borgatello, Iannone 19 PP2), 3:2 Goličič (Sabolič 25), 3:3 Iannone (D. Kostner, Rocco 58), 4:3 Bašič, 65, GWS


Izključitve: Slovenija 10, Italija 10 (+10 Fontanive)

Slovenija: Kristan, Krošelj, Kovačevič, Podlipnik, Kopitar, Pajič, Urbas, Selan, Pretnar, Goličič, Bašič, Sabolič, Tošič, Štebih, Leber, Koren, Kuralt, Bizalj, Kalan, Koblar.

Selektor: Matjaž Kopitar.

Italija: Dennis, Tragust, Egger, Borgatello, Helfer, Hofer, Hackhofer, De Biasio, Ambrosi, Zanatta, Tudin, Scandella, Perna, Bernard, Insam, Fontanive, Felicetti, Rizzo, Iannone, D. Kostner, S. Kostner, Rocco, Gander.

Selektor: Thomas Pokel.

Foto in fotogalerija: Gregor Krajnčič