14. april 2020, Katovice – Zadnjo tekmo svetovnega prvenstva Divizije I-B je slovenska ženska hokejska reprezentanca odigrala proti izbrani vrsti Kazahzstana. V primeru, da bi risinje iz drevišnjega obračuna iztržile vsaj točko, bi si s tem izborile tudi obstanek v tem kakovostnem rangu svetovnega ženskega hokeja.

Trenerski štab je že med dopoldansko pripravo na nocojšnji obračun napovedal težko tekmo, saj so tudi kazahstanske hokejistke pred finalnim dnem prvenstva vknjižile le eno zmago. V tem slogu so nasprotnice tudi začele uvodni del srečanja. Slovenke so uspešno odbijale napade in s protinapadi poskušale presenetiti kazahstansko obrambo. Po poskusu kapetanke Pie Pren in Julije Blazinšek v 10. minuti so si izborile premoč z igralko več na ledu; kljub poskusom presenetiti kazahstansko obrambo pa je rezultat ostal nespremenjen. Ko so bile moči na ledu znova poravnane so Kazahstanke ponovno močno pritisnile proti slovenskemu golu. V 17. minuti so se po metu ploščka v srednji tretjini prebile do gola Pie Dukarič in po prerivanju pred njim plošček le porinile za njen hrbet.

Na samem začetku druge tretjine je Sara Confidenti ušla kazahstanski obrambi in v samostojnem prodoru poskušala ukaniti čuvajko mreže nasprotnic. V nadaljevanju so hokejistke Kazahstana prevladovale na ledeni ploskvi vse do polovice igralnega časa, ko so si Slovenke ustvarile nekaj priložnosti za izenačenje. Nasprotnice so bile sicer močnejše, a tudi risinje niso ostajle dolžne in so poskušale spraviti plošček v gol nasprotnic. V teh svojih namerah žal niso bile uspešne, zato pa so Kazahstanke v 39. minuti zadele še v drugo.

V tretjem delu so varovanke Acija Ferjaniča šle na vse ali nič ter poskušale znižati in nato še poravnati rezultat, kar bi jim prineslo podaljšek in tisto tako željeno točko. Ustvarile so si nekaj zelo lepih priložnosti, kar potrjuje tudi strelska statistika, vendar pa plošček ni in ni hotel v mrežo. Kazahstanke so na koncu slavile z 2:0.

Slovenska reprezentanca Katovice zapušča z eno zmago in štirimi porazi. Risinje se sicer vračajo v divizijo nižje, vendar pa so dokazale, da se lahko dokaj enakovredno kosajo s precej višje rangiranimi nasprotnicami iz držav, ki namenjajo večji pomen ženskemu hokeju. 

Kazahstan – Slovenija 2:0 (1:0,1:0,0:0)
 
1:0 – 16:53 Berndsen (Rioux)
2:0 – 38:33 Ashimova (Aldabergenova, Konysheva)
 
Streli: KAZ 58 (23,23,12); SLO 18 (4,6,8)
Kazni: KAZ 2 (2,0,0); SLO 0 (0,0,0)
 
Igralka tekme: Pia Pren
 
Igralka prvenstva: Pia Dukarič
 
Slovenija: Dukarič P., Dovžan, Lončar, Glavič, Confidenti, Pren, Blazinšek, Porekar, Svetina, Pršina, Pezdir, Dukarič E., Biščak, Bizjak, Breznik, Pazlar, Friš Lorber, Nylander; Selektor: Franc “Aci” Ferjanič