Slovenske hokejistke so s tekmo proti Španiji, zaključile z nastopi na svetovnem prvenstvu na Islandiji. V neposrednem boju za srebrno medaljo, so bile s 5:3 boljše od Špank.

Cilj pred odhodom na prvenstvo je bila zlata medalja in vrnitev v skupino A, a žal je varovankam Franca Ferjaniča spodletelo na prvi tekmi s Hrvaško. Ta se je končala z izidom 3:2 v korist južnih sosed, kar se je na koncu izkazalo, da je zadostovalo za njihovo napredovanje. Risinje so do zadnjega upale na njihov spodrsljaj, žal pa do tega ni prišlo in zadnji dan prvenstva so stopile v boj za srebro. Po hitrem vodstvu Špank v prvi tretjini, ko je ob prednosti igralke več zadela Vanesa Abrisqueta in nato v 12. minuti še Eva Marques, je kazalo na to, da bo boj za srebro povsem odprt. Slovenkam je uspelo izenačiti še pred odhodom na odmor, v razmiku štiridesetih sekund sta zadeli Irena Kraner in Tea Lahajnar. V drugi tretjini pa so vražje Slovenke stvari postavile na svoje mesto. Dvakrat je mrežo Carlote Alvarado zatresla Tamara Lepir, enkrat je zadela še Kranerjeva. Zadnjih dvajset minut tekme je prineslo en sam zadetek, ki je končal za hrbtom Ines Confidenti. Za končnih 5:3, je v 51. minuti zadela Lorena Ortuno.

Tamara Lepir

Tamara Lepir (Foto: Elvar Palsson)

Sergeja Zimšek, branilka Slovenije:

“Že pred tekmo smo verjele v to, da lahko tekmo zmagamo in pridemo do srebrne medalje. Čeprav smo v prvi tretjini hitro prejele dva zadetka, smo se uspele zbrati in še pred odhodom na odmor izid izenačiti. V nadaljevanju tekme smo ritem igre le še stopnjevale in zasluženo prišle do zmage. Ključ do zmage je bil v borbeni igri, zbranosti v obrambi in uspešni realizaciji. Mislim, da smo kljub smoli na prvi tekmi dokazale, da smo najboljša ekipa na prvenstvu. Cilja na žalost nismo izpolnile, smo pa vse punce prepričane, da lahko s trdim delom prihodnje leto na naslednjem svetovnem prvenstvu dokažemo, da si zaslužimo mesto v višji skupini.”

Nina Lončar, branilka Slovenije:

“Glede na igre, ki so jih prikazale Španke v prejšnjih tekmah, smo vedele da tekma ne bo lahka. Srečanje smo pričele precej medlo in njihova zadetka sta bila za nas pravšnja streznitev, da smo pričele igrati tako kot znamo. Potem ko smo izid uspele izenačiti smo vedele, da je zmaga na dosegu roke, če bomo igrale svojo igro in se ne bomo podrejale njihovemu sistemu igre. Na koncu je bilo to dovolj za zmago in osvojeno drugo mesto. Slednje ima nekoliko grenkega priokusa, saj smo si pred odhodom na Islandijo postavile za cilj, vrnitev v skupino A. Kljub temu, da nam to ni uspelo, smo s srebrno medaljo zadovoljne, sploh ker je za nekatere to prva medalja na svetovnih prvenstvih.”

Slovenija – Španija 5:3 (2:2, 3:0, 0:1)

Laugardalur Arena. Gledalcev 124. Sodnice: Aberg, Kuonen, Larsen.

Strelke: 0:1 V. Abrisqueta (L. Abrisqueta, 8., PP1), 0:2 Marques (Calero, 12.), 1:2 Kraner (Lončar, Pazlar, 17.), 2:2 Lahajnar (Lepir, 18.), 3:2 Lepir (Pren, 28.), 4:2 Kraner (Pazlar, 31.), 5:2 Lepir (Duh, Vakaričič, 36., PP1), 5:3 Ortuno (Sierra, 51.)

Kazenske minute: Slovenija (2, 2, 2), Španija (2, 2, 2).

Streli na gol: Slovenija 33, Španija 23.