6. april 2017, Gangneung – Četrti tekmovalni dan svetovnega prvenstva Divizije II-A je slovensko žensko reprezentanco čakal obračun z Veliko Britanijo. »Trdna obramba, disciplina in medsebojna komunikacija so ključ do uspeha«, so bile besede, ki jih je selektor Franc Ferjanič pred srečanjem položil na srce svojim varovankam. Žal, v prvi polovici tekme ničesar od navedenga nismo videli. Britanke so to izkoristile in napolnile slovensko mrežo. Ob takšni prednosti nasprotnic, tudi v drugem delu, ko so se naša dekleta že nekoliko pobrale, je bilo zaostanek težko nadoknaditi in britanske levinje so zasluženo slavile.

IMG_5464

Slovenke so v tekmo vstopile precej nesamozavestno, saj je že v uvodnih minutah večji del igre potekal v slovenski obrambni tretjni. Britanke so to začutile in začele plesti mrežo okrog slovenskega gola. Naša dekleta so se nekaj časa še upirale in si na polovici tretjine ustvarile tudi eno pol-priložnost, ko je Pia Pren pridrsala v britansko obrambno trejino po levi, poslala pak na desno vratnico, kjer je že čakala Sara Confidenti. A zmanjkalo je nekaj natančnosti, da bi risinje resno ogrozile mrežo nasprotnic. Že v naslednji minuti so bile hokejistke z Otoka uspešne v svojih načrtih in prišle do prvega zadetka na tekmi. Slovenska obramba ni v ničemer spominjala na obrambo, kateri smo bili priče na prejšnjih treh obračunih. Britanke so vse prelahko prihajale do priložnosti neposredno pred slovenskim golom. Tako so ponovno zadele v trinajsti minuti, saj je slovenski obrambni zid pred britanskimi vdori v celoti popustil. Slabi dve minuti nadaljevanja in nasprotnice so ponovno spravile pak do igralke, ki je čakala pred golom in ga brez večjih težav spravila za hrbet naše golmanke. Tudi naslednji zadetek je bil podoben predhodnim, saj je britanska napadalka pridrsala okoli gola, podala soigralki, ki je čakala neporedno pred našo čuvajko mreže in jo premagala še v četrto.

IMG_4921

Drugi del tekme so risnje začele z igralko manj še iz prvega dela, kar so Britanke dokaj hitro izkoristile in povišale vodstvo na 5:0. Nekaj več upiranja s strani slovenske izbrane vrste je bilo v tem delu vendarle moč videti, a vseeno premalo, da bi preprečile še šesti in sedmi zadetek britanskih hokejistk. Na tej točki tekme se je glavni trener Franc Ferjanič odločil za menjavo v golu; Pio Dukarič je zamenjala Ines Confidenti. V nadaljevanju je slovenska obramba zadržala številne poskuse nasprotnic, tudi ob igralki manj. Slovenska igra je vendarle postajala nekoliko bolj podobna tisti, ki smo je bili na prvenstvu vajeni doslej.

IMG_5297

V uvodnih minutah zadnje tretjine so Britanke zadele še osmič. Risinje so v tem delu precej bolje zapirale prostor, igrale bolj kompaktno in bolj »na telo«. V 47. minuti je po levi v britansko tretjino pridrsala Katarina Haus, sprožila proti britanskemu golu, a je bila golmanka levinj tokrat na mestu. Hausova je ujela odbitek in ga poslala do proste Sare Confidenti ob nasprotni vratnici, ki je imela lahko delo spraviti pak čez gol črto. V minutah srečanja, ki so še preostale so risinje precej bolj strnile svoje vrste, tudi večkrat prihajale v britansko tretjino. Dobro minuto pred koncem srečanja je za slovenskim golom pak pobrala Sergeja Zimšek in ga še  v slovenski tretjini podala do kapetanke Pie Pren, ki je v samostojnem prodoru preigrala tri britanske hokejistke ter na koncu še golmnko ter postavila končni izid srečanja 2:8.

Jutri je na prvenstvu prost dan, v soboto pa slovensko reprezentanco čakajo še zadnje nasprotnice – reprezentanca Severne Koreje.

Slovenija – Velika Britanija 2:8 (0:4, 0:3, 2:1)

0:1 – 9:47 Ganney (Henry, Lane)
0:2 – 12:44 Marsden (Hill) PP1
0:3 – 14:09 Allen (Taylor)
0:4 – 16:57 Marsden (Taylor)
0:5 – 20:16 Henry (Farman, Lane) PP1
0:6 – 27:13 Traill (Adams)
0:7 – 30:01 Henry (Taylor, Marsden)
0:8 – 43:09 Farman (Allen)
1:8 – 47:03 Confidenti S. (Haus)
2:8 – 58:48 Pren (Zimšek)

Streli: SLO 12 (0, 6, 6); GBR 59 (25, 18, 16)
Kazni: SLO 10 (4, 6, 0); GBR 10 (0, 4, 6)

SLOVENIJA: Dukarič P./Confidenti I., Bizjak, Haus, Lončar, Porekar, Zimšek, Beribak, Biščak, Breznik, Confidenti S., Dukarič E., Golob, Kenig, Merc, Pazlar, Pren, Strniša, Svetina, Trener: Franc “Aci” Ferjanič