4. april 2018, Maribor – Razpored četrtega tekmovalnega dne na svetovnem prvenstvu Divizije II-A v Mariboru je slovenski ženski hokejski reprezentanci za nasprotnice prinesel stare znanke – hokejistke Velike Britanije, ki, poleg Nizozemske, veljajo za ene izmed favoritk za osvojitev prvega mesta na turnirju in napredovanje v višji kakovostni razred svetovnega ženskega hokeja. Pred srečanjem so v slovenskem taboru pričakovali grobo igro Britank in trd boj za vsak plošček, ki bo zahteval disciplinirano igro. Slednjo so naše risinje na tem prvenstvu že dokazale, da znajo in zmorejo.

SLO-GBR WWC_Maribor_2018-1418

Hitra igra in veliko drsanja od prvega meta ploščka. Dobro so slovenske hokejistke držale obrambne vrste v prvih minutah ter z nekaj hitrimi prodori poskušale srečo pri britanski vratarki. Nasprotnice so stiskale slovenska dekleta pred domačim golom, a so slednje z dobršno mero požrtvovalnosti obijale vse njihove poskuse. V 11. minuti so med bojem za plošček ob ogradi Slovenke storile napako, ki jih je stala dveminutne izključitve. Veliko strelov proti golu slovenske čuvajke mreže Pie Dukarič, vendar pa je slovenska obramba plošček vztrajno izbijala iz svoje tretjine. Po izteku kazni so se Britanke še nekaj časa zadržale v tretjini risinj, potem pa so slednje prešle v napad. Gostje so storile prekršek in sledil je “power-play” za Slovenijo. Žal pa našim hokejistkam ni uspelo postaviti napad pred golom vratarke Jackson, saj so bile Britanke nevarne tudi s samo štirimi igralkami na ledu. Kazen je minila brez priložnosti za risinje in ob poravnanih močeh so gostje ponovno prevzele pobude. V enem izmed dolgih napadov pred slovenskim golom so v 17. minuti s strelom od daleč Britanke premagale slovensko obrambo in povedle z 1:0. Dve minuti pred koncem nova kazen na britanski strani. Tokrat so bila naša dekleta uspešnejša v postavljanju napada pred golom gostij, nekajkrat so tudi poskušale, britanska vratarka pa je bila vselej na “nepravem” mestu. Ekipi sta na prvi odmor odšli z minimalnim vodstvom gostij.

SLO-GBR WWC_Maribor_2018-0090

Nadaljevanje tekme so risinje začele nekoliko manj zbrano, kar so Britanke v drugi minuti tega dela hitro kaznovale z drugim zadetkom. Tudi po njem so z nezmanjšano močjo napadale, Slovenke pa so na trenutke s težavo prihajale ven iz svoje obrambne tretjine. V 25. minuti nov zadetek nasprotnic in vodstvo s 3:0. Preostanek tretjine so risinje odigrale precej bolje, saj so v britanskem napadu našle vrzel preko katere so prihajale iz svoje tretjine. Tako je v 30. minuti plošček v britansko tretjino pripeljala Sara Confidenti ter z leve sprožila proti golu Jacksonove, kjer je že čakala Urša Pazlar in malo je zmanjkalo, da bi preusmerjen plošček končal v mreži. V 35. minuti še druga izključitev nocoj v slovenskih vrstah, ki pa so jo naša dekleta uspešno prestale. Do konca drugih dvajsetih minuti smo videli še lepo akcijo, ki sta jo uprizorili Sara Confidenti in Tamara Breznik, a je žal tudi tokrat ostalo le pri poskusu.

SLO-GBR WWC_Maribor_2018-1840

V uvodu v zaključek srečanja so bile na ledu pred slovenskim golom najprej nekajkrat nevarne Britanke, nato pa so v minutah, ki so sledile, slovenske hokejistke večkrat organizirale napad pred britanskim golom. Pobuda je bila kar nekaj časa na strani Slovenk, ki so bolj podjetno izkoriščale izgubljene ploščke v nevtralni tretjini. Vse do 48. minute, ko so v enem izmed naletov pred slovenski gol Britanke nevarno sprožile proti slovenski vratarki. Pia Dukarič je odbila plošček, ta pa se je nesrečno odbil v smeri druge igralke Velike Britanije, ki ga je spravila v gol. Naše risinje to ni pretirano zmedlo in so nadaljevale s svojimi napadi, medtem ko na drugi strani Britanke niso ostajale dolžne. V igri pred domačim golom je bilo večkrat nevarno; Pia Dukarič pa je s svojimi izjemnimi obrambami ob grobih Britankah večkrat tvegala poškodbo. V 55. minuti je bil na ledu ponovno prvi slovenski napad, ki je pripeljal plošček v britansko obrambno tretjino. V akciji okoli gola sta slednjo zaključili Pia Pren in Sara Confidenti, ki je na koncu premagala vratarko Jackson. Sledila je nova priložnost za Slovenijo, ko so imele igralko več na ledu. Kljub več poskusom našim dekletom ni uspelo ustavriti priložnosti, ki bi jo zaključile z novim zadetkom. Rezultat se do konca ni več spremenil, čeprav so se slovenska dekleta borile do zadnje sekunde nocojšnjega srečanja.

SLO-GBR WWC_Maribor_2018-2077

Po koncu tekme sta branilki Metka Manfreda in Nina Lončar prejeli spominski dres za odigranih petdeset tekem v dresu slovenske ženske reprezentance.

Slovenija – Velika Britanija 1:4 (0:1, 0:2, 1:1)

0:1 – 16:45 Hill (Cornford)
0:2 – 21:56 Henry (Gale, Taylor)
0:3 – 24:50 Taylor (Allen, Henry)
0:4 – 48:11 Herbert (Hutchinson)
1:4 – 54:24 Confidenti (Pren)

Streli: SLO 16 (3,5,8); GBR 51 (21,15,15)
Kazni: SLO 4 (2,2,0); GBR 6 (4,0,2)

Slovenija: Pia Dukarič, Tjaša Povšnar, Pia Pren, Sara Confidenti, Eva Dukarič, Nuša Porekar, Mojca Duh, Irena Kraner, Ana Pršina, Urša Pazlar, Nina Lončar, Metka Manfreda, Tamara Svetina, Tamara Breznik, Pia Merc, Maja Bizjak, Patricija Usnik, Pija Strniša, Maša Mole, Jerca Kenig, Ana Stražar; Selektor: Franc “Aci” Ferjanič