6. april 2024, Riga – Slovenska ženska hokejska reprezentanca je zadnjo tekmo IIHF Svetovnega prvenstva Divizije I-B v latvijski prestolnici Riga odigrala proti izbrani vrsti Italije.

Potem ko so si risinje še pred današnjim dnem zagotovile obstanek v tem kakovostnem razredu svetovnega ženskega hokeja, bi zmaga Slovenkam lahko prinesla tudi medaljo. Vendar pa so bile gostiteljice prihodnjega olimpijskega hokejskega turnirja danes boljša ekipa na ledu.

Varovanke selektorja Kosa so obračun z zahodnimi sosedami začele bolje kot tistega dan poprej. V uvodnih minutah so si ustvarile kar nekaj priložnosti, a na drugi strani tudi italijanske hokejistke niso ostajale dolžne. Nevarno so prihajale pred slovenski gol in v 9. minuti so svoje napore okronale s prvim zadetkom. Le ta risnjam ni vzel poguma, saj so še naprej poskušale sestaviti kombinacijo, ki bi plošček poslala v gol nasprotnic. Italijanke niso prav nič popuščale in v 15. minuti je vratnica rešila Slovenke pred novim zadetkom. Pritisk so nasprotnice še stopnjevale in v izteku prvega dela je bilo ponovno nekajkrat vroče pred golom Pie Dukarič, ki je v zadnjih sekundah morala še drugič po plošček v svoj gol.

Drugi del srečanja so slovenske hokejistke ponovno začele odločno, z željo ujeti priključek k nasprotnicam. Poskusi spraviti plošček v mrežo so se vrstili na obeh straneh. Slovensko pobudo je prekinila izključitev, ko so se naša deklrata morala braniti z igralko manj na ledu. Nasprotnice so ponujeno priložnost izkoristile, sprožile od daleč, medtem ko je ena izmed njih podstavila palico ter plošček preusmerila v gol. Pozornost Slovenk po prejetem zadetku je popustila, saj so že v naslednjem napadu Italijanke zadele še v četrto.

Slovenska izbrana vrsta se tudi v zaključnem delu vse do konca ni predala. Tako je v 50. minuti Arwen Nylaander zakrožila po italijanski obrambni tretjini, sprožila od daleč ter plošček poslala za hrbet italijanske vratarke. Zadetek je dal risinjam nekaj svežega vetra v jadra in polčetrto minuto pred koncem je selektor Kos zahteval “time-out”, po njem pa nadaljeval brez vratarke, s šestimi drsalkami v polju. Risinje so krožile okoli italijanskega gola, nekajkrat poskušale s strelom od daleč, vendar brez uspeha. Ob enem izmed poskusov so nasprotnice prišle do ploščka in ga poslale v prazen gol. Risinje so tekmo nadaljevale ponovno z vratarko v golu, a še pred zadnjim piskom pa so Italijanke zadele še šestič in postavile končni rezultat srečanja.

Risinje prvenstvo zaključujejo z dvema zmagama in tremi porazi ter končnim petim mestom, ki zagotavlja obstanek Diviziji I-B.


Italija – Slovenija 6:1 (2:0,2:0,2:1)

1:0 – 08:01 Caumo (Stocker, Lobis)
2:0 – 19:31 Mazzocchi (Saletta, Cereghini)
3:0 – 34:27 Roccella (Stocker, Rohregger) PP1
4:0 – 35:42 Saletta (Mazzocchi, Lobis)
4:1 – 49:49 Nylaander (Blazinšek, Glavič)
5:1 – 57:10 Lobis EN
6:1 – 57:28 Bedont

Streli: ITA 52 (17,17,18); SLO 15 (6,3,6)
Kazni: ITA 0 (0,0,0); SLO 6 (2,4,0)