5. april 2024, Riga – Slovenska ženska članska hokejska reprezentanca je četrti tekmovalni dan IIHF Svetovnega prvenstva Divizije I-B svoje moči pomerila z reprezentanco Velike Britanije. V težki tekmi so po šestedetih minutah debelejši konec izvlekle Britanke.

Hokejistke z Otoka so srečanje začele odločno in si tako že v prvih minutah ustvarile veliko več priložnosti. Nekajkrat je bilo precej vroče pred slovenskim golom, a je Pia Dukarič prestregla vse zle namene nasprotnic. Na drugi strani ledene ploskve so Slovenke bolj poredko prihajale do priložnosti za strel. V nadaljevanju prvega dela so risinje poskušale tehtnico prevesiti v drugo smer, saj so imele nekoliko več priložnosti. Sledila je izključitev na slovenski strani, ki je igro znova preselila v slovensko obrambno tretjino. Kljub temu pa je slovenski prvi napad poskusil presenetiti in zadeti z igralko manj. Poskus ni bil uspešen, risinje so kazen ubranile, rezulat pa je do prvega odmora ostal nespremenjen.

Uvodne minute nadaljevanja tekme so bile podobne prvi tretjini. Britanke so močno pritiskale proti slovenskemu golu v želji po prvem vodstvu na tekmi. Nato pa je v 28. minuti Pia Pren iz obrambne tretjine v nevtralni tretjini na drugi strani ledu našla prosto Saro Confidenti, ki je plošček z desne pripeljala pred britanski gol in vrnila podajo do Pie Pren, ki je z natančno odmerjenim strelom ploček poslala v mrežo. Britanke so udarec vrnile že v naslednji minuti. Hitro so pridrsale pred slovenski gol, kjer je Pia Dukarič dvakrat uspela posredovati, v tretje pa so bile Britanke uspešne in izenačile. Slovenke so takoj zatem imele novo priložnost z igralko manj, ki pa je niso uspele izkoristiti. Sledila je izključitev na slovenski strani. Naša dekleta so znova poskušala z igralko manj, vendar tudi tokrat plošček ni končal v mreži.

Zadnji del srečanja je prinesel novo izključitev najprej na slovenski strani in nato še na britanski, česar pa nobena ekipa ni uspela izkoristiti. Ob novi izključitvi v slovenskih vrstah so bile nasprotnice uspešne in še v drugo premagale slovensko obrambo. Naše hokejistke so v nadaljevanju poskušale ujeti priključek. Selektor Kos je tri minute pred koncem vzel tudi time-out, kar se je pokazalo, kot uspešno, saj so ob nadaljevanju igre Britanke storile prekšek. Tokrat je time-out vzel britanski strateg, risinje pa so nadaljevale brez vratarke in s šestrimi drsalkami v polju. Britanke so si po prestani kazni hitro prislužile še eno izključitev, vendar Slovenke v igri šest na štiri, kljub številnim poskusom, niso bile uspešne in so ob zvoku zadnje sirene morale priznati premoč nasprotnicam.

Jutri slovensko reprezentanco čakajo še zadnje nasprotnice prvenstva izbrana vrsta Italije.


Slovenija – Velika Britanija 1:2 (0:0,1:1,0:1)

1:0 – 27:08 Pren (Confidenti)
1:1 – 28:17 Gale (Headland)
1:2 – 50:40 Alderson Smith (Horwood) PP1

Streli: SLO 26 (10,6,10); GBR 70 (30,19,21)
Kazni: SLO 8 (2,2,4); GBR 8 (0,2,6)