5. november 2016, San Sebastian – Drugi tekmovalni dan olimpijskih predkvalifikacij je slovensko žensko reprezentanco čakal dvoboj z Italijankami. Podobno kot pred tekmo proti Nizozemski, so tudi tokrat v taboru risinj pričakovali težak obračun, zato je trenerski štab današnje dopoldne namenil analizi slovenske igre prejšnjega dne ter pripravi na nove nasprotnice. Navodila so očitno zalegla, saj je naša izbrana vrsta, kljub končnemu rezultatu in drugem porazu na turnirju, prikazale precej boljšo predstavo.

Uvod v današnje srečanje je zaznamovala poškodba kolena novinke v skipi, mlade Maše Mole, ki je reprezentančne kolegice v nadaljevanju spodbujala iz bolnišnice v San Sebastianu. Tamkašnje medicinsko osebje je nemudoma opravilo nujne preiskave, ki niso pokazale trajneših poškodb, tako da se bo članica ljubljanske HK Olimpije predvidoma lahko vrnila na led že po nekaj tednih okrevanja.

2016nov05_SLO-ITA-10

Trener Aci Ferjanič je med svojimi napotki igralkam izpostavil predvsem več igre na telo, kar je nabolj resno vzela kapetanka Pia Pren in si že v prvi minuti srečanja prislužila dvominutno izključitev. Na led je prišla slovenska »penalty kill« postava, ki je uspešno obranila mrežo mlade golmanke Pie Dukarič. Žal, pa so Italijanke ob poravnanih močeh na ledu izkoristile ponujeno priložnost in v 3. minuti povedle z 1:0. Priložnost za slovensko izenačenje se je pokazala v 12. minuti, ko je na klop za kaznovane morala ena izmed italijanskih branilk. Slovenke le te niso izkoristile, v nadaljevanju pa si tudi same prislužile dvominutno kazen, ko zaradi zadrževanja nasprotnicena hlajenje morala Tamara Svetina. Naša dekleta so tudi to kazen uspešno prestale, nato pa se je ponovila zgodba iz uvodnih minut, saj so Italijanke v 16. minuti prednost povišale na 2:0. Na slovenski odgovor ni bilo potrebno čakati dolgo, saj je po zmedi v italijanskih vrstah na sredini ledu kapetanka Pia Pren, po podaji Sare Confidenti, našla pot do italijanskega gola in zapisnikarski mizi ponudila iztočnico za predvajanje Golice.

2016nov05_SLO-ITA-04

V drugem delu, ki so ga Italijanke začele z igralko manj na ledu je bilo videti dobro igro risinj, ki so z precej bolj disciplinirano igro prihajale tudi do posameznih priložnost pred golom nasprotnic, večji del tretjine pa je zdržala tudi obramba, saj so Italijanke so v tem delu zadele le enkrat. Sledili sta dve zaporedni kazni na slovenski strani z izključitvama Nine Lončar in Tamare Svetina, ki sta nekoliko načeli slovenske vrste, a je delni rezultat 3:1 zdržal vse do konca tretjine.

V zaključni tretjini se je Slovenkam začela poznati utrujenost in dejstvo, da so v Španijo odpotovale s tremi napadi. Italijanske hokejistke so v tem delu zadele še petkrat in srečanje s končnih 8:1.

2016nov05_SLO-ITA-19

»Dekleta so danes pokazale precej boljšo igro, kot proti Nizozemski. Večina se jih je danes precej bolje znašla in se prilagodila na ta nivo igranja. Posledica tega je tudi večja disciplina na ledu. Tako smo se prvi dve tretjini ne le branili, ampak tudi dejansko igrali. V zaključku sta nas dve hitri izključitvi, ena celo dvojna, stali precej moči. Poznala se je utrujenost deklet ter kratka klop, kar je igralkam vzelo tudi nekaj volje. Na splošno pa precej boljša igra, kot včeraj,« je po koncu tekme svoje vtise sklenil trener Aci Ferjanič.

Italija – Slovenija 8:1 (2:1, 1:0, 5:0)

1:0 – Masperi (Elliscasis), 3′
2:0 – Zandegiacomo Mistrotofolo (Gius, Saletta), 16′
2:1- Pren (Confidenti S.), 17′
3:1 – de Rocco (Zandegiacomo Mistrotofolo, Saletta), 25′
4:1 – Furlani (de la Forest de Divonne, de Rocco), 41′
5:1 – Dalpra (de Rocco, de la Forest de Divonne),43′
6:1 – Furlani (Dalpra, de la Forest de Divonne), 46′
7:1 – Mattivi (de la Forest de Divonne, Furlani), 53′
8:1 – Carignano (Ricca, Elliscasis), 55′

Streli: Italija 46 (12, 13, 21); Slovenija 7 (4, 0, 3)
Kazni: Italija 10 (4, 6, 0); Slovenija 14 (4, 8, 2)

SLOVENIJA: Dukarič P./Confidenti I., Confidenti S., Dukarič E., Pren, Breznik, Porekar, Lončar, Strniša, Biščak, Svetina, Pazlar, Bizjak, Merc, Kenig, Golob; Trener: Franc »Aci« Ferjanič

Fotogalerija