1. april 2024, Riga – Na drugem obračunu IIHF Svetovnega prvenstva Divizije I-B v Rigi je slovenska ženska članska hokejska reprezentanca prekrižala palice s prvimi favoritinjami prvenstva, izbrano vrsto Slovaške.

Slednje so sicer upravičile svojo vlogo, vendar pa so se risinje vseh šestdeset minut igre več kot dostojno upirale proti ekipi, ki je lani nastopila v Diviziji I-A, svetovnega ženskega hokeja.

Slovenke so po uvodnem metu ploščka sicer poskusile presenetiti slovaško obrambo, a se je igra kmalu preselila v našo obrambno tretjino. Trenutek nediscipline je botroval prvi slovenski izključitvi, ki so jo strelsko precej razpoložene Slovakinje hitro izkoristile in v 5. minuti povedle. Tudi po zadetku so nasprotnice nadaljevale s pritiskom na gol Pie Dukarič, medtem ko so naša dekleta bolj poredko prihajala do priložnosti za napad. Slovaški napori so v 16. minuti obrodili sadove, ko so nasprotnice podvojile vodstvo.

V nadaljevanju ni bilo posebej drugače, so pa risinje v tem delu večkrat prišle pred slovaški gol in si poskušale ustvariti priložnost za zadetek. Na polovici tekme se je igra za krajši čas preselila v obrambno tretjino nasprotnic in prvi slovenski napad je kar nekajkrat poskušal presenetiti. Slovenski poskusi pa niso obrodili sadov in Slovakinje so igro kmalu vrnile na slovensko tretjino ledu. V 35. minuti so kar trikrat poskušale premagati slovensko čuvajko mreže, ki je dvakrat bila uspešna, tretjič pa je morala priznati premoč nasprotnic. Kmalu po tretjem zadetku so naša dekleta imela številčno prednost na ledu, vendar rezultata do konca drugega dela niso spremenile.

Risinje so tudi tretji del odigrale borbeno in ves čas poskušale priti do zadetka. Sreča tokrat ni bila na njihovi strani, saj je slovaška mreža ostal nedotaknjena. V 54. minuti so nasprotnice izkoristile prednost igralke več na ledu ter postavile končni rezultat srečanja 4:0.

Jutri je na prvenstvu prost dan, v sredo pa slovensko reprezentanco čaka tekma z domačinkami, izbrano vrsto Latvije.


Slovaška – Slovenija 4:0 (2:0,1:0,1:0)

1:0 – 04:21 Sulikova (Kapicakova, Hlinkova) PP1
2:0 – 15:50 Haluskova (Drabekova, Korenkova)
3:0 – 34:24 Blichova (Francovicova, Janekova)
4:0 – 53:15 Istocyova (Sulikova, Hlinkova) PP1

Streli: SVK 75 (25,27,23); SLO 7 (2,4,1)
Kazni: SVK 4 (0,2,2), SLO 8 (4,0,4)