8. april 2022, Katovice – Natanko tri leta potem, ko je slovenska ženska hokejska reprezentanca v škotskem Dumfriesu osvojila prvo mesto v Diviziji II-A, so naše risinje končno dočakale priložnost zaigrati v višjem kakovostnem razredu svetovnega ženskega hokeja, kot so ga bile doslej navajene. Prvenstvi v letih 2020 in 2021 je Mednarodna hokejska zveza (IIHF) zaradi zdravstvene pandemije odpovedala.

V prvi tekmi svetovnega prvenstva Divizije I-B, ki se je danes začelo v Katovicah na Poljskem, so slovenska dekleta palice prekrižala z zahodnimi sosedami, reprezentanco Italije. Zadnji medsebojni obračun med reprezentancama sega v jesen 2016, ko so se pomerila na olimpijskih predkvalifikacijah v španskem San Sebastianu. Kljub temu pa današnje nasprotnice niso popolna neznanka, saj so se naša dekleta v minulih sezonah z njimi srečevala na klubski ravni.

Risinje so se tekme lotile resno že od prvega meta ploščka, tako kot jim je pred začetkom na srce položil trenerski štab. Izkoristile so že eno izmed prvih priložnosti, ko je bila uspešna kapetanka Pia Pren po podaji Sare Confidenti, vendar pa so na potrditev zadetka morale počakati, da so si sodnice dodobra ogledale posnetek. Vodstvo je našim dekletom dalo dodatnega zagona, ki so še naprej poskušala presenetiti italijansko obrambo. V peti minuti je bil tako ponovno uspešen prvi slovenski napad, le da sta se tokrat strelka in podajalka zamenjali. Lahko bi dejali, da je bila vse do konca prvega dela pobuda trdno v rokah in nogah naših risinj, ki so na prvi odmor odšle z dvema zadetkoma prednosti.

V nadaljevanju pa smo lahko videli precej obrnjeno predstavo. Našim zahodnim sosedam je posvet v garderobi očitno koristil, saj so večino drugega dela dominirale v slovenski obrambni tretjini, kar dokazuje tudi strelska statistika. Slovenska obramba na čelu z vratarko Pio Dukarič je uspešno kljubovala italijanskim poskusom, vse do 35. minute srečanja, ko je slovenska čuvajka mreže le morala po plošček v svoj gol. Nasprotnice so po zadetku še stopnjevale pritisk na gol risinj, a je naša obramba zdržala do konca tretjine.

V tretjem delu so Slovenke odšle na led odločene, da nasprotnicam vzamejo skalp. Kljub temu, da sta jih utrujenost in pomanjkanje koncentracija stali treh izključitev, so selektorjeve “penalty-killerke” uspešno obranile vse napade vedno bolj nervoznih nasprotnic. Češnjo na torto zmagoslavja je v 53. minuti postavila Sara Confidenti, ki je italijansko mrežo zatresla še v tretje in risinje so tako vknjižile svojo prvo zmago na prvenstvu.

Obenem pa je bila to za naša dekleta zgodovinska, prva zmaga v tej diviziji ženskega svetovnega hokeja in prva zmaga proti reprezentanci Italije.

Slovenija – Italija 3:1 (2:0,0:1,1:0)

1:0 – 01:56 Confidenti, Pren
2:0 – 04:00 Pren, Confidenti
2:1 – 34:40 Mattivi
3:1 – 52:41 Confidenti, Pren
 
Streli: SLO 16 (8,3,5); ITA 55 (12,33,10)
Kazni: SLO 6 (0,0,6); ITA 4 (2,0,2)
 
Igralka tekme: Pia Dukarič
 
Slovenija: Dukarič P., Dovžan, Lončar, Porekar, Confidenti, Pren, Blazinšek, Svetina, Glavič, Pršina, Nylaander, Dukarič E., Biščak, Bizjak, Breznik, Pazlar, Pezdir, Friš Lorber; Selektor: Franc “Aci” Ferjanič