3. april 2024, Riga – Slovenska ženska članska hokejska reprezentanca je tretji tekmovalni dan IIHF Svetovnega prvenstva Divizije I-B v Rigi svoje moči pomerila z domačo reprezentanco Latvije.

Po slabšem začetku so se risinje pobrale, prevzele pobudo, poravnale rezultat, ter v zaključku z dvema uspešno izvedenima kazenskima streloma Sare Confidenti vknjižile drugo zmago ter dragoceni dve točki.

Risinje v drevišnje srečanje niso vstopile najbolj zbrano, saj smo lahko videli preveč nenatančnih podaj in izgubljenih ploščkov, kar so domačinke ob glasni podpori svojih navijačev s tribun s pridom izkoriščale in pogosto prihajale pred slovenski gol. Napete situacije je največkrat rešila slovenska vratarka Pia Dukarič, nekajkrat pa je pomagala tudi sreča, saj so bile domačinke prav tako nezbrane in nenatančne v svojih strelih. A številni poskusi so v 14. minuti obrodili sad, ko so Latvijke vednarle uspele plošček spraviti za hrbet slovenske hobotnice. Vodstvu domačih hokejistk je sledila še izključitev na slovenski strani, ter pred iztekom prvega dela še ena, a je slovenska obramba v obeh primerih zdržala.

Pogovor v garderobi je očitno zalegel, saj so v nadaljevanju Slovenke zaigrale bolje in že v 22. minuti s prvim reprezentančnim golom Gaje Pezdir rezultat poravnale. Naša dekleta so počasi prevzemala pobudo, vendar so bile Latvijke še vedno zelo nevarne za slovenski gol. Povračilni udarec je sledil v 27. minuti, ko so gostiteljice prvenstva znova povedle, nato pa v 31. minuti svoje vodstvo še podvojile. Risinjam to ni vzelo zaleta, saj je prvi slovenski napad že dobro minuto kasneje z zadetkom Arwen Nylaander zaostanek znova znižal. Nova priložnost je sledila pet minut kasneje, ko so imele naše hokejistke številčno premoč na ledu, ki pa je sicer niso izkoristile. Ob novi izključitvi v latvijskih vrstah pa so bile uspešnejše. Nadja Vakaričič je s strelom z modre črte, kakršnih smo videli kar nekaj tudi v letošnjem državnem prvenstvu, premagala latvijsko čuvajko mreže ter pred odhodom na drugi odmor znova izenačila.

V tretjih del tekme sta obe ekipi vstopil odločeni doseči še četrti zadetek, ki bi lahko odločil tekmo v rednem delu. Kljub številnim poskusom ter priložnostmi z igralko več na ledu, najprej za Latvijo ter na to še dvakrat za Slovenijo, odločilnega zadetka nismo videli.

Sledil je petminutni podaljšek s po tremi igralkami v polju. Slovenke so imele v tem delu več poskusov, ki pa jih je pol minute pred koncem prekinila nova izključitev in z obrambami Pie Dukarič so tekmo pripeljale do kazneskih strelov.

V začetni seriji petih strelov so bile najprej uspešne Latvijke, a je na slovenski strani pravočasno zadela Sara Confidenti. Slovenski strokovni štab je za šesti strel ponovno določil Saro Confidenti, ki je bila uspešna še v drugo. Pia Dukarič je nato le rutinsko obranila šesti poskus Latvijk in slavje ob dveh novih točkah se je lahko začelo.

Jutri je na prvenstvu prost dan, v petek pa slovensko reprezentanco čaka tekma z reprezentanco Velike Britanije.


Latvija – Slovenija 3:4 (1:0,2:3,0:0,0:0,0:1)

1:0 – 13:46 Apsite A. (Rulle, Rubina)
1:1 – 21:42 Pezdir (Blazinšek, Friš-Lorber Ti.)
2:1 – 26:08 Lagzdina (Lukasevica, Kezika)
3:1 – 30:42 Miljone (Silajane, Yip-Chuck)
3:2 – 31:45 Nylaader (Pren)
3:3 – 39:52 Vakaričič (Pren, Confidenti)
3:4 – 65:00 Confidenti PS

Streli: LAT 46 (16,9,19,2,0); SLO 38 (5,19,9,4,1)
Kazni: LAT 8 (0,4,4,0); SLO 10 (6,0,2,2)