17. februar 2018, Gangneung – Slovenski hokejisti so po težkem porazu proti izvrstni ruski reprezentanci imeli na voljo le borih štiriindvajset ur za urediti misli ter se pripraviti na večerni obračun proti Slovaški. Zavedali so se, da bo slednja, po zmagi proti ruski izbrani vrsti in tesnemu porazu proti ZDA, še kako zahteven oreh, ki ga bodo naši risi morali streti. Na dosedanjih trinajstih mesedbojnih obračunih je bila Slovenija boljša samo dvakrat.

Slovenci so dobro začeli tekmo in v uvodnih minutah tehtnico pobude na ledeni ploskvi prevesili v svojo korist. Videli smo veliko prodorov v slovaško obrambno tretjino, manjkal je samo še pravi zaključek. Slovaki so po prvih petih minutah pritisnili na slovensko obrambo in kar nekajkrat je moral posredovati Gašper Krošelj, da je njegova mreža ostala nedotaknjena. Risi so se pritiska nasprotnikov otresli šele, ko je v 11. minuti kapetan Jan Muršak ob levi ogradi plošček popeljal v slovaško tretjino ter izza gola poskusil presenetiti slovaškega čuvaja mreže Konrada. Za uspešen zaključek je zmanjkalo nekaj sreče. Akcija je slovenskim hokejistom dala nekaj prepotrebnega zaleta, saj so nadaljevanju še dvakrat poskušali presenetiti slovaškega čuvaja mreže. Tudi po prekinitvi za čiščenje ledu so naši fantje ohranjali pritisk in poskušali; najlepšo priložnost je v 18. minuti imel Mitja Robar s silovitim strelom z modre črte. Dobrih trideset sekund pred koncem prvega dela so si Slovaki prislužili dveminutno kazen – priložnost, ki so jo Slovenci čakali. Hitro so risi postavili napad v slovaški obrambni tretjini in začeli nizati strele proti golu, a je slovensko obleganje prekinila sirena, ki je naznanila odmor.

V drugi del obračuna so slovenski hokejisti vstopili odločeni, da devetdeset sekund prednosti igralca več na ledu iz prvega dela obrnejo v svojo korist. Prvi je poskusil Jan Muršak, temu je sledil še en neuspešen poskus, nato pa je v 21. minuti do ploščka ponovno prišel slovenski kapetan. Na modri črti je našel prostega Blaža Gregorca, ki je s silovitim in natančno odmerjenim strelom plošček poslal za hrbet slovaškega čuvaja mreže. Istočasno so slovaški hokejisti zagrešili nov prekršek in Slovenci so bili ponovno z igralcem več na ledu. Kazen se še ni iztekla, ko je bil na klopi za kaznovane že drugi slovaški hokejist. Dobrih dvajset sekund so imeli risi dva igralca več prednosti. Slovaki so se sicer ubranili, a sledila je še minuta in pol igre pet na štiri. Risi so postavili napad pred slovaškim golom in krožili s ploščkom naokoli, vse dokler ga Blaž Gregorc ni podal do Jana Muršaka, ta pa do Anžeta Kuralta, ki je nato našel pot ploščku v slovaško mrežo. Po drugem golu so Slovaki le stežka prihajali iz svoje obrambne tretjine. Nekaj časa so potrebovali, da so se pobrali, nato pa so na prelomu srečanja počasi začeli prevzemati pobudo in krepiti pritisk na slovenski gol. V  34. minuti se je že zdelo, da je Slovakom uspelo potisniti plošček čez gol črto, oglasila se je tudi sirena, a je glavni sodnik razsodil, da zadetka ni bilo. Že v naslednji minuti je na kazensko klop moral Žiga Jeglič. Slovaki so potrebovali le dva napada, da so izkoristili ponujeno priložnost in znižali rezultat. Slovenske izbrane vrste prejeti zadetek ni zmedel in je še naprej napadala, čeprav se rezultat do konca druge tretjine ni več spremenil.

V zaključku so Slovaki pričakovano pritisnili na slovenski gol. Nalet je bil hud in varovanci selektorja Karija Savolainena kar nekaj časa niso našli pravega odgovora nanj. Takšen pritisk se je nasprotnikom obrestoval, saj so v 46. minuti z modre črte zadeli za izenačenje. Na krilih drugega zadetka so Slovaki nadaljevali s pritiskom gol izvrstnega Gašperja Krošlja. Risi so vedeli, da je potrebno nalet Slovakov ustaviti. Priložnost za to se je ponudila v 52. minuti, ko so imeli igralca več na ledu, a jim postavitev napada ni šla najbolje od rok in kazen se je iztekla brez spremembe rezultata. V 56. minuti dodatne težave za Slovenijo. Novo malo kazen za našo izbrano vrsto je prislužil Anže Kuralt. Veliki požrtvovalnosti slovenskih hokejistov, ki so se metali pred plošček, se gre zahvaliti, da  se rezultat ni spremenil. Ob poravnanih močeh na ledu je ostalo na voljo premalo časa, da bi prišlo do odločitve v rednem delu; sledil je podaljšek.

Petminutni podaljšek, praktično brez prekinitve, ni prinesel zmagovalca; odločitev bo odvisna od kazenskih strelov. Za Slovenijo je v prvo zadel Rok Tičar, nato pa v petem, zaključnem nizu zmagoviti zadetek v slovaško mrežo poslal Žiga Jeglič in risi so na olimpijskem ledu v Pjongčangu ponovno slavili.

Slovenija – Slovaška 3:2* (0:0, 2:0, 0:2, 0:0, 0:1)
* po kazenskih strelih

1:0 – 21:oo Gregorc (Muršak, Kuralt) PP1
2:0 – 24:16 Kuralt (Muršak, Gregorc) PP1
2:1 – 35:43 Bubela (Ceresnak, Granak) PP1
2:2 – 45:56 Hascak (Granak Ceresnak)
3:2 – 65:00 Jeglič

Streli: SLO 30 (5,14,10,0,1); SVK 25 (4,7,10,4,0)
Kazni: SLO 4 (0,2,2,0); SVK 8 (2,4,2,0)

Slovenija: Krošelj, Gračnar, Muršak, Verlič, Urbas, Robar, Gregorc, Tičar, Jeglič, Sabolič, Podlipnik, Kovačevič, Goličič, Rodman D., Rodman M., Vidmar, Kranjc, Kuralt, Pance, Ograjenšek, Mušič, Repe; Selektor: Kari Savolainen

Zapisnik tekme