4. november 2016, Bled – Slovenska reprezentanca je nocoj odigrala drugega od treh bojev v novembrski akciji EIHC. Po četrtkovi zmagi po podaljšku nad Latvijo, so varovanci selektorja Nika Zupančiča palice prekrižali s Francozi in z minimalno razliko (2:1) premagali tudi te.

Galski petelini so že prvi dan turnirja na Bledu led zapustili sklonjenih glav, s 3:0 je bila od njih bolj prepričljiva beloruska izbrana vrsta. Četudi poraženi, pa je bilo znova jasno, da rise čaka še en zahteven in težak boj, navsezadnje so tudi Francozi že dolga leta (natančneje devet let zapored) člani elitne divizije, še več, naslednjo pomlad bodo skupaj z Nemci gostili eno od dveh predtekmovalnih skupin SP najboljših 16 reprezentanc na svetu.

Risi uspešni tudi drugič (foto: Drago Cvetanovič)

Risi uspešni tudi drugič (foto: Drago Cvetanovič)

Šef slovenske klopi Zupančič je moral pred drugo tekmo nekaj premešati svoje karte. Znano je, da je kapetan Jan Muršak zaradi izpaha rame (danes je prestal tudi pregled z magnetno resonanco, v prihodnje pa ga čakajo še dodatne preiskave) že sklenil blejski turnir in bo z ledenih ploskev odsoten približno dva meseca. Na njegovo mesto, med Miho Verliča in Kena Ograjenška, je tako Zupančič postavil Žiga Pešuta, medtem ko se je s tribune na led preselil Anže Ropret (ob Nika Pema in Aleša Mušiča), do menjave pa je prišlo tudi v vratih, v katere je selektor poslal Matijo Pintariča.

Matija Pintarič je blestel (foto: Drago Cvetanovič)

Matija Pintarič je blestel (foto: Drago Cvetanovič)

Slovenci so bili po uvodni tretjini zadovoljni. Risi so bili boljše moštvo, pokazali so več spretnosti, večjo zavzetost in kvaliteto, kar dvakrat več so streljali na gol tekmeca (16:8). Nagrada za vztrajno in napadalno igro je prišla še pred prvim odmorom. V 13. minuti so prvič prišli do igre z igralcem več, v kateri pa je za vodstvo po dobri minuti igre z natančnim in močnim strelom na prvo z razdalje poskrbel Robert Sabolič, ki pa zaradi klubske zahteve na jutrišnji tekmi z Belorusijo ne bo smel igrati.

"Sabla" je presenetil francoskega vratarja za 1:0

“Sabla” je presenetil francoskega vratarja za 1:0 (foto: Drago Cvetanovič)

V nasprotju s prvo, pa po drugi tretjini Zupančičevi varovanci v slačilnico niso odšli dobre volje. Francozi so verjetno pred drugo tretjino od trenerja slišali kakšno krepko ter se na ledu Slovencem boljše postavili po robu. Več so streljali, naši fantje pa ravno obratno, manj, moči so bile bolj izenačene. Obe moštvi sta po enkrat zaigrali z igralcem več, toda power play priložnosti niso prinesle spremembe rezultata, ga pa je pol protinapad Francije zgolj slabo minuto in pol do zaključka drugega dela. Saboliču je na modri črti plošček odskočil in ga je tako izgubil, s preigravanjem pa je nato Pintariča ugnal Maurin Bouvet.

Klemen Pretnar je bil izbran za igralca tekme (foto: Drago Cvetanovič)

Klemen Pretnar je bil izbran za igralca tekme (foto: Drago Cvetanovič)

Precej izenačen boj so gledalci spremljali tudi v tretjem delu. Hokej na oko gotovo ni ugajal, saj je bilo preveč napak tako na eni kot drugi strani, da bi igra lepo tekla. Veliko je bilo izgubljenih ploščkov, kar nekaj slabih podaj, igra je bila zatrgana, naši so imeli na trenutke kar nekaj težav s prehajanjem iz obrambe v napad, Francozi so veliko bolj pritisnili na rise in jim tako povzročili mnogo preglavic. Prvo najboljšo priložnost za novo vodstvo je pet minut pred koncem tretjine iz bližine gola zapravil Sabolič, za glavo pa se je minuto in pol pred koncem tretjine držal še Žiga Pešut, katerega strel je zaustavila prečka. Kot kaže si bomo Slovenci ta turnir zapomnili tudi po sekundah in stotinkah, saj so nato risi do vodilnega in zmagovitega zadetka prišli le 16 sekund pred piskom sirene (večer prej je David Rodman za podaljšek poskrbel le osem stotink pred koncem tretje tretjine), ko je odbit plošček v francosko mrežo spravil Boštjan Goličič. Francozi so v zadnjih izdihljajih srečanja poskusili izenačiti še brez vratarja, a se jim to ni izšlo in zmaga je pripadla Sloveniji.

To jutri ob 16.30 čaka tekma z Belorusi, prav tako še neporaženo reprezentanco na tem turnirju.

Boštjan Goličič je našel malo prostora in odločil tekmo (foto: Drago Cvetanovič)

Boštjan Goličič je našel malo prostora in odločil tekmo (foto: Drago Cvetanovič)

Slovenija – Francija 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)

Bled – Športna dvorana. 700 gledalcev.
Glavna sodnika: Miha Bulovec in Viki Trilar. Linijska sodnika: Anže Bergant in Gašper Jaka Zgonc (vsi Slovenija).

Strelci: 1:0 Sabolič (Tičar, Kovačević, 14., PP1), 1:1 Bouvet (39.), 2:1 Goličič (Kuralt, Pance, 60.).
Kazenske minute: Slovenija 4, Francija 6.

SLOVENIJA: Pintarič, Us; Kovačević, Pretnar, D. Rodman, Tičar, Sabolič; Vidmar, Kranjc, Ograjenšek, Verlič, Pešut; Podlipnik, Tavželj, Kuralt, Goličič, Pance; Selan, Planko, Ropret, Mušič, Pem; Selektor: Nik Zupančič

FRANCIJA: Hardy, Quemener; Besch, Manavian, Rech, Lacroix, Valier; Baazzi, Beron, Berthon, Bouvet, Arroosamena; Faure, Crinon, Gutierrez, Ritz, Gaborit; Thillet, Janil, Bedin, Chapuis; Selektor: Dave Henderson

Fotogalerija