11. april 2018, Bled – Slovenska moška hokejska reprezentanca je v sklopu priprav pred svetovnim prvenstvom Divizije I-A drevi v domači bazi na Bledu gostila izbrano vrsto Madžarske, ki bo tudi ena izmed slovenskih nasprotnic konec tega meseca v Budimpešti. Varovanci selektorja Karija Savolainena so se pred srečanjem zavedali, da bodo madžarski hokejisti precej drugačen nasprotnik kot je bila Hrvaška pred tremi dnevi v Celju.

Foto: Drago Cvetanovič - Cveto

Foto: Drago Cvetanovič – Cveto

Uvodne minute tekme so bolj podjetno začeli gostje iz Madžarske, ki so v 5. minuti izkoristili nepazljivost v slovenskih vrstah, ukradli plošček risom ob izhodu iz njihove tretjine ter s prodorom pred slovenski gol premagali Matijo Pintariča. Domači hokejisti so v odgovoru na zadetek poskusili strniti svoje vrste, a jim to ni uspelo najbolje, saj so naši vzhodni sosedje v 8. minuti ponovno našli vrzel pred slovenskim vratarjem in povedli z 2:0. Prva prava priložnost za Slovenijo se je ponudila v 12. minuti, ko so ob izključitvi na strani Madžarske imeli dve minuti igralca več na ledu. Precej hitro so postavili napad okoli gola Benceja Balizsa, ga nekajkrat poskušali presenetiti, vendar brez srečnega konca. Tudi po izteku kazni so Slovenci še nekaj časa ohranili pobudo v svojih rokah, nato pa so Madžari ponovno pritisnili v smeri slovenske obrambne tretjine. Ko je ob izteku prvega dela že kazalo, da bodo gostje na odmor odšli z dvema zadetkoma prednosti, je po dobljenem sodniškem metu, pol minute pred piskom sirene, Žiga Pavlin sprožil proti golu, kjer je s pravilno podstavljeno palico Aleš Mušič ploščku utrl prosto pot do madžarske mreže ter tako znižal prednost gostov na 2:1.

Foto: Drago Cvetanovič - Cveto

Foto: Drago Cvetanovič – Cveto

Odmor in posvet v garderobi je slovenskim hokejistom dobro del, saj so drugo dejanje nocojšnjega obračuna začeli precej bolje in uspešno parirali nasprotnikom na ledeni ploskvi, proti koncu tretjine pa tudi vedno bolj prevzemali pobudo. Tako so že v začetnih minutah nekajkrat poskušali načeti obrambo gostov, ki pa se ni bila pripravljena vdati. Eno najlepših priložnosti v tem delu je v 28. minuti pripravil drugi slovenski napad Pance-Sabolič-Kuralt, ko je vse že kazalo, da bo madžarski čuvaj mreže premagan še v drugo, je zmanjkalo nekaj sreče. Na drugi strani ledu so nevarni ostajali tudi gostje in slovenska obramba, s čuvajem mreže Matijo Pintaričem na čelu, je kar nekajkrat morala posredovati, da je preprečila najhujše. V 34. minuti smo videli lepo priložnost za Slovenijo, ko so naši hokejisti med obleganjem madžarskega gola na levi strani našli prostega Jureta Sotlarja, ta pa je s strelom iz prve le za las zgrešil zgornji desni kot mreže Benceja Balizsa. Sledilo je še več hitrih poskusov na obeh straneh, nato pa minuto in pol pred koncem še nova izključitev v madžarskih vrstah. Tokrat so bili naši risi učinkovitejši in že po pol minute z igralcem več na ledu, po podaji Roka Tičarja in zaključnim strelom Mihe Verliča, v drugo nocoj premagali madžarskega vratarja.

Foto: Drago Cvetanovič - Cveto

Foto: Drago Cvetanovič – Cveto

Ob izenačenem rezultatu po prvih štiridesetih minutah sta ekipi v tretji del nocojšnjega srečanja vstopili z mislijo, da bo naslednji zadetek najbrž tudi odločilni. Risi so tretjino začeli z igralcem več na ledu, česar pa niso uspeli okronati z novim ploščkom v mreži gostov – obramba slednjih je vse tovrstne slovenske poskuse odbila. Večji del tretjine smo videli trd boj, ki nobeni izmed ekip ni dopuščal veliko pravih priložnosti za zaključni strel, V 57. minuti so v prodoru pred gol nasprotnikov slovenski hokejisti že ukanili madžarskega vratarja, a je eden izmed branilcev gostov rešil plošček tik pred gol črto in preprečil zadetek. Ob koncu je sledila še dvominutna kazen za Slovenijo, ki se je tako do konca rednega dela morala braniti z igralcem manj na ledu. Domača izbrana vrsta je ob podpori s tribun kazen uspešno ubranila in pripeljala dvoboj do petminutnega podaljška.

Foto: Drago Cvetanovič - Cveto

Foto: Drago Cvetanovič – Cveto

Prva minuta dodatka in že takoj napeto pred slovenskim čuvajem mreže, ko se je med gnečo v vratarjevem prostoru plošček zaustavil tik pred gol črto. Sledilo je par lepih poskusov naših hokejistov, a ponovno se je za resničnega izkazal rek “kdor ne da, ga dobi” – po samostojnem prodoru enega izmed gostujočih  napadalcev so Madžari zadeli v polno in postavili končni rezultat 3:2 v svojo korist.

Slovenija – Madžarska 2:3* (1:2, 1:0, 0:0, 0:1)
* po podaljšku

0:1 – 04:33 Erdely (Koger)
0:2 – 07:46 Nagy (Pozsgai, Somogyi)
1:2 – 19:24 Mušič (Pavlin)
2:2 – 39:07 Verlič (Tičar) PP1
2:3 – 63:18 Sofron (Bodo)

Streli: SLO 42 (10,15,13,4); HUN 42 (14,14,12,2)
Kazni: SLO 4 (0,0,4,0); HUN 8 (2,2,4,0)

Slovenija: Matija Pintarič, Gašper Krošelj, Jan Urbas, Rok Tičar, Miha Verlič, Žiga Pavlin, Miha Štebih, Žiga Pance, Robert Sabolič, Anže Kuralt, Aleš Kranjc, Luka Vidmar, Aleš Mušič, Ken Ograjenšek, Anže Ropret, Mark Čepon, Žiga Urukalo, Boštjan Goličič, Jure Sotlar, Nik Simšič, Tim Ograjenšek, Gašper Korošec; Selektor: Kari Savolainen

Zapisnik tekme