Slovenska reprezentanca je v sklopu priprav na svetovno prvenstvo stopila na led Podmežakle in prekrižala palice z Japonci, ki svojo formo pred svetovnim prvenstvom ravno tako pilijo v jeseniški dvorani. Čeprav brez obolelega Roka Tičarja in poškodovanega Mitja Robarja, so Risi takoj pokazali, kdo je gospodar na jeseniškem ledu in v serijah napadov ogrožali japonska vrata. Igro Slovencev je odlikovala hitra in domiselna igra, z veliko podajami in hitrimi prodori. Zato ne preseneča, da je bila japonska obramba ves čas na preizkušnji. Dve vratnici sta dali vedeti, da za prvi slovenski gol manjka čisto malo natančnosti. Prej ali slej je obramba naših nasprotnikov morala popustiti, za vodilni zadetek pa je v 17. minuti poskrbel Klemen Pretnar. Izkoristil je dobro podajo kapetana Tomaža Razingarja in iz neposredne bližine poslal plošček v mrežo Japoncev. Na nov zadetek ni bilo potrebno čakati dolgo. Četrti napad je nadaljeval delo celotne reprezentance in Jaka Ankerst je zadel iz podobne akcije, kot pred njim Pretnar. Slovenska prednost je ob konc prvega dela znašala kar lepa dva zadetka, glede na prikazano razmerje moči pa je bilo pričakovati še kar nekaj zadetkov na tem srečanju.

Vodstvo Slovenije je prinesel zadetek Klemena Pretnarja

Vodstvo Slovenije je prinesel zadetek Klemena Pretnarja

Druga tretjina se je pričela v slovenskem ritmu iz prvega dela. Agresivna igra v napadu je kaj kmalu prinesla nov zadetek v japonski mreži, zanj pa je psokrbel Žiga Jeglič. Japonci so nato nekako ujeli ritem igre in tudi sami zapretili. Izsilili so dva zaporedna prekrška, v power playu pa niso bili uspešni. Natančneje, obframba Risov je bila pretrd oreh. Po odsedeni kazni so Slovenci spet krenili v napad. V protinapadu so gosti zadeli vratnico, a vseeno je bila slovenska pobuda spet občutna. Počasi in zanesljivo so Risi stiskali nasprotnika, si priigrali nekaj lepih priložnosti, ob izteku druge tretjine, točneje 8,8 sekunde pred zvokom sirene je kapetan Tomaž Razingar v mrežo pospravil plošček, ki si ga je priboril po strelu Aleša Kranjca.

Tomaž Razingar je dosegel četrti zadetek ob koncu drugega dela

Tomaž Razingar je dosegel četrti zadetek ob koncu drugega dela

V zadnjem delu so slovenski hokejisti nadaljevali z agresivno igro in hitro prisilili nasprotnika  v dva zaporedna prekrška. Obleganje vrat Japonske ni prineslo spremembe izida, prednost pa se je končala ob prekršku domače reprezentance. V nadaljevanju srečanja je bilo razmerje moči na ledu bolj izenačeno. Na obeh straneh je bilo po nekaj lepih priložnosto, morda so bile japonske akcije celo nekaj nevarnejše, vendar se slovenski vratar Robert Kristan ni pustil premagati. Čeprav so Japonci znani kot zelo agresivni hokejisti, nepopustljivi in vsakemu nasprotniku neugodni, pa to pot proti Sloveniji niso imeli pravega orožja. Zato ej slovenska zmaga več kot zaslužena.

Robert Kristan se ni dal premagati

Robert Kristan se ni dal premagati

Izjava po tekmi – Žiga Pavlin, branilec Slovenije: “Presenetil me je nastop Japonske, saj danes niso bili tako agresivni, kot jih poznamo. Vedno so nam delali težave z njihovo agresivnostjo. Danes pa tega ni bilo, saj smo zelo hitro oddajali plošček, hitro prehajali v nevtralno tretjino in nato naprej v napad. Mogoče smo jih danes dobili nekoliko nepripravljene, bili pa smo za razred boljši nasprotnik. Manjši padec smo imeli v drugem delu, vseeno pa smo pokazali, kdo je vladar Podmežakle. Čaka nas nov nastop proti Madžarom. V igri ne bomo ničesar spremenili. Igrali bomo enak sistem, ki nas krasi skozi nastope v zadnjih letih. Ne glede kdo je naš nasprotnik, mi odigramo agresivno v srednjem delu, nasprotniku preprečimi njihovo organizacijo napadov in si ustvarjamo priložnosti. Od Madžarov smo zanesljivo boljši drsalci, prednost imamo tudi v tehniki, na tekmi pa moramo to še pokazati. Madžari igrajo doma, bliža se njihov nastop na svetovnem prvenstvu in so zanesljivo dobro pripravljeni, dober nasprotnik in dober pokazatelj kje trenutno smo.”

Tekma z Madžari bo dober pokazatelj kje smo

Tekma z Madžari bo dober pokazatelj kje smo

Slovenija Japonska 4:0
(2:0, 2:0, 0:0)

Jesenice, dvorana Podmežakla. Gledalcev: 1100. Sodniki: Trilar, Dremelj, Rakovič, Zgonc.

Strelci: 1:0 Pretnar (Razingar, Kranjc, 17.), 2:0 Ankerst (Repe, Čimžar, 19.), 3:0 Jeglič (Ograjenšek, Pance, 21.), 4:0 Razingar (Kranjc, Rodman, 40.)

Kazenske minute: Slovenija 8 (0, 4, 4), Japonska 10 (2, 2, 6)
Streli na gol: Slovenija 51 (24, 18, 9), Japonska 28 (4, 13, 11)

Slovenija: Kristan, Krošelj, Kovačevič, Gregorc, Pance, Jeglič, Ograjenšek, Kranjc, Pretnar, Verlič, Rodman, Razingar, Vidmar, Štebih, Urbas, Leber, Bašič, Pavlin, Repe, Ankerst, Goličič, Čimžar. Selektor: Matjaž Kopitar.

Foto: Drago Cvetanovič
[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/109735500980310894305/albumid/6136395112154926241?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]